NAS bäst i test

NAS bäst i test 2022 – Hitta bästa NAS här!

1. Synology 2.  WD 3. Synology
Synology Diskstation DS1819+ WD My Cloud Home Duo

Synology DS420J Nas

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Det går inte att förbise att vi lever i en era som är väldigt digital. Nästan allt har digitaliserats och det har på många sätt gjort vardagen mycket enklare och smidigare för många människor. Dock har det också medfört ett flertal nackdelar. En av dessa nackdelar är att man måste kunna förvara alla sina digitala produkter någonstans och detta på ett tryggt och säkert sätt.

Om du har en hel del viktiga filmer, bilder och filer som du är rädd om behöver du se till att ha en bra backup. Molnbaserade tjänster har blivit mycket populära och uppskattade alternativ, men genom att kombinera en molntjänst med en NAS kan du se till att minska risken för att bli av med eller förlora tekniska apparater av olika slag.

Molnbaserade tjänster är absolut bra, men är de verkligen det bästa alternativet? Nej, inte alltid. Molnbaserade tjänster har i många fall kunnat visa sig vara relativt osäkra och det är inte alla som vill riskera ett eventuellt intrång eller att filmer och filer försvinner. Med hjälp av en NAS kan du spara allt som du tycker är viktigt och känna dig helt trygg.

Funderar du på att köpa en NAS för att få ett riktigt bra förvaringsutrymme för alla dina digitala verktyg? Oavsett om man har använt sig av en NAS tidigare eller inte kan det vara svårt att veta vilken NAS man ska välja. Vilken NAS är egentligen den bästa?

Att leta runt på nätet är tidskrävande och svårt. Många butiker är dessutom väldigt duktiga på att skriva lockande produktbeskrivningar och marknadsföra sina produkter på rätt sätt, men det innebär inte att dessa kommer att leva upp till förväntningarna.

Vi har gjort grovjobbet åt dig och skannat igenom nätet för att hitta de absolut bästa NAS som finns i tre olika prisklasser. Efter en noga testning har vi därefter valt ut en vinnare i premiumkategorin, två vinnare i mellanpriskategorin och två vinnare i budget.

En NAS kan för många vara en ganska stor investering, eftersom priserna ligger ganska högt, även för de billigaste modellerna. Om man ska lägga ut mycket pengar på en produkt vill man naturligtvis även att den ska fungera som förväntat och uppfylla alla önskemål som man har.

Topp 5 bästa NAS 2022

1. Synology Diskstation DS1819+ 

Synology Diskstation DS1819+

Synology Diskstation DS1819+ Nas för 8 hårddiskar är vinnaren i vår bäst i test premiumklass och ett solklart val för den som behöver otroligt mycket utrymme och som samtidigt är beredd att betala för det.

Här får du en diskstation plus en NAS som rymmer hela 8 stycken hårddiskar för förvaring och lagring. NAS:en har en intel 64-bit x86-processor och säkerställer även hårdvaruaccelererad kryptering på hög nivå.

Prestanda-Nas lämpar sig utmärkt för både privatpersoner som är i behov av mycket utrymme och för företag. Vill du använda dig av Raid finns det även en sådan inbyggd funktion, vilket gör att du kan spegla upp till fem stycken hårddiskar.

Har du en videofil som ska omkodas till H264, H265, MPEG-2 och VC-1 i 4K eller 30 FPS kommer du också att kunna göra detta. Omkodningen kan göras i realtid, så att du kan titta på filmer direkt i din Chromecast, Tv eller i din mobiltelefon. Här har du också bra med plats för expansionskort, till exempel SSD-cache.

Se priset här!

2. WD My Cloud Home Duo

WD My Cloud Home Duo

Nu går vi vidare för att titta på den första vinnaren i mellanpriskategorin. Det är inte alla som vill betala över 10.000 kronor för en NAS och då är WD My Cloud Home Duo Nas ett riktigt bra alternativ. Med den här NAS:en får du en enhet som kan hjälpa dig att synka dina mobila bilder, samtidigt som den ger en bra och trygg säkerhetskopiering som sker automatiskt. Det betyder att du inte behöver sköta kopieringen själv.

WD My Cloud Home Duo Nas består av dubbla hårddiskar som är inbyggda. Tack vare detta kommer du inte att behöva göra något extra köp i samband med din beställning. Efter att du har tagit dig igenom de enkla och smidiga inställningarna kan du börja använda dig av din NAS inom loppet av några minuter.

