Fotobok bäst i test

Fotobok bäst i test 2022 – Hitta bästa fotoboken här!

1. Önskefoto 2. Photobox/ICA Foto 3. MyFUJIFILM
Önskefoto bästa fotoböckerna Photobox/ICA Foto

MyFUJIFILM

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Med den bästa fotoboken får du chansen att visa alla dina vackra foton i ett vackert format. Idag är det också enklare än någonsin att skapa en fotobok, och det finns ingen brist på alternativ heller. Det här gör det däremot svårare att välja en specifik mall, du vill trots allt inte bli besviken.

För att göra det enklare för dig har vi skapat en lista över de olika företag som kan ordna de bästa fotoböckerna åt dig. Vi går bland annat igenom vilka format du kan välja bland, vilken kvalitet som böckerna har och mycket annat. När du väl har läst färdigt kommer du att vara redo att skapa en vacker fotobok.

Topp 5 bästa fotoböckerna 2022

1. Önskefoto

Önskefoto bästa fotoböckerna

Om du är ute efter en högkvalitativ fotobok där du har full kontroll över designen, kan Önskefoto vara ett bra alternativ. Det här är ett etablerat företag i Sverige som erbjuder dig chansen att designa några av marknadens bästa fotoböcker, väggdekorationer, kalendrar och du kan till och med framkalla bilder hos dem.

En väldigt bra sak med Önskefoto är att du får chansen att designa din fotobok online. Man erbjuder däremot en app för smartphones och surfplattor, samt ett program du kan ladda ned på datorn. Det här ger dig en hel del frihet att välja det som känns bäst för dig.

Onlineprogrammet är det som framförallt rekommenderas. Programmet är väldigt simpelt och har inte onödigt många knappar och funktioner, utan det erbjuder precis det du behöver för att hantera dina bilder så som du vill ha dem. Många funktioner kan ibland låta lockande, men det är lätt hänt att du blir förvirrad eller att du inte hittar en design som passar det du är ute efter. Med mer grundläggande funktioner kan du enkelt få fram en vanlig fotobok med alla dina foton, placerade så som du vill ha dem.

Du kan med andra ord använda deras program för att designa en snygg fotobok på ett par minuter. Det här är ett snabbt och enkelt program, så även den som inte kan något om bildhantering bör klara av att använda det här programmet på relativt kort tid. Det enda du kan behöva trixa en del med är deras bildbeskärning, så att allting faktiskt blir som du vill ha det. Du kan sedan se ändringarna i realtid så att det blir lätt att se hur slutprodukten ser ut.

Du får också chansen att välja ett par tillägg för dina bilder. Du kan till exempel välja Panorama DeLuxe, vilket innebär att bilderna är tryckta så att vänster och höger flyter ihop, något som är bra om du vill att en bild ska ta upp båda sidor. Det finns även tillägg för högglansigt papper, vilket gör att dina bilder får en mycket högre kvalitet.

När du väl har skapat din fotobok är det dags att välja hur utsidan ska se ut, för sidan erbjuder ett par olika omslagsalternativ. Till att börja med har du gratisalternativet, vilket är ett linneomslag. Det här tygmaterialet är vanligt på även de bästa fotoböckerna, så det är helt klart ett acceptabelt alternativ om du vill hålla det så billigt som möjligt. Det finns också en mängd olika färger att välja mellan.

Du kan också välja ett bildomslag om du föredrar det. Då kan du ha en av dina bilder som omslag på fotoboken. Det här är också ett billigt och snyggt alternativ där du kan ta en av dina snyggare bilder som ett omslag. Det här gör det också enkelt att hitta boken när den står i bokhyllan.

Det finns också ett omslag i konstläder om du vill ha en lite lyxigare stil på din bok. Du kan välja mellan svart och brunt läder, och får då ett väldigt professionellt utseende på din fotobok.

