Actionkamera bäst i test

Actionkamera bäst i test 2022 – Hitta bästa actionkameran här!

1. Osmo Pocket 2. Osmo Action 3. GoPro
Dji Osmo Pocket 4K Bästa actionkameran DJI Osmo Action

GoPro Hero 8 Black

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Att filma alla sina upplevelser har under de senaste åren blivit väldigt populärt. En stor del av alla personer väljer dessutom att dela med sig av sina videor och foton på sociala medier. Men när det kommer till äventyr, sporter och andra aktiviteter är det extra viktigt att du väljer rätt sorts kamera.

En actionkamera är det bästa alternativet eftersom den är väldigt liten, tål mycket och är enkel att hantera. Det finns dessutom modeller som ska fungera lika bra oavsett vilket väder det är.

GoPro-kameror är en av de modeller som dominerar när det gäller de bästa actionkamerorna. Men det finns även en rad med andra fantastiska alternativ att välja mellan. Här kommer du få en bäst i test över vilka actionkameror som vi anser vara bland de bästa på marknaden.

Längre ner har vi dessutom sammanställt en köpguide för att hjälpa dig ifall du är osäker på hur du väljer den bästa actionkameran. Vi har berättat mer om kamerans olika delar, egenskaper och mer som kan vara bra att veta. Läs gärna igenom köpguiden innan du gör ditt val så att du vet exakt vilka delar som är extra viktiga att ta en titt på för att hitta den bästa actionkameran för dig.

Topp 6 bästa actionkamerorna 2022

1. Dji Osmo Pocket 4K

Dji Osmo Pocket 4K Bästa actionkameran

På första plats i vår bäst i test har vi valt att placera Dji Osmo Pocket. Det är en liten actionkamera som trots sin storlek är mycket kraftfull. Den är enkel att stoppa ner i fickan för att sedan använda när som helst under ditt äventyr. Det är framförallt ett bra alternativ för dig som är en innehållsskapare, eller Youtuber.

Den här kameran sticker verkligen ut i mängden, det är främst kombinationen av dess kvalitet och storlek. Den är ungefär lika stor som en mobiltelefon vilket gör den lätt att stoppa ner i fickan som vi nämnde tidigare. Actionkameran har dessutom en 3-axlad gimbal vilket hjälper med stabiliseringen. Du kan alltså känna dig lugn över att videon inte kommer att bli skakig ifall du filmar samtidigt som du utövar en aktivitet eller väljer att montera fast den på ett fordon.

Bland funktionerna finns dessutom möjligheten till att ta vinkelbilder och panoramabilder. Du kan även koppla ihop kameran med din mobiltelefon ifall du vill få tillgång till en större skärm för att se bilderna/videorna. Det är rekommenderat att du gör detta eftersom skärmen på själva kameran är relativt liten. Det är med Mimo appen du kan koppla ihop enheterna, det gör det även möjligt att redigera dina videor och bilder samt ifall du vill dela dessa på dina sociala medier.

FaceTrack är en annan trevlig funktion som DJI Osmo Pocket bjuder på. Det är en funktion som följer ansiktet automatiskt både när du filmar och tar bilder i selfie-läget. Funktioner ser alltså till att du är i fokus. Active Track är en annan funktion som finns tillgänglig. Den ser till att du inte förlorar fokusen på ditt husdjur eller vänner. Kameran följer objektet på ett intuitivt sätt så att objektet är i fokus hela tiden.

Det sista vi vill nämna om denna produkt är att det finns flera accessoarer, eller tillbehör, ifall du är intresserad. Exempelvis en selfie-pinne och fästen.

Se priset här!

2. DJI Osmo Action

DJI Osmo Action

På andra plats i vår bäst i test har vi valt att placera DJI Osmo Action. Det är en liten, tålig och prisvärd kamera som erbjuder röststyrning, två skärmar, filmning av 4K-videos och mycket mer. Den går att använda till både selfies och under vatten vloggning.

Denna actionkamera är ett bra alternativ för dig som vill filma alla dina äventyr i en hög kvalitet. Den erbjuder som sagt 4K-videos med 60 bilder per sekund. Du kan också vila i Full HD med 240 bilder per sekund. DJO Osmo Action låter dig skapa fina klipp i slowmotion och du behöver inte oroa dig för laggar.

Den är dessutom både stötsäker och vattentät vilket innebär att du kan använda den i samband med mer extrema utomhussporter. Inom funktionerna kan du även stöta på timelapse-funktionen ifall det är något du vill ha tillgång till.

