Polaroidkamera bäst i test

Polaroidkamera bäst i test 2022 – Hitta bästa polaroidkameran

1. Polaroid SX-70 2. Polaroid Original 3. instax SQ6
Polaroid Sx-70 bästa polaroidkameran Polaroid Original

Fujifilm instax SQUARE SQ6

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Älskar du att fotografera eller är det kanske scrapbooking med fina minnen som du är intresserad av? Då kan en polaroidkamera vara ett riktigt roligt och bra tillskott. Polaroidkameror är något som var mycket populärt och uppskattat förr, men som snabbt hamnade utanför rampljuset när digitalkameror och kompaktkameror blev ett faktum.

Nu har de dock gjort entré på marknaden igen och det finns mängder med olika modeller och tillverkare att välja mellan. Det som skiljer en polaroidkamera från en kompaktkamera eller systemkamera är att kameran kan skriva ut fotografier direkt.

Tack vare den snabba utskriften kan du få tillgång till dina bilder och minnen direkt. Fotografierna får en riktigt gammaldags och fin form vilket lämpar sig utmärkt för scrapbooking eller fotoalbum. Den ringa storleken gör att du även kan förvara bilderna i plånboken om så önskas. I detta bäst i test för bästa polaroidkameran har vi listat några riktigt bra alternativ i flera olika prisklasser.

Nu ska vi inte uppehålla dig ännu mer utan vi ska direkt titta på de olika modeller som vi har valt ut till vårt bäst i test för bästa polaroidkameran. Innan du ska köpa en kamera finns det många saker som är viktiga att tänka på och därför rekommenderar vi att du inte bara läser produktbeskrivningarna, utan att du även läser igenom vår kompletta köpguide.

Med hjälp av köpguiden kommer du bland annat att få veta hur mycket en polaroidkamera kan komma att kosta dig, men du kommer också att få läsa om de vanligaste fotograferingsmisstagen eller hur du gör för att optimera dina bilder så mycket som möjligt. Vår guide kan användas av både noviser och erfarna fotografer som vill veta mer om polaroidkameran och dess olika funktioner.

Precis som alltid i våra bäst i test kommer du att hitta ett flertal olika produkter i olika prisklasser. För att det ska bli lättare för dig att läsa om de kameror som verkligen passar in på dina behov har vi valt att lista dem i en ordning av ”högt till lågt”, åtminstone när det gäller pris.

Det innebär att den första modellen som du kommer att läsa om är vår vinnare i premiumkategorin. Därefter följer två modeller i mellanprisklassen som sedan slutligen åtföljs med två modeller i budgetklassen. Har du precis börjat fotografera eller aldrig använt dig av en polaroidkamera tidigare är våra budgetvinnare ypperliga instegsmodeller.

Topp 5 bästa polaroidkameran 2022

1. Polaroid Sx-70

Polaroid Sx-70 bästa polaroidkameran

När vi skapar våra bäst i test ser vi till att alltid lista produkterna utifrån olika priskategorier. Därför faller det sig naturligt för oss att lista vinnaren i premiumkategorin först. Om du vill ha en polaroidkamera som är riktigt bra och som håller en hög kvalitet kan vi rekommendera Polaroid Sx-70. Polaroid Sx-70 passar bra för den som är beredd att lägga ut lite extra på sin kamera och som vill ha en produkt från en känd tillverkare.

Med Polaroid Sx-70 får du en direktbildskamera som är hopfällbar och som har den klassiska designen, men med många nya och moderna funktioner. Här kommer du också att få en så kallad ”frog tongue”, vilket är ett skydd som ser till att dina bilder kommer ut försiktigt ur kameran och inte skadas på vägen.

I samband med ditt köp kommer du inte att få med några filmer, utan dessa säljs separat. Polaroid Sx-70 fungerar bra med alla SX-70-filmer som du kan köpa i butik eller online.

För att du ska kunna få riktigt skarpa och klara bilder har Polaroid Sx-70 ett automatiskt exponeringssystem som ger dig en exponeringskompensation. Det finns också en manuell fokusering för den som vill kunna trixa med inställningarna lite extra. Den manuella fokuseringen ger ett avstånd ner till 26,4 cm.

Se priset här!

2. Polaroid Original

Polaroid Original

Polaroid original passar bra för dig som vill ha en högkvalitativ kamera som är mycket enkel att använda sig av. Polaroid original är Polaroids mest klassiska modell och den ligger på cirka 3000 kronor.

Här får du en kamera som levererar bilder med en hög upplösning och det finns även en riktigt kraftfull blixt som gör att du kan fotografera även i skymningen. Med hela 60 dagars batteritid behöver du aldrig oroa dig för att få slut på batteriet. Du kan naturligtvis även ladda upp batteriet med hjälp av medföljande USB-kabel.

Polaroid originals design kan se väldigt simpel ut, men det som gömmer sig inuti kameran är allt annat än enkelt. Polaroidkameran är nämligen sammankopplad med en applikation som du kan ladda ner till mobilen. Appen styrs med hjälp av Bluetooth och ger dig möjlighet att styra kameran manuellt, till exempel om du vill använda självutlösaren, dubbel exponering, ljusmålning eller bullerutlösaren.

Här kommer du också att kunna ställa in din Polaroid original efter olika format. Det finns bland annat ett standard format och ett format för porträtt som mäter 0,30-0,60 cm. Kameran fungerar lika bra för iOS som för Android och du får många roliga tillbehör med i beställning. Utöver kameran kommer du att få en USB-kabel, en användarmanual, en Quick Start guide och en nackrem.

Se priset här!