Önskefoto är ett överkomligt alternativ som erbjuder helt okej fotoböcker. För priset är det några av de bästa fotoböckerna du kan få, och med de olika tilläggen så finns det garanterat en hel del utrymme för att anpassa boken efter dina egna krav. Du kan också välja olika storlekar som S, L, M och XL. Det går också att välja om boken ska vara i liggande, stående eller kvadratiskt format.

Se priset här!

2. Photobox/ICA Foto

Photobox/ICA Foto

ICA Foto har inlett ett samarbete med Photobox, ett av de största bolagen i Europa för fotoframkallning. Det här innebär att du kan få några av de bästa fotoböckerna när du köper den här. Det finns väldigt mycket utrymme för anpassning här och du kommer enkelt kunna designa en bok som passar dig.

Det första du märker på sidan är det enorma utbudet av olika alternativ. Det finns så mycket att alla kan hitta den bästa fotoboken för just en själv. Du hittar alltså allt från vanliga fotoböcker till mer lyxiga varianter. Det här innebär också att du kan välja fotoböcker med panoramabilder, stående, liggande, kvadratiska och många andra format.

Det finns också gott om olika omslag att välja bland, så det finns gott om variation för att designa en fotobok precis som du själv vill ha den. Bland annat finns det vadderade omslag och omslag som har mönstrade hål på framsidan. En fotobok får trots allt gärna vara snygg i din bokhylla, så det finns mycket att välja här för att just se till att din fotobok sticker ut lite.

Photobox har också ett väldigt enkelt program för att modifiera och designa din nya bok. Det är väldigt bra för nybörjare och du kommer snabbt att lära dig hur det fungerar. Du kan bland annat zooma i bilderna istället för att beskära, redigera kontrasten och modifiera hur ljusa dina foton är. Du kommer antagligen inte behöva mer än en kvart för att designa den bästa fotoboken för dig.

När du väl har designat din bok ska du också välja ut alla specifikationer. Till att börja med ska du välja vilket papper dina foton ska vara i. Standardvalet här är ett glansigt papper av hög kvalitet som är lämpat för just foton. Om du däremot vill ha något lite mer avancerat så finns det både premium- och propapper. Dessa har en ännu högre kvalitet och ger dig det bästa inom fotopapper.

När du har valt ut papper är det dags att välja omslag. Här har du hårda och mjuka omslag. Du väljer helt enkelt det du själv föredrar. Hårt omslag innebär att det är mer som en bok, medan mjukt omslag innebär att det påminner mer om en tidning och är mer flexible. Du kan också välja omslag med fönster, som ger dig en liten förhandsvisning innan du öppnar upp boken. Dessa fönster kommer i många olika mönster som du kan välja bland.

Slutligen ska du välja bindning för din bok. Standardvalet här är samma som du har i en pocketbok, med en båglinje i mitten. Det finns även så kallad Lay Flat, vilket innebär att hela sidan är platt, du har alltså ingen båglinje i mitten av två sidor. Det här kan vara bra om du har panoramabilder, eftersom en båglinje kan dölja en del av bilden. Slutligen finns det en spiralbindning, då får du en spiral i mitten som håller fast dina sidor.

När du har designat din bok är det bara att klicka hem den. Företaget erbjuder högkvalitativa bilder och du får definitivt en av marknadens bästa fotoböcker när du använder Photobox. Det finns gott om designalternativ och även färdiga mallar att välja bland.

Se priset här!

3. MyFUJIFILM

MyFUJIFILM

MyFUJIFILM är en av marknadens bästa alternativ och erbjuder högkvalitativ fotoframkallning och även de bästa fotoböckerna. För att komma igång behöver du inte heller mycket kunskap om bildhantering, ett annat stort plus. Programmet som företaget erbjuder är framförallt bra för de som däremot är lite kunniga, eftersom det erbjuds en hel del funktioner. För nybörjare kan det alltså behövas lite testande först, men det är i längden enkelt att lära sig hur allting fungerar.