Kamerans mikrofonljud är även väldigt bra. Skärmen är en pekskärm med spotmätning, det innebär att du kan klicka var som helst på kamerans skärm för att justera exponeringen automatiskt.

De två skärmarna är i full färg och gör det möjligt för dig att se hur videon blir under tiden du filmar samt låter dig spela upp den efteråt. Skärmen på baksidan är 2.25″ medan skärmen på framsidan är 1,4″. Den på framsidan passar utmärkt om du ska ta selfies eller spela in en vlogg. För att byta skärm är det bara att trycka på en knapp som finns på sidan av kameran, eller genom att knacka på bakskärmen två gånger med två fingrar.

Kameran har dessutom WiFi vilket innebär att du kan, med appen Mimo, synka alla filer till din mobiltelefon samt se vad du fotar och filmar på mobilen. Både appen och kameran är väldigt enkla att använda.

Se priset här!

3. GoPro Hero 8 Black

GoPro Hero 8 Black

GoPro Hero 8 är en fantastisk actionkamera som vi valt att placera på tredje plats i vår bäst i test. Denna kamera gör det superenkelt att ta de bästa bilderna och videorna. Kameran låter dig se världen runt dig genom fyra linser: Wide, SuperView, Narrow och Distortion-free Linear. Den har dessutom tre mikrofoner vilket ger dig ett överlägset och naturligt ljud, både när du står stilla och rör på dig.

En anledning till varför vi anser att detta är en av de bästa actionkamerorna på marknaden är att den är vattentät ända ner till 10 meter. Du kan få detaljrika och skarpa bilder genom att dra upp kontrasten. Det tar bort eventuell oskärpa.

Kort sagt har GoPro Hero 8 Black det mesta du kan tänka dig behöva. Det finns bland annat ett LiveBurst-läge som endast tar 1,5 sekunder före samt efter du öppnar slutaren. Du kan alltså välja den bästa bilden från 90 stillbilder. Du kan även dela ett 4K-videoklipp på 3 sekunder. Gillar du timelapse-funktionen kommer du garanterat att fastna för Night Lapse-videofunktionen.

Den är nämligen helt magiskn. Du kan välja mellan att filma i 1080p, 1440p, 2,7K och 4K, alla alternativ med mycket bra detaljer. Kameran erbjuder dessutom flera olika nivåer av stabilisering vilket gör denna kamera mycket bra när du sysslar med aktiviteter som kommer få kameran att skaka, som vissa sporter.

Se priset här!

4. Insta360 One R 4K Edition

Insta360 One R 4K Edition

Insta360 är ett märke som är mest känt för 360-kameror. De har dock valt att skapa en actionkamera i form av Insta360 One R 4K Edition. Den största skillnaden mellan denna actionkamera jämfört med andra märken och modeller är främst dess modulära design. Kamera-kuben kan nämligen både bytas mot en 360-modul eller uppgraderas.

Det här är en 4K Edition som går att jämföra mer med en traditionell actionkamera eftersom det endast medföljer en vidvinklig modul. Du har dock möjligheten att filma i både UHD och 4K med 60 FPS. Kameramodulen kan dessutom ta bilder i 12 megapixel i RAW-format och JPEG.

Denna kamera är vattentät till 5 meters djup trots att det är en modulär kamera. Den har en inbyggd stabilisering som är relativt avancerad. Du kan lägga till funktioner om så önskas, till exempel hyperlapse, röststyrning och HDR-läge. Kort sagt bjuder denna actionkamera på en hel del funktioner.

Se priset här!

5. Texgear C2 Actionkamera med WiFi

Texgear C2 Actionkamera med WiFi

På femte plats i vår bäst i test har vi valt ett av de billigare alternativen när det kommer till actionkameror. Texgear C2 är en liten men effektiv actionkamera som låter dig fånga alla dina äventyr i 4K. Den har även en mikrofon inbyggd och plats för ett Micro-SD-kort på max 128 gigabyte.

Actionkameran har en inbyggd WiFi vilket gör det möjligt för dig att koppla ihop den med din mobiltelefon. Du kan då använda din mobil för att se samma sak som kameran. Du kan även styra actionkameran med hjälp av mobilen. Exempel på vad du kan göra är att ta stillbilder, starta en inspelning och spara det du filmat i mobilen.