3. Fujifilm instax SQUARE SQ6

Fujifilm instax SQUARE SQ6

Vi sänker oss ännu mer i pris och tittar på vinnare nummer två i mellanpriskategorin. Med Fujifilm instax SQUARE SQ6 får du en fantastiskt praktisk och nätt direktbildskamera som du kan ha med dig på semestern eller använda i nästan alla situationer överlag.

Något som gör kameran lite extra speciell är att du kommer kunna välja mellan många olika färger och designer. Här finns bland annat rosé guld, vit, blå eller varför inte Taylor Swifts egen design?

Nu är kanske designen inte det viktigaste när du ska välja en polaroidkamera, utan det är trots allt de funktioner och egenskaper som finns i den som du ska titta på. Fujifilm instax SQUARE SQ6 är utrustad med fem olika typer av fotograferingslägen, vilket bland annat inkluderar ett riktigt roligt och bra selfie-läge.

Här finns också en inbyggd blixt som ger dig möjlighet att använda en automatisk exponeringskontroll för att minska risken för att bilderna ska bli för suddiga och oklara.

När du beställer Fujifilm instax SQUARE SQ6 får du med 2 stycken CR2 litgium batterier som är uppladdningsbara och du får även med en axelrem så att du kan bära med dig kameran lite lättare. För att kunna skapa snygga effekter ingår även tre olika typer av färgfilter. Häftigt! Vi rekommenderar att du använder dig av instax SQUARE film i storleken 7,2 cm x 8,6 cm.

Se priset här!

4. Polaroid Now

Polaroid Now

Det är inte alla som vill betala många tusenlappar för att få en riktigt bra polaroidkamera och som tur är behöver man inte heller det. Nu har vi kommit fram till våra bäst i test vinnare i budgetkategorin och den första som vi ska titta närmare på är ingen mindre än Polaroid Now från varumärket Polaroid.

Med den här lilla kameran kan du framkalla fullstora bilder på bara några minuter. Kameran har också en optimerad sökare och en blixt samt autofokus för att kunna ge dig mycket skarpare bilder. Denna klassiska direktfilmskamera både fotograferar och är designad med en riktig retrokänsla och passar lika bra på barnkalaset som på stranden eller bröllopsfesten.

Polaroid Now är utrustad med ett flertal olika funktionen som gör den smidigare och roligare att använda sig av. Du kommer bland annat att hitta en selfietimer, men även dubbelexponeringsfunktioner som gör att dina bilder blir mer unika och får en dramatisk effekt över sig. Vi rekommenderar att du använder dig av 600-film alternativt i-Type film för att få fullstora bilder.

Naturligtvis har Polaroid Now ett uppladdningsbart batteri och du får med en USB i samband med din beställning. En full laddning gör att kameran håller i cirka 2 månader, men det beror också på hur mycket du använder dig av den. Vill du ta selfies med din kamera använder du dig av den dedikerade knapp som finns på framsidan.

Den här knappen är specifik för den som vill ta ett självporträtt och ger en fördröjning på 9 sekunder. Polaroid Now är perfekt för den som vill ha en rolig kamera som kan ta fina bilder till vardags, men den är också en bra instegsmodell om du funderar på en dyrare kamera i framtiden.

Se priset här!

5. Instax Mini 9 Direktbildkamera

Instax Mini 9 Direktbildkamera

På sista plats i vårt bäst i test för bästa polaroidkameran kommer du att hitta Instax Mini 9 Direktbildkamera. Även om den har hamnat sist betyder det inte att den är dålig på något sätt. Skillnaden ligger dock i priset och antalet funktioner som du kan använda dig av.

Instax Mini 9 Direktbildkamera är en riktigt bra kamera för den som vill underhålla sig, skaffa en kamera till festen eller som bara vill se hur polaroidkameror fungerar. Att använda den i professionellt syfte avråder vi från och då är det bättre att du använder någon av de modeller som vi listade i mellan- eller premiumkategorin.

Med Instax Mini 9 Direktbildkamera kan du producera vackra och fina bilder omedelbart. Trots att den är väldigt enkel i sin utformning har den både en selfie-lins och ett närbilds linsfäste som du kan använda dig av för att optimera dina bilder.

Det finns också en inbyggd blixt som ger en automatiskt exponering så att du inte behöver hålla på att trixa och fixa med alldeles för många inställningar när du vill kunna fånga ett ögonblick så fort som möjligt. Observera att denna kamera inte kommer att kunna ge dig speciellt stora bilder.

Precis som namnet beskriver är kameran (och bilderna) i miniformat och utskriftsstorleken ligger på 54 x 86 mm, medan själva bildstorleken ligger på 46 x 62 mm. Instax Mini 9 Direktbildkamera är en mycket personlig kamera tack vare att du kan välja exakt vilken färg du vill ha på den. Kameran kommer bland annat i gult, rosa, ljusrosa, röd, turkos, mintgrön och många fler. Fokus ligger dock på pastellfärger.

Se priset här!

Köpguide för bästa polaroidkameran

Även om en polaroidkamera är relativt enkel att använda sig av så finns det många saker som är viktiga att tänka på inför ett köp. Med hjälp av vår bäst i test köpguide för bästa polaroidkameran får du all information som du behöver för att kunna göra det bästa valet för just dig.

Att köpa en polaroidkamera är väldigt roligt och du kommer att få mängder med fina minnen att spara undan eller sätta upp på väggen. Frågan är bara, vilken polaroidkamera är den bästa och vad är det som man ska tänka på när man gör sitt val?