Företaget erbjuder ganska mycket anpassning och när du har valt ut dina bilder är det dags att bearbeta dessa. Du kan bland annat kontrollera kontrast, lägga till clip-art eller ramar och redigera bakgrunderna för dina bilder. Det finns alltså en väldigt stor kontroll som du kan få över dina bilder. Det här gör också att du kan skapa den bästa fotoboken för just dig och dina krav.

Bland de många funktionerna som erbjuds så finns det bland annat möjlighet att lägga till text, vilket gör att du kan lägga till dina egna bildtexter om du vill det. Det finns också en möjlighet att få din fotobok som digital utgåva, det här är en tilläggsfunktion som du beställer tillsammans med din fysiska bok.

När du har valt ut bilderna, placerat dessa och redigerat så att du är nöjd, är det dags att välja ut dina specifikationer. Till att börja med får du välja papperstyp. Du kan bland annat välja mellan matt, blankt och digitalt papper. Det här avgör vilken kvalitet och känsla som dina bilder kommer att ha. Matt fotopapper är fritt från reflektioner och har en bra yta. Blankt papper har reflektioner, men inte för mycket. Digitalt fångar upp mer detaljer.

Du ska sedan välja ut vilket omslag du vill ha. Det finns både hårt och mjukt att välja mellan. Hårt är mer traditionellt och ger dig mer stabilitet i boken, medan det mjuka omslaget istället gör att du får något som liknar en tidning. Båda har sina för- och nackdelar, det är därför upp till dig att välja det som du känner är lämpligast.

Det finns definitivt mycket att välja bland och kvaliteten man erbjuder är hög. Priserna är också rimliga, med en fast frakt på 65 kr för alla böcker oavsett format eller storlek. Programmet kan i början kännas lite tufft om du inte är van vid den här typen av mjukvara, men det är lätt att lära sig om du tar dig tid att gå igenom alla de olika funktionerna som programmet erbjuder. Du kan sedan använda funktionerna för att verkligen skapa en fotobok som passar dig eller den du ska ge bort den till.

Se priset här!

4. Pixum

Pixum

Pixum är ett annat företag som erbjuder dig chansen att designa fotoböcker bäst i test. Dessa kommer med en hög kvalitet på bilderna och det finns gott om redigeringsalternativ. Du måste dock ladda ned ett program för att börja med din fotobok, vilket kan kännas jobbigt för en del användare som kanske föredrar en webbversion. Programmet är dock värt det och det finns många olika funktioner för att redigera både bilderna och din fotobok.

När du ska börja designa din fotobok måste du först välja ditt format. Du kan välja mellan liggande, stående och kvadratisk, beroende på vad du själv föredrar. Det finns lite för- och nackdelar med alla tre varianter, så välj den som passar dig och dina bilder bäst.

Redigeringsprogrammet erbjuder hyffsat många funktioner och det finns goda möjligheter att anpassa designen efter dina specifikationer. Du kan bland annat redigera bort röda ögon, ändra kontrast och även färgen. Det går till och med att redigera bakgrunden på bilderna, ifall du vill lägga till oskärpa eller göra något lite skarpare. Med alla dessa funktioner kan du designa något som är utöver en vanlig fotobok.

När du har valt ut dina bilder, placerat dessa och redigerar allt så som du vill ha det, är det dags att välja vilket papper bilderna ska vara tryckta på. Du har här både standardpapper och premiumpapper. Det ena är lite billiga, men det andra erbjuder lite bättre färgkvalitet.

Du kan sedan också välja om du vill att pappret är matt, blankt eller ädelmatt. Alla tre har sina fördelar och Pixum ger dig råd om vilket papper som är bäst för olika typer av bilder. Det här gör det lite lättare för dig att välja ut rätt papper, vilket framförallt är bra om du själv inte kan så mycket om det.