Vid köp av denna får du dessutom ett vattentätt skal, ett hjälmfäste, bilfäste, cykelfäste samt en Micro-USB-kabel. Det vattentäta skalet är en favorit för många eftersom det klarar av ett djup på ner till 30 meter.

Kameran kan filma i upp till 4K-upplösning, den kan även filma i Full HD med 60 och 30 bilder per sekund, i 720p-upplösning med 120 bilder per sekund samt 2,7K med 30 bilder per sekund. Den har en timelapse-funktion där du kan justera intervallet från 3 sekunder upp till 30 sekunder.

När det kommer till stillbilder kan Texgear C2 ta bilder på upp till 20 megapixel. USB-kabeln som medföljer går att använda både för laddning av kameran och för dataöverföring.

Texgear C2 har en batteritid på upp till 70 minuter och tar ungefär 3 timmar att ladda. Det är kanske inte det bästa för dig som vill filma under en längre tid, men om du endast ska använda kameran till kortare videoklipp/bilder är detta ett utmärkt alternativ. Att den kostar under 1000 kronor är också ett stort plus för alla som inte vill spendera en stor summa pengar.

Se priset här!

6. GoPro Hero 7 Black

GoPro Hero 7 Black

På sjätte plats i vår bäst i test har vi valt ytterligare en GoPro Hero. GoPro Hero 7 Black är en kraftfull actionkamera som har en mängd med inställningar och funktioner samt en kamera som tål vatten. Den bjuder bland annat på WiFi, GPS, HDR-behandling av bilderna med hjälp av en app samt 4K-inspelning i 60 bilder per sekund.

GoPro Hero Black har i tidigare bäst i test gjort väldigt bra från sig. Anledningen till att vi placerade den lite längre ner på listan beror främst på att vi anser att den nyare modellen GoPro Hero 8 Black är lite bättre.

Denna kamera är liten i storleken, precis som föregångarna, men erbjuder ett mer kraftfullt innehåll. Den ser bland annat till att dina videor blir skakfria med hjälp av Hypersmooth-stabiliseringen. Funktionen sägs vara så bra att när du tittar på videon efteråt kommer det vara svårt att avgöra ifall du höll i kameran eller monterade upp den för att filma. Filmningen kan du göra i 4K med 60 bilder per sekund som vi nämnde tidigare.

Stabiliseringen är också en av de största fördelarna när det kommer till denna actionkamera. En nackdel som vi känner att vi bör nämna är att när du använder dig av stabiliseringen kommer bilderna att skäras ner cirka 10%. Vissa recensioner rapporterar dessutom att det kan uppstå laggar och små kvalitetsförsämringar.

Skulle du vilja undvika felfria videor rekommenderas det att du använder dig av en gimbal. Det är helt enkelt ett litet stativ som ser till att kameran hålls stadigt. Det innebär att du inte behöver använda dig av stabiliserings-funktionen. Actionkameran utan stabiliseringen är nämligen av hög kvalitet och du behöver inte oroa dig för att bilderna ska skäras ner eller störas av några laggar.

GoPro Hero 7 Black erbjuder dig även att filma i Full HD med 240 bilder per sekund. Med denna upplösning kan du även välja slowmotion-funktionen. Det hjälper dig att visa tricks och sporttillfällen i bra detalj. Kameran har även fler intressanta funktioner, till exempel Timewarp, den har en röststyrd kontroll och mycket mer. Vill du endast ta stillbilder kan du göra det i 12 megapixel med SuperPhoto. Det är en funktion som automatiskt justerar kontrast och ljus.

En annan faktor med GoPro Hero 7 Black som fick oss att utse denna till en av de bästa actionkamerorna är att den är vattentät. Du slipper använda skydd ifall du vill ta bilder eller filma när du surfar eller snorklar. Kameran klarar upp till 10 meters djup, men om du köper ett undervattenshus klarar kameran av ännu större djup. Förutom vattentät är den även stötsäker samt dammsäker vilket innebär att kameran kommer klara av tuffa sporter och äventyr.

Med WiFi kan du välja att koppla kameran till GoPro-appen. Enligt vissa finns det dock ett antal småbuggar i appen som kan vara lite irriterande. Men trots detta är den ändå värd pengarna. WiFi gör det även möjligt för dig att dela dina filer direkt till sociala medier. GPS innebär att du kan välja Geotaggning. Det innebär att alla dina filer sparas tillsammans med var du tog bilden, vilken dag och var du befann dig. Alla dessa egenskaper har gjort GoPro Hero 7 till en av de bästa och mest populära actionkamerorna på marknaden.