Vi ska inte sticka under stol med att det finns otroligt många olika typer av polaroidkameror på marknaden. Trots det är det långt ifrån alla som kommer att leva upp till kraven som vi ställer för att kameran ska kunna få en plats i vårt bäst i test.

För oss är det mycket viktigt att alla produkter som vi listar verkligen håller en hög kvalitet, oavsett om det är vinnaren i premiumklassen eller i budgetklassen som vi talar om.

Din tjocklek på plånboken ska inte vara avgörande för om du får en kamera som är hållbar och välfungerande eller inte. Tack vare att marknaden är så stor finns det en kamera som lämpar sig för alla.

Det vi har tittat på när vi valde ut kameror till vårt bäst i test är bland annat hur användarvänlig kameran är. Vi tycker att det är viktigt att kameran är enkel att använda och att den är enkel att förstå sig på. Detta gäller både när det kommer till byte av de filmpapper som du behöver använda dig av och även kamerans inställningar och funktioner.

Utöver användarvänlighet har vi också tittat på hur prisvärd kameran är. För oss innebär det att du ska få så mycket kamera för dina pengar som möjligt. Vi säkerställde också att alla listade kameror hade en hög bildkvalitet och att det fanns många positiva omdömen och recensioner från tidigare användare.

Just recensioner från kunder är ett mycket bra sätt att se hur uppskattad en produkt är. Många butiker är väldigt duktiga på att skapa fantastiska presentationer av produkter, men det är inte alltid presentationerna överensstämmer med den upplevelse som man får när man faktiskt använder sig av den.

Nu är det dags att börja vår bäst i test köpguide på allvar, men innan vi går in djupare i ämnet ska vi först reda ut vad en polaroidkamera faktiskt är.

Vad är en polaroidkamera?

Idag vet de allra flesta vuxna människor vad en polaroidkamera är, men det innebär inte att alla har kunskap och förståelse för hur de fungerar. Enkelt förklarat kan man säga att en polaroidkamera är en kamera som är tillverkad med syfte att kunna skriva ut de fotograferade bilder på en gång. Kameran ser således till att automatiskt framkalla filmerna och på detta sätt skapa ett foto som du kan få direkt i handen.

Det är Polaroid Corporation som ligger bakom uppfinningen av polaroidkameran och när den kom var den ordentligt banbrytande. Under den senaste tiden har polaroidkameran fått sig en helt ny uppdatering och idag kan den på många sätt liknas med en kompaktkamera, men med en omedelbar framkallning. Allt fler människor har upptäckt hur roligt det faktiskt är att kunna skriva ut bilderna direkt efter att ett fotografi har tagits.

Polaroid Corporation skapade den allra första polaroidkameran år 1937 och sedan dess är det också samma företag som har stått bakom den utveckling och distribution av kameror som man kan hitta idag.

Grundaren bakom företaget är ingen mindre än amerikanen Edwin H. Land med en passion för att studera hur polariseringen av ljus fungerade och hur man kunde dra nytta av detta i kommersiella sammanhang.

Edwin H. Lands företag finns inte kvar idag utan år 2008 gick Polaroid Corporation i konkurs. Det patenterade varumärket och alla aktier som fanns i företaget såldes vidare, men trots detta lyckades de nya ägarna inte rätta upp företagets ekonomi igen och detta ledde till att även de nya ägarna var tvungna att ansöka om konkurs.

Detta skedde år 2008. I samband med den senaste konkursansökan skedde ytterligare en försäljning av det ursprungliga varumärket och det är nu det nya Polaroid som har lanserat de senaste och uppdaterade versionerna av polaroidkameror som vi kan se på marknaden idag.

För att skapa ett eget varumärke valde man att döpa om företaget till Polaroid Originals. Då var året 2017 och målet var att ta den gamla polaroidkameran och uppdatera den för att göra den mer lämplig och rolig för den moderna tiden.

Nu blev det även en hel del historia i vår bäst i test köpguide, men kort och gott kan man alltså säga att en polaroidkamera är en kamera som du kan både fotografera med och därefter direkt skriva ut dina bilder från den.

Varför ska du välja en polaroidkamera?

Är du på jakt efter en mer unik och annorlunda kamera? De kameror som finns i våra telefoner eller de systemkameror som finns är alla mycket användbara och fantastiska på många sätt, men det finns få saker som är lika speciella som att kunna få ett utskrivet fotografi i handen bara minuter efter att du har tagit det.

Framkallningen av fotografiet sker således precis framför dina ögon. Visst kommer du också att kunna fånga minnen och speciella stunder med kameran i mobilen, men det är något visst med att hålla i en bilden. Den känslan har du säkerligen själv känt om du har hållit i ett framkallat fotografi från förr eller bläddrat i en äldre släktings fotoalbum. Känslan av att hålla i bilden ger en helt annan känsla än om du tittar på den på mobilen eller datorn.

Ett fotografi är ett minne som varar för livet och tack vare den moderna tekniken fungerar dagens polaroidkameror inte likadant som gårdagens. De är mycket mer uppdaterade och har spännande och användbara funktioner och finesser.

Det är till exempel inte helt ovanligt att du kan koppla ihop din kamera med en applikation i din mobiltelefon. På så sätt kommer du att kunna föra över bilder från mobilen till kameran och skriva ut dessa genom produkten. Med det sagt kan man alltså säga att dagens polaroidkameror även fungerar som fotoframkallare.

Så fungerar kameran

Nu funderar du kanske på hur det kommer sig att en kamera kan framkalla och skrivaut bilder så snabbt? När vi skapade detta bäst i test och vår bäst i test köpguide var målet att se till att du får så mycket information om polaroidkameror som möjligt och därför ska vi också titta närmare på den här specifika frågan.