När du är färdig är det bara att välja vilken typ av bindning du vill ha. Här erbjuder man en vanlig bokbindning, vilket är det vanligaste för de bästa fotoböckerna. Det finns däremot också lay flat, om du vill att bilderna ska synas bättre.

Pixum erbjuder priser som liknar de andra aktörerna och erbjuder en liknande kvalitet. Deras program kommer med lite mer funktioner vilket definitivt är ett plus. Det finns också många olika typer av papper, så det är lätt att ordna en fotobok som passar dina bilder, så risken att du blir besviken är mindre.

Se priset här!

5. Smartphoto

Smartphoto

Smartphoto erbjuder dig chansen att designa den bästa fotoboken för dina minnen, men det går också att använda deras tjänst för att designa en kokbok eller en årsbok. Din egen fantasi sätter med andra ord gränserna för vad du kan göra med deras program. Deras program erbjuder flertalet redigeringsfunktioner och du kan också lägga till text, ifall du vill ha en bildtext under eller bredvid dina bilder.

När du har designat din nya fotobok bäst i test är det dags att välja ut specifikationerna. Smartphoto erbjuder liknande alternativ som andra på marknaden. Du kan alltså välja mellan olika typer av hårda omslag, mjukt omslag eller ett personligt sådant. Du kan även välja hur stor din nya fotobok ska vara. Det finns allt från medium till extra large, så det finns gott om alternativ för att hitta något som är perfekt för dina bilder och de krav du själv har på boken.

Man erbjuder dig också en mängd olika tillägg. Det handlar framförallt om vilket papper du vill välja. Standardpappret är helt okej, men det finns även blankt och matt premiumpapper om du föredrar det. Olika papper är lämpade för olika typer av bilder, så det kan vara värt att gå igenom de olika alternativen innan du beslutar dig för något.

Något du också kan beställa till är en väldigt elegant presentationsbox. Det här skyddar din nya fotobok och är samtidigt väldigt snyggt. Det här är ett tillägg som framförallt kan vara bra om du hade planerat att ge bort din fotobok till någon. Den är snygg och kommer i svart, vilket passar bra med den lyxiga känslan som du får med boxen. Den kostar däremot en del, vilket är viktigt att tänka på eftersom det kommer att påverka priset för din fotobok.

Man erbjuder sina tjänster för ett rimligt pris, men är snäppet dyrare än andra alternativ i vår lista. Kvaliteten är däremot hög och det finns tillräckligt med variation här för alla. När du är färdig kommer du att ha en vacker fotobok som är redo att skickas hem till dig.

Se priset här!

Köpguide för fotoböcker bäst i test

Innan du köper den bästa fotoboken i vår lista, är det bra om du funderar på vilka krav du har. Det är också bra om funderar över vilka förutsättningar du har gällande att designa en fotobok. Om du inte är erfaren med bildhantering kommer en del företag att vara bättre, eftersom deras program är mycket enklare att använda.

För just en enkel design kan du till exempel kolla in Önskefoto, som erbjuder enklare design och som inte har riktigt lika många funktioner som andra företag i listan. Man erbjuder däremot tillräckligt för att du ska kunna designa en snygg fotobok, så det är ingen fara på den fronten. Med ett enklare program blir du också färdig mycket snabbare, perfekt för den som vill att det ska gå snabbt att ordna den nya fotoboken.

Gällande dina egna krav så har du antagligen en hel lista med dem. Inte alla krav kanske går att uppfylla, men många företag erbjuder en hel del alternativ. Det här gör det lättare att skräddarsy din fotobok så att den passar dig. Det här är såklart viktigt att göra också, annars sitter du där med en fotobok som du är missnöjd med. Med redigeringsfunktionen som dessa erbjuder kan du till exempel lägga till text, redigera bakgrunder och mycket annat. Det här hjälper dig att ta fram dina foton och ordna en bok som du verkligen gillar.