Se priset här!

Köpguide för actionkamera

Är du fortfarande osäker på om en actionkamera är det du behöver? Eller undrar du över vilka faktorer som är viktiga att känna till? En actionkamera är kort sagt en hållbar kamera som klarar av skakiga och fartfyllda äventyr. Det finns flera egenskaper och tillbehör som du bör känna till innan du kan bestämma vilken kamera som passar dig bäst. I denna köpguide kommer vi därför gå igenom lite kort om vad vi anser är viktigt att du känner till när du letar efter den bästa actionkameran för dig.

1. Viktiga egenskaper

Vilka egenskaper är det egentligen som avgör ifall en actionkamera är bra eller inte? Kort sagt kan vi säga att en riktig actionkamera är i stort sett motsatsen till digitalkameror, i alla fall när det gäller formen, vikt och storleken. Vid extrema sporter och andra äventyr kommer du inte ha lika mycket tid till att stanna och byta linser samt justera inställningar. Då är en actionkamera ett bra alternativ eftersom de är enkla att använda samtidigt som de erbjuder en rad med egenskaper och funktioner. Här kommer lite kort om vilka egenskaper du bör kolla närmare på när du letar efter den bästa actionkameran.

2. Storleken

Lätt att montera och enkel att ta med sig. Det är meningen med en riktig actionkamera. De flesta modeller har en storlek som är mindre än en handflata och du ska kunna hålla den upp mellan fingrarna, sätta fast den på olika platser, som fordon eller till och med på din kropp. Trots att de flesta actionkameror är små finns de ändå i olika storlekar. Det finns supersmå alternativ, de kan vara lika stor som en vanlig lins är på andra kameror.

Dessa fungerar dock utmärkt, de kan filma med vidvinkel och i HD. Men dessa typer av actionkameror har inte någon pekskärm eller speciella funktioner. En annan sak som är viktig att komma ihåg är att ju mindre kameran/linsen är desto mindre ljussläpp. Det innebär i sin tur att bildkvaliteten blir sämre. Så för att sammanfatta; du bör välja en actionkamera som är liten men inte för liten. Avgör själv vilket alternativ som passar dig och ditt användningsområde bäst.

3. Formen

Den vanligaste formen på actionkameror är boxform eller en fyrkantig form. Dessa varianter är bäst när du letar efter en actionkamera att montera upp på cykelstyret eller på bröstet. En fyrkantig/boxformad actionkamera har många gånger en liten pekskärm där du kan justera inställningarna. Det finns dock även mer avlånga modeller av actionkameror som fungerar bättre ifall du vill montera upp en på din hjälm. Dessa har dock inte alltid plats för en pekskärm.

4. Vikten

Det är uppskattat ifall actionkameran inte väger så mycket. De flesta är faktiskt tillverkade till att vara kompakta, där alla funktioner, egenskaper och sådant är hoppackade ordentligt. En vanlig vikt bland de flesta actionkamerorna är mellan 90 gram till 200 gram. Det gör det möjligt för dig att fästa kameran på de flesta platser utan att oroa dig för att den är för tung. Tyngre kameror går nämligen inte att använda om du ska filma vissa sporter eller andra fartfyllda äventyr.

Kameror med praktiska funktioner

De actionkameror som finns på marknaden idag har blivit mycket bättre i både funktioner och kvaliteten. En stor del av alla kameror kan idag filma i 4K och erbjuda en rad med snygga effekter, som timelapse, slow motion och så vidare. Du kan dessutom ta flera fantastiska selfies och andra bilder i en kvalitet som ofta ligger på över 12 MP.

Mikrofonerna i actionkamerorna har även förbättras, de sänker många gånger allt bakgrundsljud och eventuella vindar som blåser samtidigt som din röst hörs ordentligt. Detta är något de flesta tycker bra om, men främst de som vloggar regelbundet.

1. 4K

Upplösning och kvalitet anses vara ett krav till skillnad från andra funktioner och egenskaper. De flesta actionkameror filmar dock idag i 4K. Det är enkelt förklarat en upplösning på 3840 x 2160p. Om du hittar en actionkamera som filmar i 4K samtidigt som den har mer än 30 FPS är det ett mycket bra köp.

Vad FPS innebär kan du läsa mer om här nedanför. Skulle du vilja köpa en äldre actionkamera kan du hitta de som filmar i Full HD, vilket är ett mycket bra alternativ ifall 4K inte finns tillgängligt. Det är också en bra upplösning ifall du är nybörjare när det kommer till actionkameror.