WD My Cloud Home Duo Nas erbjuder dessutom funktionen Raid, vilket betyder att dina hårddiskar kommer att spegla varandra. Önskar du köra utan spegling är detta också ett alternativ. På så vis kan du se till att använda den fulla kapaciteten av båda hårddiskarna.

Se priset här!

3. Synology DS420J Nas

Synology DS420J Nas

Vi sänker oss ytterligare lite i pris och tittar på vinnaren nummer två i mellankategorin. Här har vi valt att lista Synology DS420J Nas för 4 hårddiskar, vilket är en NAS av mycket hög kvalitet som erbjuder alla de nödvändigaste funktionerna som du kan behöva. Här hittar du bland annat ett stöd för raid som gör att hårddiskarna kan spegla varandra, men du får också en hårvaruaccelererad kryptering.

Synology DS420J Nas passar precis lika bra i hemmet som på arbetet och därför är den mångfunktionell som få. Värnar du extra mycket om miljön är det också just denna NAS som du ska satsa på. Orsaken till detta är helt enkelt att man har sett till att göra den mer energisnål än andra alternativ. Som kronan på verket har Synology DS420J Nas dubbla USB 3.0-portar samt 1 Gb/s-nätverksport.

Se priset här!

4. Synology DS220J Nas

Synology DS220J Nas

Nu är det dags att se vad vi har plockat fram för vinnare i budgetkategorin. Om du aldrig har använt dig av en NAS tidigare eller om du inte är i behov av större utrymme är Synology DS220J Nas för 2 hårddiskar ett riktigt bra alternativ. Två hårddiskar brukar räcka för de allra flesta vardagliga back ups, men det beror naturligtvis på hur mycket filer, filmer och bilder som du vill lagra.

Synology DS220J Nas har en 64-bitars processor och erbjuder ett stöd för raid. Det betyder att du kan låta hårddiskarna spegla varandra och på så sätt få en så trygg och säker lagring som möjligt.

Precis som många andra NAS från Synologys J-serie kan du använda dig av Synology DS220J Nas i arbetet och i hemmet. I samband med din beställning får du med en nätverkskabel och en strömkabel som du kan använda dig av. Det operativsystem som man har valt att använda sig av är DSM 6.

Se priset här!

5. Synology DS120J

Synology DS120J

Vi ska titta ytterligare på en NAS från Synology och detta blir också den sista NAS som vi kommer att lista i detta bäst i test. Observera att bara för att den hamnat sist betyder det inte att den är sämre på något vis.

Sanningen är att den fungerar lika bra som många i mellankategorin, men skillnaden är att du bara kommer få tillgång till en hårddisk. En hårddisk räcker oftast bra till den som inte vill spara ner alldeles för mycket bilder eller stora filmer och filer, men eftersom det bara finns en så kommer NAS:en inte att erbjuda någon Raid-funktion.

Synology DS120J Nas som rymmer en hårddisk har en hårdvaruaccelererad kryptering och är energisnål som få. Vid full drift går den ändå under 10 W, vilket gör att du som användare värnar mer om miljön. Vi rekommenderar att du satsar på Synology DS120J Nas om du inte är i behov av redundans och raid. NAS:en rymmer en hårddisk som max får ligga på 16 TB.

Se priset här!

Köpguide för bästa NAS

Oavsett vad det är för produkt som du ska köpa kommer en bäst i test inte vara komplett utan en riktigt bra köpguide. Med en bäst i test köpguide kan du få all information som du behöver för att göra ett bättre och mer medvetet val.

För oss är det mycket viktigt att du vet vad det är som du ska tänka på innan du köper din NAS, men också att du ska få den kunskap som du behöver för att beslutsprocessen ska bli enklare och snabbare.

I vår bäst i test kommer vi bland annat att prata om vad en NAS faktiskt är, vad ordet betyder och hur du kan använda dig av den på bästa sätt. Vi kommer också att titta på de olika funktioner och finesser som finns samt ge dig tipsen som du behöver för att välja en NAS som passar dig så bra som möjligt. Häng med!

Vad är en NAS

Innan vi dyker in i vår bäst i test köpguide alldeles för djup ska vi först reda ut vad en NAS faktiskt är.

Enkelt förklarat kan man säga att en NAS är en form av extern hårddisk, men med några enstaka skillnader. NAS är en förkortning på orden Network Attatched Storage och sammanfattningsvis kan man säga att du kopplar upp din NAS-enhet till routern, istället för att koppla den direkt till en dator (som man vanligtvis gör med andra typer av externa hårddiskar).