Framkallningen av bilder sker inte på samma sätt idag som det gjorde förr. Förr var du tvungen att lämna in din kamera till en butik som hjälpte dig med framkallningen och det kunde ta relativt lång tid innan dina bilder var redo att hämtas ut. Riktigt så fungerar det inte längre idag.

Idag kan du använda dig av digital teknik för att få alla dina bilder överförda till andra enheter som datorer och mobiler och du kan till och med köpa egna fotoframkallningsmaskiner att använda i hemmet. Om du fortfarande är kvar i tiden då fotoframkallning skedde i butik är det kanske inte så svårt att förstå varför polaroidkamerans egenskap är knepiga att förstå sig på.

Kort och gott kan man säga att processen som sker när du trycker på kamerans knapp ser till att skapa en bild av verkligheten som är tvådimensionell. Med det sagt skapas alltså en kemisk reaktion som är mycket komplex. I samma sekund som du trycker ner knappen på din polaroidkamera kommer också slutaren att öppnas.

När detta sker registreras sedan en silverförening på filmen som är mycket ljuskänslig. Fotografiet skapas och när det är dags för filmen att komma ut så komprimeras den först på ett sätt som återigen skapar en kemisk reaktion. Därefter tar det inte mer än någon enstaka minut innan du kan ha ditt fotografi i handen. Nu kan du sätta upp det på väggen, ge bort till en vän eller varför inte sätta in det i ett fotoalbum.

Viktiga saker att tänka på inför ditt köp

När du ska välja en polaroidkamera finns det flera saker som vi tycker är viktiga att du har i åtanke. Målet är naturligtvis att du ska hitta en kamera som passar dig så bra som möjligt, vilket bland annat innebär att den ska uppfylla alla dina behov och förväntningar.

Att välja en polaroidkamera kan låta som en enkel uppgift, men sanningen är att det kan vara ganska svårt, även för den som har stor erfarenhet och kunskap inom fotografering och kameror.

Vi vill att beslutsprocessen ska bli enklare och därför har vi satt ihop några frågor som vi anser att du bör ha svar på innan du betalar för en polaroidkamera. Genom att besvara dessa frågor kommer det att bli betydligt enklare för dig att välja rätt.

Vi rekommenderar naturligtvis någon av de kameror som vi har listat i vårt bäst i test, men om du inte föredrar någon av alternativen finns det många andra modeller att välja mellan.

Form och storlek på bilderna

Den första frågan som du bör ställa dig är vilken form och storlek det är som du vill att bilderna ska ha. Orsaken till varför denna fråga är så viktig är helt enkelt att du inte kommer att kunna ändra formatet när du väl har valt din kamera. De allra vanligaste formaten och storlekarna är vida, mini och kvadratiska bilder. Här kommer också måtten att variera väldigt kraftigt. Se till att du läser igenom produktbeskrivningarna noga för att veta vad det är du får.

Pris och budget

Nästa fråga som du bör ställa dig själv är hur mycket du vill att din polaroidkamera ska kosta. Hur stor budget du har och är det verkligen viktigt att kameran har den bästa kvaliteten eller vill du mest kunna ta snygga och roliga bilder som du sedan kan skriva ut?

Kanske är det båda egenskaperna som du vill kunna kombinera i en och samma kamera? Genom att sätta en tydlig budget för hur mycket din polaroidkamera får kosta dig kommer det att bli lättare att sålla ut modeller och tillverkare från ett annars mycket stort sortiment och utbud.

Äldre eller nyare modell?

Vi förstår att det kan kännas mycket lockande att välja en av de äldre modellerna när du ska köpa en polaroidkamera. Trots allt kanske känslan blir helt annorlunda när du fotograferar med en vintagekamera, men är du nybörjare rekommenderar vi att du undviker dessa tills du har skapat dig mer erfarenhet och kunskap.

Det är inte helt ovanligt att vintagekameror kommer att krångla en hel del och det kan dessutom vara riktigt svårt för dig att hitta bra och lämpligt filmpapper som passar. Som nybörjare, eller för den som bara vill ha en kamera för att ta enklare bilder, rekommenderar vi istället att du väljer en upprustad och mer modern variant.

Vanliga funktioner hos den moderna polaroidkameran

Återigen vill vi poängtera att de polaroidkameror som användes förr inte kan liknas med de modeller som du hittar på marknaden idag. I vårt bäst i test för bästa polaroidkameran har vi sett till att bara välja ut moderna och hållbara alternativ i olika prisklasser. De äldre versionerna lämnar vi kvar i dåtiden och den främsta orsaken till detta är helt enkelt att uppdateringarna av kameran är så otroligt bra.

De moderna kameror som finns har blivit utrustade med mängder av olika funktioner att använda sig av. Det finns till och med de modeller som har applikationer kopplade till sig. Genom apparna kommer du att få tillgång till än fler funktioner och finesser, något som den gamla kameran aldrig har kunnat erbjuda. Även om varje funktion är unik i sitt slag finns det några funktioner som vi tycker är viktigare än andra. Det är något som du bör känna till innan det är dags att bestämma sig för vilken kamera som du bör ha.

Här nedan har vi listat några av de vanligaste och bästa funktionerna som du bör titta närmare på när du ska välja din polaroidkamera. Kom ihåg att du inte behöver ha en kamera som kan erbjuda alla funktioner, utan att du bör välja helt enkelt den kamera som kan uppfylla dina behov bäst.