2. FPS – bilder per sekund

FPS, Frames per second, eller bilder per sekund innebär helt enkelt hur många bilder linsen på kameran klarar av att släppa in på en sekund. Det blir bättre flyt på videon desto fler bilder kameran klarar av. Fotografierna kan också bli mycket skarpare. Om du letar efter en actionkamera för att filma slowmotion-klipp som är mer dramatiska kan detta vara extra viktigt att titta på.

3. Effekter och lägen (timewarp, timelapse)

Det finns en hel del funktioner som du kan använda för att få det lite roligare. Slotmotion är kanske den mest kända funktionen du kan stöta på, men det finns även andra intressanta som hyperlapse, timewarp och timelapse. Med timewarp kan du till exempel lägga till en viss effekt som gör att du slipper störande hopp i en video. Hyperlapse hjälper däremot till med att ge en större förflyttning av dina bilder för att öka känslan.

4. Vattentät

Detta anses vara en av de viktigaste funktionerna när du letar efter den bästa actionkameran. Kolla alltid i beskrivningen ifall actionkameran är vattentät eller om du behöver ett undervattenshus. Det finns vissa kameror som klarar av att filma under vattnet, i alla fall till ett visst djup.

Om du däremot ska köpa en kamera för att filma när du dyker och/eller snorklar måste du vara extra noga med vilken du köper, samt om du behöver ett undervattenhus. Om du endast ska använda kameran på land bör den dock även vara vattentålig, ifall det skulle börja småregna och den får några droppar på sig.

5. Ljudinspelningen

När du letar efter en actionkamera som du kan filma med är det viktigt att du får en bra ljudinspelning. Skulle du filma när det blåser finns det en risk att det brusar och det kan bli svårt att höra ljuden du ville spela in, till exempel röster och liknande. Det finns idag mycket bra teknologi som kan hjälpa till att sänka bakgrundsljud så att ljudet du vill spela in ligger i fokus.

6. Nattfilmning

En stor del av alla sporter utförs oftast utomhus vilket innebär att ljuset är utmärkt. Men hur ska du gå till väga ifall du vill filma under natten? Eller när det är mörkt? Lösningen är helt enkelt att du väljer en actionkamera som erbjuder nattfilmning. Det finns kameror med inställningar som gör det möjligt för dig att få en bra video/bild trots att det är mörkt där du befinner dig.

7. GPS

GBS-funktionen är något inte alla vill ha, men många tycker att det gör hela upplevelsen mer intressant. Funktionen låter dig nämligen registrera var du befinner dig när du tar dina bilder eller filmar. Filerna går sedan att skapa med en geotaggning. Det innebär att du kan, på din dator eller mobiltelefon, se var du befann dig under tiden du filmade eller tog bilder.

8. WiFi

Att din actionkamera bör ha WiFi är i stort sett ett krav för de flesta. Det gör det nämligen möjligt för dig att koppla din actionkamera till en app på mobiltelefonen. Du använder sedan den appen för att kontrollera alla inställningar på kameran. Beroende på vilken actionkamera och app du använder kan du även sända videor live på nätet och publicera dina foton/videor på sociala nätverk.

9. Röststyrning

Det är inte ovanligt att personer vill filma händelser och aktiviteter där de inte har möjlighet att själva hålla i kameran. Givetvis kan du be någon annan filma det hela, men om det inte är möjligt kan du välja en kamera som erbjuder röststyrning. Det innebär att du helt enkelt kan starta kameran, ta kort, börja filma, stänga av den och så vidare endast genom att använda din röst.

Kameran för olika tillfällen

Som du antagligen känner till nu finns det väldigt många funktioner att välja mellan när du ska köpa en actionkamera. Funktionerna är skapade för att fungera inom olika situationer och på grund av detta är det viktigt att du väljer rätt.

Vilka funktioner du behöver beror på vilket sammanhang du ska använda kameran i. Om du utövar extrema sporter och vill filma allt som händer och sker kan du behöva flera olika funktioner för att videon ska bli som du tänk dig. Här kommer några tips på vad du bör tänka på när du utövar olika aktiviteter.

Fallskärmshoppning

För de sporter som anses vara mer extrema, som till exempel fallskärmshoppning, är det väldigt viktigt att du väljer en tålig kamera som har både stabiliserare, vidvinkellins och är enkel att montera. Det är också viktigt att den har funktioner som är snabbåtkomliga.