Här använder du dig av en nätverkskabel för att göra uppkopplingen och det innebär att du kommer kunna sammankoppla din NAS med flera datorer i hemmet. Skulle det vara så att du är i behov av att nå andra datorer som befinner sig utanför din NAS räckvidd kan du med fördel använda dig av internet för att även komma åt dessa.

Hela syftet med en NAS är att du ska kunna skapa ordning och reda bland bärbara hårddiskar, USB-minnen eller/och minneskort. Med routern kommer du även att kunna bunta ihop alla dina filmer och videos under ett och samma tak, vilket gör det lättare för dig att hitta det du behöver – när du behöver det.

Att vara säker på att allt ligger skyddat är extra viktigt för den som använder datorn till arbetet och som sparar ner viktig information på hårddiskutrymmet.

En hårddisk kan i många fall rymma ett väldigt stort arkiv, men det är inte alla som finner denna metod tillräckligt säker. Om en olycka skulle vara framme och din dator kraschar behöver du kunna komma åt dina viktiga filer och det är precis där som NAS kommer in i bilden.

En NAS kan dock användas till mycket mer än att bara lagra bilder, filer och filmer. Sanningen är att routern har många olika användningsområden som du kan dra nytta av. Förutom att kunna lagra digitala verktyg kommer du också kunna använda dig av den för att strömma musik, foton eller filmer, men den fungerar också som en riktigt bra fjärråtkomst till alla dina filer och ditt arkiv.

Den som vill kan med fördel också använda sig av den i samband med skrivardelning. Som tidigare nämnt är NAS inte något som är kopplat till din dator, utan istället väljer man att ansluta den externa hårddisken till routern. Denna metod kan i många fall liknas med Google Drive eller Dropbox, men istället för att filerna sparas i ett ”moln”, kommer de att finnas på en fysisk plats i ditt eget hem.

På så vis skulle man kunna säga att en NAS är ett moln som du kan ha hemma och det är den tveklöst bästa lösningen för den som vill ha den högsta säkerheten när det kommer till lagring av filer, filmer, bilder och mer därtill.

Så kan du använda dig av en NAS

Har du aldrig använt dig av en NAS tidigare? Då kan det naturligtvis vara lite extra knepigt att veta hur du ska göra det. Kanske har du bara blivit rekommenderad att skaffa en NAS av en vän eller en kollega på jobbet, men ännu inte riktigt har koll på hur du kan använda dig av den.

Som tidigare nämnt har en NAS många olika användningsområden. Det betyder att du kommer att kunna göra mycket mer än att bara spara filer och dokument på ett tryggt och smidigt sätt. Här nedan har vi listat några av alla de fördelar som finns med att ha en NAS och på så vis också få ett eget moln i ditt egna hem.

  • Med en NAS har du möjlighet att frigöra mycket mer utrymme på din dator. Om en dator är för fullpackad med diverse filer och bilder är risken stor att datorn blir seg och inte fungerar lika effektivt.
  • En NAS hjälper dig att se till att alla dina filer och bilder är i säkert förvar. Här kan du spara ner både gemensamma mappar och de som är privata för just dig.NAS gör så att du kan spara ner alla dina viktiga bilder och filer på en och samma plats och samtidigt strömma dessa eller säkerhetskopiera dem.
  • Om en enhet skulle råka gå sönder kan du känna dig trygg. NAS säkerställer nämligen att du kommer kunna säkerhetskopiera alla datorer som finns i ditt hem och spara ner dessa på NAS:en. På så sätt behöver du aldrig oroa dig för att allt ska vara borta om datorn skulle krascha.
  • Med en NAS kan du dela filer till andra datorer och enheter som finns i ditt hemmanätverk. Det gör att du kan skicka bilder över NAS:en som andra kan ta del av. Oavsett hur stora filerna eller dokumenten är kommer du att kunna skicka dessa till precis vem som helst och när som helst, även om du inte ens befinner dig i hemmet.
  • NAS ger dig extremt mycket lagringsutrymme och det betyder att din dator inte behöver ta en lite stor smäll.NAS är ditt egna lilla moln i hemmet och tryggheten är stor. Genom att använda ett eget moln slipper du oroa dig för de eventuella risker som finns med en extern molnlösning.

Fördelar och nackdelar

Det finns för- och nackdelar med alla typer av produkter och tjänster som säljs på marknaden och det är viktigt att vara medveten om vilka dessa är, innan du gör ett köp. Vi har sett till att verkligen sålla ut de fördelar som vi tycker är extra anmärkningsvärda, samtidigt som vi också tittat på vilka nackdelar som finns med att använda en NAS.