1. Preview

Preview är en av de vanligaste funktioner som din kamera kommer att ha och precis som namnet beskriver erbjuder funktionen dig en möjlighet att titta på bilden som du har tagit, innan du bestämmer om du vill skriva ut den eller inte. Fördelen med funktionen är att du slipper skriva ut bilder som du sedan upptäcker att du är missnöjd med, vilket i sin tur innebär att du slipper slösa på dyrt fotopapper. Preview låter dig välja vilka bilder du ska spara och skriva ut och vilka du vill slänga.

2. Touchskärm

En annan funktion som vi tycker är viktig är att kameran har en stor och ordentlig pekskärm. Genom skärmen kommer det att bli mycket enklare för dig att använda dig av kamera på ett sätt som du föredrar. På skärmen kan du bland annat titta på de bilder som du har tagit, men du kommer också att kunna använda dig av olika redigeringsverktyg.

Det förutsätter naturligtvis att kameran som du har valt erbjuder sådana. Redigeringsverktyg kan bland annat inkludera olika filter, digitala klistermärken eller ramar som du kan applicera och som kommer att göra dina bilder roligare eller vackrare. På skärmen kommer du också att kunna se statusen för fotopapper såväl som för batteri.

3. Manuellt fokus

Även om det inte är alla polaroidkameror som är utrustade med denna funktion så finns det faktiskt en hel del där tillverkaren har valt att erbjuda ett manuellt fokus. Detta fokus finns vid sidan av de andra inställningarna för bland annat autofokus.

Med hjälp av ett manuellt fokus kommer du till exempelvis att kunna komma ännu närmare ett objekt som du ska fotografera. Vill du kunna ta riktiga närbilder med en bra skärpa är ett manuellt fokus något som vi absolut kan rekommendera att du ska satsa på.

4. Makroläge

Makroläget är ytterligare en funktion som gör det möjligt för dig att ta bättre närbilder, men till skillnad från det manuella fokuset kommer ett makroläge att göra så att du kan ta extrema närbilder. Denna funktion lämpar sig utmärkt om du vill kunna ta bilder av mindre objekt som insekter, men även om du vill fotografera blommor på nära håll.

5. Kortplats för SD-kort

Vi rekommenderar att du väljer en polaroidkamera som har en plats för ett SD-kort. Orsaken till detta är helt enkelt för att du ska kunna spara dina bilder mer effektivt och inte behöva skriva ut alla fotografier på en gång, om du inte önskar det. SD-kortet gör det möjligt för dig att kunna spara bilderna på kortet och därefter skriva ut dem när du själv önskar, kanske vid ett senare tillfälle.

Som du säkerligen redan vet med dig är fotopapper långt ifrån det billigaste tillbehör som du behöver till din kamera, men om du väljer en modell som har plats för ett SD-kort behöver du inte oroa dig för detta. Här rekommenderar vi en modell som kan stödja ett minneskort på ca 32 GB. Det kan låta stort, men vi vet med oss att du kommer att behöva det!

6. Bluetooth eller WiFi

Det går inte att undvika att vi lever i en värld som är väldigt digital. Idag är det mycket som sker över internet och när det kommer till fotografering är det kanske extra viktigt att ha en bra uppkoppling.

Du vill med största sannolikhet kunna lägga upp dina fina bilder på sociala media eller spara dom på datorn eller telefonen. På grund av detta är det många tillverkare som har valt att utrusta kamerorna med en WIFI eller en Bluetooth funktion. Detta gör så att du kan föra över dina bilder från kameran till mobilen på bara ett litet kick.

7. Användarvänlighet

Hela syftet med att använda sig av en polaroidkamera är att det ska vara roligt. Du ska kunna fånga nuet så snabbt som möjligt och då är det viktigt att kameran inte är svår att använda sig av. Innan du köper en polaroidkamera rekommenderar vi att du kontrollerar att den är enkel att använda sig av och att de knappar som finns på den gör användandet enklare, inte försvårar det.

8. Appar

Som tidigare nämnt är det idag inte ovanligt att hitta polaroidkameror som är sammankopplade med appar som du kan ladda ner till din telefon eller surfplatta. Om du vill kunna dra stor nytta av din moderna polaroidkamera är en appfunktion nästan ett måste.

Med en app får du dessutom betydligt fler möjligheter och tillgång till fler funktioner. Här finns det ett flertal olika varianter att välja mellan och du kommer att kunna göra allt från att redigera dina bilder till att fjärrutlösa kameran eller välja vilka fotografier som ska skrivas ut.

9. USB

Även om det idag är ytterst få polaroidkameror som drivs med hjälp av oladdningsbara batteriet finns det ändå billigare modeller som du bör ha ögonen öppna för. Att ha en polaroidkamera som du hela tiden måste köpa nya batterier till är tidskrävande, men det kommer också att bidra till att du gör av med mer pengar.

Genom att välja en kamera som har ett uppladdningsbart batteri med hjälp av en USB-kabel blir det betydligt enklare. Idag erbjuder majoriteten av alla modeller denna funktion och du behöver inte köpa den dyraste eller bästa kameran för att få tillgång till den.

10. Automatisk självutlösare

Att kunna fotografera med hjälp av en automatisk självutlösare är en funktion som kan komma till stor användning. Du kommer till exempelvis att kunna använda dig av den när du ska ta snygga gruppfoton, men även om du vill ta selfies på dig själv. För att du ska kunna använda en automatisk självutlösare behöver du dock först och främst se till att kameran kan kopplas ihop med en app. Det är trots allt via appen i din mobil som du kommer att kunna starta självutlösaren från första början.