Kamera för dykning

Om du ska filma eller fotografera under vattnen måste kameran självklart vara vattentät. Det kan dock fungera lika bra med en kamera som används tillsammans med ett vattentätt och trycksäkert undervattenhus. Du kan även behöva ett undervattenhus när kameran är vattentät, vissa kameror sägs nämligen endast vara vattentäta till ett visst djup. Vill du dyka djupare kan du därför behöva ett undervattenhus. Ett bra ljusinsläpp är också viktigt eftersom det kan bli mörkare ju djupare du dyker.

Bergcykling

Snabba sporter där du cyklar eller kör ett fordon kan vara väldigt skakiga vilket kan göra det svårt att få en bra video av det hela. Det du bör tänka på när du letar efter den bästa actionkameran för denna typen av sporter är bland annat bra montering/fäste. Du måste kunna sätta fast kameran ordentligt utan att den trillar av. En annan viktig sak är att kameran bör ha en mycket bra stabiliserare eftersom det kan skaka mycket.

Kamera för vintersporter

Är du en person som älskar snösporter/vintersporter bör du välja en actionkamera som tål snön, alltså en vattentålig, klarar av kalla temperaturer och gärna har en bra stabiliserare. Vill du få in helheten av landskapen som du befinner dig i kan en vidvinkellins också vara ett bra alternativ. Glöm inte bort att ta med dig extra batterier ifall det skulle behövas. Se till att de tål kyla, för skulle de inte göra det finns det en chans att din kamera blir för kall och därmed seg.

Fritiden

Om du sysslar med mindre extrema aktiviteter som till exempel naturpromenader, en dag med familjen och sådant kan en kamera med skräm på framsidan vara ett bra alternativ. Det hjälper dig om du är en person som vill ta många selfies eller vlogga din utflykt.

Du bör även välja en kamera som har hög kvalitet samt en mikrofon som fungerar bra. WiFi kan också vara ett bra alternativ, speciellt om du vill använda din kamera tillsammans med en app på din mobiltelefon.

Stillbilder med en actionkamera

Om du letar efter den bästa kameran till att ta stillbilder är en actionkamera kanske inte det bästa alternativet. De fungerar självklart till att ta fina stillbilder men de är tillverkade för mer extrema situationer, och filmning. Actionkameror har inte alltid lika bra fokus som andra sorters kamero. Det beror på att de flesta gärna vill att alla detaljer är med i videon, och inte i endast en stillbild.

Ett tips är att leta efter actionkameror som har extra funktioner anpassade speciellt till att ta bilder. Med en sådan kamera får du det bästa av två produkter, alltså en kamera som klarar av att både spela in videor till hög kvalitet samt ta fantastiska stillbilder.

Välj en tålig kamera

Anledningen till varför actionkameror har blivit så populära är att de är både tåliga och smidiga. Du behöver sällan oroa dig för att en riktig actionkamera ska gå sönder när du cyklar genom skogen eller hoppar fallskärm. Vanliga kameror tål sällan fall, stötar, vatten och extremt väder på samma sätt som actionkameror.

Det finns dock actionkameror som är tillverkade för olika tillfällen. Alla modeller tål alltså inte lika mycket. Du bör därför ta reda på hur mycket en kamera klarar av och i vilken situation den kommer användas innan köp.

Vattentät eller vattentålig

Actionkameror är tillverkade för att klara av mer extrema förhållanden, som händelser utomhus, äventyr, sporter och likande. Det innebär att en stor del av alla actionkameror är vattentäta, eller åtminstone vattentåliga. Själva kameran klarar oftast av att få några droppar vatten på sig utan att skadas men går kanske inte att sänka under en vattenyta.

Dock följer det många gånger med ett undervattenshus vilket gör det möjligt för dig att använda kameran under vattnet. Hittar du däremot en actionkamera som är vattentät kan den användas under vatten utan ett undervattenshus.

Sedan finns det extrema dykningskameror som går att använda under flera meters djup. Det är dessa du bör ta en titt på ifall du letar efter en actionkamera som du kan använda i samband med dykning.

Stötsäker

De flesta actionkameror är relativt tåliga, men du bör alltid försäkra dig om att den kamera du väljer verkligen tål eventuella stötar och fall. Det är också viktigt att den klarar av höga och låga temperaturer ifall du sysslar med extrema sporter. Ett bra alternativ för dig som vet att du ska ut på ett fartfyllt äventyr är att välja mellan GoPro-kamerorna. De är några av de mest stötsäkra. Men det finns även andra bra alternativ som kan fungera.