Något du också kan välja är bland annat pappret. Det här kan låta som en liten detalj, men det har faktiskt en ganska stor betydelse. Alla företag i vår lista erbjuder högkvalitativt papper som gör att dina foton ser väldigt snygga ut, men det är inte alltid alla papper är perfekt lämpade för just dina foton. Olika fotopapper är också olika bra, beroende lite på vad det är du har fotat, och vilka färger som finns i bilden. Standardvalet är ofta ett matt papper och det är ett ypperligt val om du inte känner dig säker på vad du ska välja.

Sedan får du också välja vilket omslag du ska ha. Det vanligaste här är att du väljer mellan ett hårt eller ett mjukt omslag. Det hårda är som en traditionell fotobok, det är alltså väldigt snyggt och är lätt att bläddra igenom. Ett mjukt omslag är visserligen lite känsligare, men är väldigt mycket lättare och är väldigt snyggt. Du får helt enkelt välja det omslag som du känner passar bäst.

Något du däremot bör tänka på är att om du använder panoramabilder, alltså bilder som täcker både höger och vänster sida av ett uppslag, är det bra att välja lay flat. Dessa har inte något djupt veck i mitten, vilket innebär att du ser mer av fotot.

En del andra företag erbjuder olika tillägg, exempelvis presentationsboxar eller dylikt. Det här är tillägg som kan vara ett fint plus, men det är inte något som är nödvändigt för att få den bästa fotoboken. Med bra redigeringsfunktioner, papper och omslag är det enkelt att ordna en snygg fotobok som tar fram det bästa av dina foton.

När allt det är färdigt är det dags att betala. Vi har försökt plocka ut billigare alternativ, men samtidigt vill vi inte bara fokusera på pengarna. En bra fotobok kommer du att ha väldigt länge där hemma och det är därför värt att lägga ned lite pengar på att ordna en bok som håller länge. En bättre fotobok ger dig också mycket snyggare bilder, vilket är ett stort plus. Det här är såklart extra viktigt om du har planerat att ge bort din fotobok.

Du måste därför gå igenom de olika alternativen och hitta en bra balans mellan pris och kvalitet. Företagen i listan är allihop bra alternativ, men priserna skiljer sig en aning. Olika företag erbjuder också en del annorlunda tjänster och tillägg, vilket också kommer att påverka den kvalitet och det pris du i slutändan får. Mycket är alltså upp till dig och den budget du har att röra dig med.

Sammanfattning

Att köpa en ny fotobok är relativt enkelt, men det finns lite arbete involverat. Du vill trots allt ordna en riktigt snygg bok som verkligen kan kallas för den bästa fotoboken. För att göra det här måste du hitta ett företag som erbjuder det bästa inom programvara och kvalitet. MyFUJIFILM är ett bra alternativ som bland annat erbjuder det här, även om deras produkter inte är det billigaste.

Med lite arbete kan du däremot få en väldigt snygg fotobok som kommer att ta fram det bästa av dina foton. På så vis kan du få något vacker att visa där hemma, eller att ge bort till en kär vän eller familjemedlem. Du bör alltså lägga ned lite extratid på att redigera dina bilder, du kan till exempel förbättra färgstyrkan och kontrasten, vilket gör det möjligt att få lite snyggare bilder innan du ber om att få fotoboken tryckt.

Med tillägg och designalternativ för omslag, papper och format så finns det alltid något som passar dig och dina bilder. Det du ska tänka på är att dina bilder troligtvis är mer lämpade för ett visst format. Om dina bilder är höga kan det till exempel vara bättre att använda ett stående format istället för ett liggande, annars finns risken att dina foton ser konstiga ut.

Med vår lista över företag som erbjuder de bästa fotoböckerna kan du snabbt komma igång och designa din helt egna bok. Det tar oftast runt en kvart att designa en bok, beroende på hur snabbt du lär dig de olika funktionerna. När du sedan är klar behöver du bara beställa hem boken!