11. Röda ögon

Har du ofta problem med röda ögon på fotografier? Då är du långt ifrån ensam. Med hjälp av Röda ögon-funktionen är detta dock ett minne blott och du behöver aldrig längre oroa dig för att se ut som en vampyr på bilderna. Det är dock en funktion som du kommer att behöva styra manuellt och den appliceras inte automatiskt när du fotograferar.

12. Video

Visste du att vissa polaroidkameror faktiskt har en funktion som gör det möjligt för dig att spela in videoklipp? Detta är något som ytterst få är medvetna om, eftersom polaroidkameror är starkt förknippade med de vintagekameror som endast skrev ut bilder.

Tänker man efter är videofunktionen väldigt unik för just polaroidkameror eftersom dessa modeller inte är speciellt avancerade i övrigt.

13. Pixlarna hos kameran

Om du vill ha bilder med en så hög upplösning som möjligt måste du också välja en kamera som erbjuder många pixlar. Enkelt förklarat kan man säga att ju fler pixlar din kamera har, desto bättre och högre bildupplösning kommer du också att få.

Att få en bra kvalitet på sina fotografier är något som de allra flesta strävar efter. Om kameran har få antal pixlar kommer upplösningen att bli låg och bilderna blir inte lika skarpa och detaljerade.

Fotopapper till din kamera

För att du ska kunna använda dig av din polaroidkamera behöver du se till att ha fotopapper. Visserligen kommer du att fortsätta kunna ta bilder om kameran har ett SD-kort, men utan fotopapper kommer du inte att kunna göra några utskrifter, vilket är hela poängen med att äga en polaroid.

Det finns ett flertal olika typer av papper som du kan använda dig av och som fungerar till polaroidkameror. Alla har olika funktioner och det finns även fotopapper med olika uttryck. Det är inte ovanligt att du kan använda flera typer av fotopapper till en och samma kamera. Genom att variera papper kommer du till exempel att få olika bildresultat.

Det kan handla om att du får bilder i sepia eller i svart och vitt. Här gäller det att prova sig fram för att se vilka sorter av fotopapper du gillar bäst. Sen måste du naturligtvis även se till att pappret som du väljer är kompatibelt med just din kamera.

För bästa hållbarhet rekommenderar vi att du förvarar filmen till kameran i kylskåpet. På så sätt kan du se till att förlänga livslängden på pappret och bevara kvaliteten. Du bör dock inte använda filmen direkt efter att du har tagit ut den. Låt den stå framme en timme eller två innan användning för att den ska kunna värma upp sig lite.

Är du osäker på vad det är för papper som du behöver rekommenderar vi att du tar med dig din polaroidkamera till en fysisk butik. Här kan du få hjälp med att hitta de alternativ som passar till den kamera och kan därefter bestämma om du vill ha några specifika färgfilter eller inte.

Vill du inte köpa fotopapper direkt i butiken kan du med fördel skriva upp de sorter av det som rekommenderas och därefter gå hem och göra beställningen online istället.

Så får du till en riktigt bra bild

Om du inte har fotograferat med en polaroidkamera tidigare kan det vara svårt att veta hur du ska få till en bild som är skarp och bra, men kom ihåg att träning ger färdighet. Sen är det även så att vi har tagit fram några riktigt bra tips och knep som du kan använda dig av för att säkerställa att bilden blir lite skarpe och lite bättre.

  • Se till att du tar hand om din kamera ordentligt. Du bör alltid se till att du förvarar kameran på ett sätt att linsen inte kan bli repig och förstörd. Se också till att rengöra rullarna till kameran regelbunden. På så sätt få du bort färg som har blivit överflödig och som därmed kan göra att dina bilder blir fulla med streck.
  • Ett mycket vanligt misstag är att man skakar polaroidbilden efter att den har skrivits ut. Orsaken till att man gör det är oftast för att det har setts på filmer eller på tv från förr, men sanningen är att det är en myt. När du skakar bilden när den är nyutskriven finns det risk för att du skadar den istället för att göra den bättre. Kemikalierna kommer att sköta hela processen själva och du behöver inte ”hjälpa till”.
  • Om du vill att bilden ska vara så snygg som möjligt behöver du se till att den framkallas på en plats som är mörk. Därför kan du med fördel lägga den i fickan under tiden för framkallningen. Det är dock viktigt att du lägger ner den försiktigt och att det inte finns andra vassa föremål som kan skada den. Är det mycket kallt när du tar bilden rekommenderar vi att du förvarar den på en plats som är varm under framkallningen, eftersom värme säkerställer ett mer korrekt resultat.
  • Genom att lära dig vilket avstånd som passar bäst i olika situationer kommer du att bli en bättre fotograf, vilket i sin tur leder till att du får bättre bilder. Nyckeln är att lära sig att mäta avstånden bra. Det gör du genom att öva.
  • Våga gå utanför ramarna och experimentera gärna med olika vinklar och ljus. Ett naturligt ljus kan det vara allt som krävs för att bilden ska bli riktigt snygg, men ibland kan extra ljuskällor behövas. Anpassa även vinkeln efter vilken situation som du befinner dig i. Blir du inte nöjd kan du bara radera din bild och testa igen.
  • Det är mycket viktigt att du ser till att förvara dina bilder på ett bra och korrekt sätt. Till att börja med behöver du se till att de är skyddade från sol, eftersom de annars kommer att blekna och på så vis förlora sin färg. Du bör även undvika att förvara dem i lådor där du har många andra saker och ting, eftersom då kan de repas.