Användarvänligheten är mycket viktig

Actionkameror kan ha en mängd med funktioner, vara vattentåliga, stöttåliga och så vidare. Skulle den dock vara svårhanterlig är det inte ovanligt att många anser den vara värdelös. På grund av detta är det viktigt att du är noga när du läser igenom beskrivningen och gärna recensioner innan du gör ditt köp.

En bra actionkamera bör vara lätt att hantera, du bör kunna komma igång med att filma eller ta kort genom endast en par knapptryck. Tar det för lång tid att hitta rätt funktioner kommer du snabbt bli frustrerad.

Kontrollerna och knapparna bör vara enkla och intuitiva. Ytterligare ett problem som kan uppstå är ifall du placerar din actionkamera någonstans där du inte når den så lätt. Som tur är finns det flera funktioner och praktiska lösningar som kan göra det lättare för dig att använda den, även om du monterat fast den på ett ställe som är svårt att komma åt.

Pekskärmen

Eftersom de flesta actionkameror inte är så stora finns det inte plats med en hög med knappar. Det är ibland omöjligt att sköta kameran ordentligen genom endast två eller fyra knappar. Det erbjuds istället en liten pekskärm som du kan använda för att sköta alla inställningar.

Pekskärmen är till för att göra användandet lättare för dig. Det är vanligtvis en LCD-pekskärm som hjälper dig navigera mellan funktionerna och de tillgängliga lägen som finns, samt att tydligt se hur bilderna/videon blir.

Pekskärmen sitter vanligtvis på baksidan av actionkameran. Men det finns även de kameror som erbjuder en dubbelskärm, alltså en skärm på framsidan och på baksidan. Den främre skärmen sitter då bredvid linsen och är en favorit för alla som tar många kort på sig själv eller vloggar och så. Skärmen gör det lättare för dig att justera inställningarna utan att behöva vända kameran fram och tillbaka.

Glöm inte WiFi

WiFi är idag ett måste för de flesta personer som alltid vill ha tillgång till internet. Vissa actionkameror använder sig av en pekskärm, men skulle din kamera in ha detta men ge dig tillgång till Wifi kan du styra kameran via en app på din mobiltelefon. Istället för att du håller koll på pekskärmen använder du istället din mobilskärm. Actionkameror som har en pekskärm kan dock även erbjuda detta alternativ ifall du ska använda kameran från ett långt avstånd.

Röststyrningen – en smart uppfinning

Röststyrningen är en rolig och smart uppfinning. Det är i stort sett vad det låter som. Röststyrningen hjälper dig att styra din actionkamera med hjälp av din röst. Du behöver alltså inte klicka på några knappar eller använda skärmen på kameran. Det räcker att du säger ”börja filma” för att kameran ska börja spela in en video.

Actionkameror med app

I samband med teknologins utveckling har det dykt upp en rad intressanta funktioner. Idag är det möjligt att använda en app för att se vad som egentligen sker under din filmning. Det kan också vara möjligt att kontrollera läget och effekten som du vill använda. Skulle du vilja dela med dig av det du filmar direkt på nätet kan du välja en app som låter dig streama dina videor på direkten.

Några av de mest använda apparna som erbjuder dig att kontrollera dina bilder och videor är bland annat Insta 360 One X och appen till DJI Osmo Action. Dessa ger dig i stort sett fullständig kontroll över dina bilder/videos, du kan tillägga effekter, redigera och ge dina bilder en HDR-efterbehandling.

Tillbehör till din actionkamera

När du har hittat den bästa actionkameran för dig kan du även ta en titt på alla intressanta tillbehör som finns. Vilka som kan komma till hands beror på vad du ska använda din kamera till och hur du önskar att bilderna/videon ska bli. I vissa fall tillkommer det monteringar och fästen med din actionkamera, men det är inte alltid dessa erbjuder det du letar efter. Vi har därför listat några av de vanligaste tillbehören du kan köpa separat här nedan.

1. Fästen

Det finns olika former av fästen, vissa är väldigt enkla medan andra anses vara mer komplicerade. Några av de vanligaste fästena sätts fast 3M på en yta, till exempel på din surfbräda eller hjälm. Om du däremot sysslar med sporter som innebär motorcyklar eller mer skakiga sporter bör du välja ett stadigare fäste.

Sist men inte minst finns det dessutom en viss montering som du spänner fast över ditt bröst i form av hängslen, samt en montering som du kan sätta fast på din armled.