Den kanske främsta fördelen som NAS har är att den kommer att kunna spara ner dina filer på ett tryggt sätt. Det betyder att du inte behöver oroa dig för alla de problem som vanliga hårddiskar kan komma med. Ett exempel på ett problem är att hårddisken helt enkelt går sönder och då är risken stor att du förlorar allt som är sparat på den.

Om man istället väljer att använda sig av två stycken hårddiskar, som minst, kan man se till att skaffa sig en ”redundans”. Det betyder att din hårddisk kan krascha helt, men utan att du behöver förlora någon data överhuvudtaget.

En NAS är egentligen ingen backup, men fungerar absolut i detta syfte och kan lagra en komplett kopia av hela ditt arkiv som du har sparat på datorn. På så vis skulle man ändå kunna kalla det för en backup. En annan fördel som också kommer med den bästa NAS:en är att de oftast är utrustade med fler än två hårddiskfack.

Det betyder att du kommer kunna utöka lagringsutrymmet om det skulle vara så att NAS:en blir alldeles för full. För att nyttja dessa fack behöver du bara se till att köpa extra hårddiskar som du monterar in. Mer än så behövs inte och du kan direkt börja spara ner än fler saker på ditt nya utrymme, men på exakt samma enhet som innan.

Vad är det då för nackdelar som finns med en NAS? Ja, frågar du oss skulle vi vilja säga att det egentligen inte finns några som helst nackdelar med produkten. Är det något som vi ändå vill upplysa om så är det att NAS:en inte alltid ger en så snabb tillgång till filerna som man kanske hade önskat sig.

Som mest kommer du att kunna få tillgång till dina filer i 1GB. Har du dina bilder och filer sparade på datorn så kommer du att kunna ta fram dessa mycket snabbare. Är det så att du använder dig av NAS för att lagra ditt arkiv på en trygg plats brukar denna nackdel dock vara en bagatell. I dessa fall handlar det om att du vill ha en bra lagring för alla dina filer, istället för att arbeta med filer och bilder på ett aktivt sätt.

Välj rätt NAS – vilken NAS är den bästa?

Att veta vilken NAS man ska välja är inte det allra lättaste. Det finns många olika modeller och tillverkare på marknaden och som du säkerligen även förstått så finns det även olika lager av säkerhet. När du ska välja en NAS för dig behöver du först och främst se till att du funderar på vad det är som du tycker är viktigt.

Något som kan vara bra att fundera över är hur du vill att din lagring ska se ut i framtiden. På så sätt kommer du att kunna ta ett snabbare beslut när det gäller att välja nivå på säkerhet, men också när det kommer till att hitta en lösning som verkligen passar dig.

I vår bäst i test köpguide ska vi se till att du får så mycket information som möjligt och därför ska vi också se till att ge dig tipsen som du behöver för att kunna välja rätt NAS för ditt ändamål.

Något som du också kommer behöva fundera på är hur många som du vill ska kunna använda sig av NAS:en. Med det menar vi alltså hur många datorer som du vill att den ska kunna vara ansluten och uppkopplad till. Utifrån ditt svar kommer du sedan att behöva välja en NAS som kan hantera antalet uppkopplingar.

Är det väldigt många kan det vara en god idé att välja en modell som är mer avancerad. Här måste du även titta på vad som gäller när det kommer till appar. Det är inte ovanligt att många NAS:er kan lagra och hantera appar, men även kopplas samman med appar så att du får tillgång till olika spännande och riktigt bra funktioner.

Majoriteten av alla som vill köpa den bästa NAS:en vill helt enkelt ha den för att kunna backa upp alla de saker och filer som man har på sin dator, men observera att det inte är alla NAS-enheter som kan användas till alla datorer. Om du vill backa upp din PC eller kanske din MAC, behöver du först och främst se till att din NAS stödjer detta.

Kanske är det även så att du kommer vilja koppla in dina externa hårddiskar med hjälp av en USB för att på så vis få tillgång till hela hemmanätverket eller vill du backupa alla enheter som finns i hemmet? Orsaken till varför detta är viktigt att fundera på är helt enkelt för att du ska säkerställa att den NAS som du köper har tillräckligt många USB-portar att använda sig av.