Vikten av bra exponering

Alla ovanstående punkter är riktigt bra att använda sig av om du vill säkerställa en bra bild, men det finns ytterligare en sak som du kan göra och det är att tänka på exponeringen av bilden. exponeringen är nämligen A och O för att du ska få en bild som är detaljrik och som ser professionell ut.

Är det så att du ska fotografera ett motiv som är mycket ljust i sina färger är det rekommenderat att du väljer att ställa in exponeringen på att vara mörkare. Detsamma gäller åt andra hållet. Är det så att ditt motiv istället är mörkt behöver du ha en ljusare exponering.

Att hitta rätt exponering är ingenting som du lär dig på första eller ens andra försöket. Det kräver träning och övning för att du ska kunna veta vilken exponering som kommer att bli den bästa och vad som fungerar för olika typer av bilder.

Även om det är fullt möjligt att fotografera mörkare motiv kan det vara bra att försöka undvika detta i den mån som det går. Orsaken till det är helt enkelt att polaroidkameror inte har så många olika funktioner när det kommer till inställningar av ljus.

Den bästa som du kan använda dig av är det naturliga dagsljuset, eftersom det vanligtvis ger de bästa bilderna. Ett vanligt misstag är att man fotograferar motiv som befinner sig i ett direkt solljus, för man tror att ju mer ljus, desto bättre. Så är dock inte fallet och allt för starkt ljus kan till och med förstöra din bild.

Helt mörka motiv är inte heller alltid så bra, även om en ljusare exponering kan hjälpa dig att få bilden klarare. Om motivet är mörkt kan detta leda till att du får en bild som är suddig och där detaljerna inte syns speciellt mycket. Om du är någorlunda teknisk av dig rekommenderar vi att du väljer som den bästa polaroidkameran för dig till exempel en med justerbar exponering.

Beskärningen är en viktig faktor

Även om det finns avancerade kameror med makroläge och manuellt fokus är det långt ifrån alla som är utrustade med ett sådant. Istället är det vanligare att polaroidkameran inte ger dig någon möjlighet att varken zooma in eller zooma ut. Det gör att du måste se till att du redan har ”beskurit” din bild innan du trycker på kamerans utlösare.

Den som vill kan förvisso beskära bilden i efterhand, något som fungerar om du för över den till din mobil eller använder dig av en kamera som är sammankopplad med redigeringsappar.

Har du däremot ingen app och vill kunna skriva ut bilden direkt behöver du alltså få den storlek på motivet som du vill ha, redan innan utskriften. Att gå alldeles för nära är dock sällan en bra idé, eftersom detta kan resultera i att du får suddiga resultat.

Står du däremot alldeles för långt borta från det motiv, objekt eller person som du ska fotografera kan det istället bli så att det man inte kan se bilden ordentligt. Motivet är helt enkelt för långt bort och eftersom polaroidkameror inte skriver ut bilder i större storlekar kanske man inte riktigt kan se vad det är du har tagit bild på.

Vad kostar en polaroidkamera?

Hur mycket en polaroidkamera kommer att kosta dig är svårt att säga. Priserna varierar väldigt kraftigt och det finns många faktorer som kommer att vara avgörande.

Tittar man på hur marknaden ser ut kan man se att det finns kameror som lämpar sig för alla olika typer av budgetar och plånböcker. Du kan med fördel hitta en bra polaroidkamera för cirka 600 kronor, men du kan också välja en mer avancerad modell för 5000 kronor och uppåt.

Många frågar sig om priset kommer att vara avgörande för kvaliteten och på den frågan måste vi svara ja. Just i det här fallet kommer priset absolut att vara den främsta faktorn och det som är skillnaden mellan en högkvalitativ och en enklare kamera.

Om du vill säkerställa att du kan ta så snygga och detaljerade bilder som möjligt, kanske till och med använda dig av kameran i arbetet, rekommenderar vi att du väljer en modell som kostar lite mer. Och i vårt bäst i test har vi listat många bra alternativ att välja mellan. Förslagsvis kan en kamera i mellanpriskategorin vara något som passar dig.

Den dyraste kameran behöver dock inte alltid vara den bästa, även om den kan anses bäst när det kommer till kvalitet och hög upplösning. Allt beror på vad du planerar att använda kameran till.

Om du bara vill ha en enklare kamera som kan fånga nuet tillsammans med vänner och familj räcker det oftast gott och väl med en billigare variant. Här får du de mest grundläggande funktionerna som du behöver och kan välja mellan olika fotopapper för att skapa unika effekter.

Ju dyrare en kamera har, desto fler funktioner kommer du med största sannolikhet också att få tillgång till. Du kommer bland annat att kunna hitta videofunktioner och WIFI-uppkopplingar, men även appar, manuellt läge eller makroläge. Bestäm din budget redan från start så blir det enklare att välja rätt.

Vilken polaroidkamera är den bästa?

Att besvara frågan om vilken polaroidkamera som är den bästa är lika svårt som att säga exakt vad en polaroidkamera kommer att kosta. Orsaken till detta är helt enkelt för att det inte finns en kamera som kommer att vara det bästa alternativet för alla människor och alla ändamål.

I majoriteten av alla bäst i test som vi har skapat rekommenderar vi att du inte fokuserar på att hitta den som klassas som bäst, utan att du istället fokuserar på att hitta en kamera som passar dina behov så bra som möjligt.

Om du hittar en kamera som uppfyller alla dina behov har du också hittat den bästa kameran, så enkelt är det faktiskt. Det behöver inte vara den dyraste, den mest eftertraktade eller den med snyggast design. Kameran behöver bara ha de funktioner som du är ute efter och vara så användarvänlig eller avancerad som du önskar dig.