2. Skyddshölje

Skulle du ha valt en kamera som inte är vattentät eller om du vill filma/ta bilder under vattnet kan du behöva skaffa dig ett undervattenshus. De skyddar din kamera från både trycket och vattnet så den inte blir skadad. Det finns även speciellt stärkta skyddshöljen som skyddar den ifall du skulle tappa den i marken eller om du har en actionkamera som inte är särskilt stötsäker.

Ett mer intressant skyddshölje är Insta 360 drifter. Det är en unik produkt som du placerar din kamera i och sedan kastar iväg den. Det kommer då se ut som dina bilder tagits med en drönare eller ur unika vinklar. Det skyddar givetvis din kamera också.

3. Selfiesticks och/eller stativ

Ett annat tillbehör som du måste bestämma själv om du behöver eller inte är en selfiestick eller stativ. Dessa gör det lättare för dig att både ta selfies och filma från höjden. De kan också göra det lättare för dig att vlogga. Skulle du oroa dig för att stativet är synligt på din bild/video finns det faktiskt appar som kan ta bort staven.

Det kommer då se ut som att actionkameran filmar från luften. Det finns även speciella stavar som gör det möjligt att filma runt omkring platsen du befinner dig på, till exempel om du vill skapa en dramatisk timelapse.

Välj rätt minneskort

Minneskortet är också en viktig sak att tänka på när du bestämt dig för att skaffa en actionkamera. Kamerornas egna minne kan vara väldigt begränsat, vissa har inte ens något internt minne. Då krävs det att du köper ett externt minne i form av minneskortet för att få tillräckligt med plats för dina videor.

När det kommer till minneskort är det vanligtvis SD-kort som gäller. Oavsett vilken actionkamera du är intresserad av är det viktigt att du dubbelkollar ifall den har något internet minne samt vilken typ av minneskort den accepterar.

SD-kort finns i flera olika klasser, kapacitet samt hastighet. När du kollar upp vilket minneskort en kamera stödjer bör du även ta reda på ifall den endast klarar av ett minneskort på upp till en viss GB eller om det inte spelar någon roll. Du bör också ta reda på ifall den tar ett ”vanligt” minneskort eller om du måste köpa ett microSD-kort.

Skulle du välja fel typ kan kameran bli seg eller sluta fungera helt och hållet. När du är säker på vilket minneskort din actionkamera stödjer kan du dessutom passa på att köpa ett extra. Ifall du ska vara ute under en längre tid och filma mycket kan det vara bra att ha extra utrymme.

Batteridriften

Hos en actionkamera är batteridriften en av de allra viktigaste delarna. Bluetooth, upplösningen och WiFi har en tendens att äta upp batteriet relativt snabbt. En actionkamera har cirka 45-60 minuters filmtid i genomsnitt.

Det innebär att om du ska filma längre videor kan du behöva extra batterier. Ta dock först en titt på vilken batteridrift kameran du är intresserad av har. Sedan får du bedöma ifall du klarar dig med detta eller om du ska investera i en portabel batteriladdare.

Det är ett stort plus, framförallt om du kommer befinna dig ute i naturen där det inte finns några eluttag tillgängliga. Vissa actionkameror har interna batterier vilket innebär att en batteriladdare är ett måste. Andra kameror kan använda sig av utbytbara batterier. För en sådan kamera kan du ta med dig extra batterier och behöver inte oroa dig för att ha tillgång till ett eluttag.

Summering

För att sammanfatta lite kort anser vi att en riktig actionkamera är ett måste för dig som älskar att filma dina resor och äventyr. Spelar du sport eller har någon nära som spelar kan en actionkamera också komma bra till hands för att filma matchen.

För många är GoPro kanske det ledande alternativet på marknaden, men det finns flera fantastiska alternativ. Vissa kanske anses vara för dyra, men genom att ta din tid på dig kan du hitta en funktionsrik actionkamera till ett bra pris. De viktigaste funktionerna du bör hålla ögat öppet för är bland annat upplösningen, WiFi, fps och att den är både stötsäker och vattentät.

Vi hoppas att vår bäst i test samt köpguide har hjälpt dig på vägen till att hitta den bästa actionkameran för dig. Vi har försökt ta med varierande produkter som bjuder på det bästa inom actionkameror och till ett bra pris. Skulle den bästa actionkameran för dig inte finnas i vår bäst i test kommer du förhoppningsvis kunna hitta den bästa för dig med hjälp av vår köpguide.