Hur är det då om man planerar att använda NAS:en som en mediaspelare? Som tidigare nämnt kommer du nämligen att kunna använda enheten till så mycket mer än bara lagring. Är det så att du är intresserad av en mediaserver behöver du se till att du väljer en NAS som klarar av att avkoda media. Kanske vill du dessutom att den ska ha ett HDMI uttag till TV:n så att du kan kolla på alla dina favoritfilmer på en större skärm?

Vilken är den bästa NAS?

När man ska köpa en NAS är det inte ovanligt att man strävar efter att hitta den absolut bästa på marknaden. Det är naturligtvis inget fel med det, men att välja den som anses vara bäst betyder inte att du kommer att bli 100 % nöjd med den. Som alltid när vi skriver våra bäst i test rekommenderar vi att man inte stirrar sig blind på priset.

Ett högt pris behöver nämligen inte alltid betyda att produkten kommer att lämpa sig för just dig och det är ju trots allt det som de flesta är ute efter, en produkt som verkligen uppfyller alla de behov som man har. Om du bara vill ha en enklare NAS-enhet som kan spara ner bilder från dina semestrar med barnen kommer du att slösa tid och pengar på att välja den allra dyraste och mest avancerade modellen.

Vill du däremot ha tillgång till alla olika finesser och funktioner som en NAS kan tänkas ha, kommer du att bli besviken om du väljer ett enklare alternativ.

Med det sagt är det alltså ditt behov och ditt intresse som kommer att vara avgörande för vilken NAS som är den bästa. Den mest avancerade användare kommer kanske vilja ha flera olika typer av nätverksuttag för att på så sätt kunna konfigurera.

Om du ser till att ha minst två stycken kommer du att kunna variera dina uppkopplingar mycket bättre. Den ena hårddisken kan då kopplas upp till internet, medan den andra är uppkopplad till ditt interna nätverk istället. Återigen är det dina behov som kommer att vara avgörande för vilken NAS som är den bästa.

Att ha flera hårddiskfack är till fördel i många situationer, men även här finns det nackdelar att ta hänsyn till. Att ha flera fack är positivt i den utsträckning att du kommer att kunna minska risken för att drabbas av dataförlust om det skulle vara så att en av dina hårddiskar går sönder.

Å andra sidan kan det också innebär ett problem att använda sig av flera. Om du vill ha mer diskutrymme kommer du till exempelvis att behöva byta ut en av de hårddiskar som du redan har och det är inte alla NAS-enheter som kommer att stödja en större och en mindre hårddisk. Det kan innebära att du behöver byta ut båda två.

Genom att fundera på dina lagringsönskemål i framtiden kommer det att bli lättare för dig att veta vilken typ av modell som du bör välja. Skulle det vara så att du inte ser någon framtida akut anledning att ha ett större utrymme är det bäst att välja en modell med max två stycken fack.

På så sätt kommer du att spara in en hel del tid, men du sparar också in pengar. De större modellerna som finns på marknaden brukar kunna erbjuda 4, 5 eller upp till hela 8 stycken hårddiskfack.

Hur är det då man ska tänka när man ska välja hur många hårddiskfack en NAS-enhet ska ha? Vi reder ut frågan.

NAS med två hårddiskfack – Vi rekommenderar att du satsar på en NAS-enhet med maximalt två stycken fack om du tror att du inte kommer att ha något behov av att utöka utrymmet i framtiden. Titta på storlekarna som finns att välja mellan och jämför dessa med dina behov. Eftersom du bara kommer att kunna ha två platser är det dock rekommenderat att tänka lite större.

NAS med tre eller fler hårddiskfack – Tror du att du kommer behöva utöka ditt utrymme i framtiden är det bäst att satsa på en NAS-enhet som redan har flera hårddiskfack. Här kan det vara bra att välja tre fack eller fler, beroende på ditt framtida behov. Eftersom du kommer att kunna montera in fler hårddiskar är storleken inte lika viktig.

Smarta funktioner

Eftersom det finns så många olika typer av modeller så är det kanske heller inte så konstigt att de olika modellerna kommer med olika funktionalitet. Vissa av dessa funktioner är till och med inbyggda. När du ska välja vilken NAS-enhet som passar dig bäst rekommenderar vi att du funderar på vad det är för funktioner som du kommer att ha störst användning för. Här nedan kan du läsa mer om de vanligaste funktionerna du kan hitta i en NAS.