Har du inte använt dig av en polaroidkamera tidigare kan det dock vara svårt att veta vilka finesser och funktioner som man kommer att ha störst användning för. Om du är tveksam inför valet rekommenderar vi att du skrollar upp lite i vår bäst i test köpguide och läser om de olika funktioner som en modern polaroidkamera kan ha.

Vår bäst i test köpguide riktar sig inte bara till nybörjare och noviser, utan även till de mest erfarna fotografer som behöver lite råd och vägledning.

Olika varumärken för polaroidkameror

En mycket vanlig fundering är vilket varumärke som man bör satsa på. Det finns flera olika typer av varumärken och tillverkare, men vill du vara säker på att få en kamera av hög kvalitet rekommenderar vi att du använder dig av någon tillverkare som är lite mer känd och uppskattad.

På många utländska sidor kommer du att kunna hitta billigare modeller från till exempel Kina. Visst behöver inte detta betyda att kameran inte kommer att fungera överhuvudtaget, men som alltid gäller begreppet ”du får vad du betalar för”. Om priset känns för bra för att vara sant är det antagligen även så.

Tittar man på de mest välkända märkena är det Polaroid som ligger högst upp på listan. Polaroid släpper ständigt nya modeller med nya och mer utvecklade funktioner som du kan ta del av. Nu har det till exempelvis blivit möjligt att föra över bilder med hjälp av Bluetooth eller WiFi, något som man tidigare bara hade kunnat drömma om.

Deras senaste modell är en snygg blandning av dåtid och nutid. Här kommer du att kunna ladda upp din kamera med hjälp av en USB, vilket är modernt och nutida, samtidigt som man har valt att behålla den klassiska designen som ger riktiga retrovibbar.

Utöver Polaroid kommer du även att hitta en hel del andra varumärken som också anses bra och pålitliga. Det är bland annat Fujifilm Instax, men också Leica och Lomo från Lomography.

Huruvida du ska fokusera mycket på valet av varumärke eller inte är upp till dig själv att bestämma. Frågar du oss skulle vi säga att det är kamerans upplösning och funktioner som är av myxket stor vikt. Men det viktigaste är att du blir nöjd.

Vanliga misstag när du använder en polaroidkamera

Genom vår bäst i test köpguide har vi tagit upp ett del saker som anses vara vanliga misstag, men nu ska vi fördjupa oss mer i det

. På internet och i guider som denna bäst i test köpguide kan du hitta massor med information om hur du ska göra, men det är inte alla som berättar vad du inte ska göra.

1. Du vågar inte använda fotopapper

Känns det tryggt att bara föra över bilderna till en dator eller till mobiltelefonen med hjälp av Wifi. Det förstår vi att det är så. Speciellt om du inte använt dig av fotopapper tidigare, men genom att testa fotopapper kommer du att lära dig hur det fungerar och kom ihåg att övning ger färdighet.

2. Du struntar i exponeringen

Du måste använda dig av rätt exponering för att se till att dina bilder blir tydliga och detaljerade. Att strunta i exponeringen kan bidra till att bilderna blir otydliga och suddiga istället.

3. Du struntar i bruksanvisningen

Är du säker på att du vet exakt hur din nya kamera fungerar? Tänk om! Bruksanvisningen finns där av en anledning och inte bara när du upplever problem med kameran. Se till att du läser igenom denna ordentligt för att få koll på hur kameran ska användas.

4. Du förvarar alla bilder tillsammans

Vet du inte vad du ska göra med dina bilder? Kanske samlar du alla på hög under tiden? Det är inte att rekommendera. För det första kan bilderna ”fastna” i varandra, vilket kan resultera i skador när du väl försöker att separera dem, men de kan också bli repiga och vikta. Förvara bilderna enskilt så håller de sig längre.

Summering

Nu är det dags att börja avrunda vårt bäst i test och förhoppningsvis har du nu fått all information som du behöver för att kunna välja en polaroidkamera som kommer att leva upp till dina förväntningar.

När du ska köpa en polaroidkamera för första gången är det riktigt bra att kunna använda sig av ett test som detta. Med ett test och en köpguide kommer du att kunna bilda dig en egen uppfattning om hur de olika märkena och modellerna fungerar samt vilka fördelar och nackdelar de har. Kom ihåg att designen inte är det absolut viktigaste att tänka på när du ska köpa din kamera, utan att du istället ska säkerställa att den har de funktioner som du är intresserad av.

Vill du se till att spara pengar samtidigt som du får ut det mesta av din kamera är en polaroidkamera med en app och med ett SD-kort att föredra. På så sätt kommer du att kunna redigera dina bilder, samtidigt som du kan använda dig av SD-kortet för att spara fotografier som du inte vill skriva ut direkt. Väljer du en mer manuell modell kommer kameran automatiskt att skriva ut alla bilder som du tar och det är inte alltid så kul. Suddiga och dåliga fotografier kanske man inte direkt vill slösa dyrt fotopapper på, eller hur?

Till slut vill vi nu bara säga att det viktigaste med din polaroidkamera är att du har roligt. Det är trots allt främst det som kamerorna är framtagna för. Även om det finns dyrare och mer avancerade modeller är de sällan någon som fotograferar professionellt med en polaroidkamera.

Vill du däremot kunna föreviga ögonblick och äventyr på bara några sekunder och kanske använda bilderna till scrapbooking eller sätta upp på väggen, då är polaroidkameran absolut en av de bästa alternativen. Vårt bäst i test riktar sig till alla typer av fotografer. Avslutningsvis vill vi önska dig lycka till med ditt köp och hoppas att du får många fina stunder med din kamera!