  • Printserver – Det är inte helt ovanligt att många NAS-enheter är utrustade med en printserver som är inbyggd. Med hjälp av denna kommer du att kunna dela ut skrivare utan att behöva slå på någon dator.
  • DLNA- och UPnP-stöd – Denna funktion gör det möjligt för dig att kunna strömma media till olika personer i ditt nätverk.
  • Stöd för fildelning – Fildelningsstöd är ytterligare en funktion som är vanligt förekommande i NAS-enheter. Med hjälp av detta kan du dela filer genom t.ex. Usenet eller Bittorrent.
  • Program – De program som finns i NAS är framtagna för att du ska kunna säkerhetskopiera alla dina filer, filmer och bilder från bland annat Time Machine för Mac eller genom Windows.
  • Raid – Med en raid-funktion kommer du att kunna spegla hårddiskar. Detta förutsätter dock att du har minst två stycken hårddiskar att använda dig av.
  • Appar – Med hjälp av en eller flera appar som är kopplade till din NAS kan du se till att skicka media mellan till exempelvis mobiler och datorer eller mobiler och surfplattor.

Summering

Nu har du kommit till slutet av vårt bäst i test för bästa NAS. Förhoppningsvis har du nu all information och kunskap som du kan behöva för att hitta en produkt som verkligen kommer att uppfylla alla dina behov. När du ska välja en NAS rekommenderar vi att du utgår från dina egna behov. Du måste först och främst fundera på hur många hårddiskar som du kan vara i behov av och därefter fundera på vilka funktioner det är som är viktiga för dig. Vill du till exempelvis kunna spela upp filmer och använda NAS:en som en mediaspelare måste du se till att det finns finesser som stödjer detta.

Med ett riktigt bra bäst i test blir dock beslutsprocessen mycket enklare. Om det skulle vara så att du inte finner någon av våra valda favoriter tillräckligt bra, kan vi glatt meddela att det finns mängder med andra tillverkare eller modeller att välja mellan. Se bara till att du läser igenom produktbeskrivningarna noga och ta gärna hjälp av en säljare om du känner dig osäker på vilken NAS du ska välja.

Vanliga frågor och svar

Inför ett köp är det lätt att ha många funderingar och frågor. Kanske har du inte så många frågor om du ska köpa dig en tröja nere på stan, men ska du välja dig en NAS kan det kännas betydligt svårare. Det är mycket som måste stämma för att du ska känna att du har valt en produkt som du verkligen är nöjd med. Här nedan besvarar vi därför några av de vanligaste funderingarna och ger dig information som vår bäst i test köpguide ännu inte har givit dig.

Q1. Kommer jag att få med hårddiskar när jag köper min NAS?

Ett mycket vanlig missförstånd är att man tror att man får med hårddiskar i samband med att man köper en NAS, men i de allra flesta fall kommer enheterna helt tomma och du måste därför själv köpa till så många hårddiskar som du behöver.

För att du ska kunna använda dig av din NAS behöver du ha minst en hårddisk. Skulle det vara så att du vill ha en så säker säkerhetskopiering som möjligt är det rekommenderat att välja en NAS med två hårddiskfack och som har en raid-funktion.

Q2. Kan man inte använda sig av molntjänster istället?

Visst är det fullt möjligt för dig att använda dig av molntjänster för att säkerhetskopiera alla dina bilder och filer, men under de senaste åren har det kommit fram att många upplever en osäkerhet angående det skydd som dessa tjänster kan ge.

Med det menar vi att det har blivit lättare för människor att ta sin in i andras molntjänster och på så sätt utföra olika typer av bedrägerier, eller att man till exempel har tagit filer som ”gisslan” och därefter krävt pengar för dessa.

NAS är en lösning för den som vill vara helt säker på att filerna inte kan hamna i felaktiga händer och att de inte lagras i ett moln. Så länge du har en uppkoppling till internet kommer du dock att ha tillgång till alla dina filer när helst du känner för det.

Q3. Måste man säkerhetskopiera själv?

Huruvida du måste säkerhetskopiera dina filer själv eller inte beror på vad det är för funktioner som din NAS har. I de allra flesta fall så kommer NAS att hantera detta automatiskt och se till att säkerhetskopiera på en regelbunden basis.

Det förutsätter dock att det finns en programvara som fungerar för det ändamålet. Sen finns det även de funktioner som hela tiden kontrollerar att det inte finns någon fil som inte är kopierad. Om den hittar en sådan ser den till att säkerhetskopiera direkt.

Q4. Kan man streama filmer med NAS?

Visst kommer du att kunna ha möjlighet att använda din NAS för att streama filmer, men då behöver du se till att du har en NAS som också stödjer detta. Det stöd som du ska leta efter heter antingen DLNA eller UPnP.