Bästa fotoredigeringsprogrammaet

Bästa fotoredigeringsprogrammet 2022 – En stor guide

1. Adobe Photoshop 2.  Paintshop Pro 3. CorelDraw
Adobe Photoshop Bästa fotoredigeringsprogrammet Paintshop Pro

CorelDRAW Graphics Suite 2020

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Fotoredigering är ett ganska komplext ämne som kräver minst lika komplexa program. Det finns ganska många alternativ på marknaden, men det är svårt att veta vilka som är värda pengarna. Många tänker antagligen att Photoshop är det enda alternativet, men det är långt från sanningen.

I vår lista över bästa fotoredigeringsprogram får du information om flera olika program som du kan använda för att redigera dina foton, bilder och annan visuell grafik. Bland alla de olika alternativen så har vi hittat de 3 bästa fotoredigeringsprogram som vi anser håller måttet. De har gott om funktioner, kan användas för professionell redigering men är också användbara för amatörer och hobbyfotografer som vill ha något lite mer nybörjarvänligt.

Topp 3 bästa fotoredigeringsprogrammet 2020

1. Adobe Photoshop

Adobe Photoshop Bästa fotoredigeringsprogrammet

Vi kan knappast prata om marknadens bästa fotoredigeringsprogram utan att nämna Adobe Photoshop. Det är det absolut största programmet inom fotoredigering och har funnits tillgängligt väldigt länge. Det är också det huvudsakliga programmet som många använder idag, både proffs och amatörer.

Programmet kommer med många olika funktioner och det finns något för alla här. Du kan göra avancerad fotoredigering för professionella projekt, men du kan även sitta och redigera dina egna selfies eller bilder för att få dem att se lite snyggare ut. Det är alltså ett väldigt brett program som egentligen har alla funktioner du kan tänkas behöva.

Det programmet däremot är lite ökänt för är hur komplicerat gränssnittet är. Det är inte alldeles uppenbart hur man använder programmet när man är ny till det. Det här är ganska annorlunda från många andra av de bästa fotoredigeringsprogrammen på marknaden, som ofta värdesätter och fokuserar på användarvänlighet.

Det är däremot inte helt utan anledning att Photoshop är så komplicerat i början. Programmet kommer fullpackat med funktioner och verktyg som gör det möjligt att göra nästan vad som helst inom fotoredigering. Det är helt enkelt det mest avancerade programmet inom sitt område, nackdelen blir då att det finns otroligt många funktioner och knappar i programmet att hålla reda på.

För att göra det lite lättare har man därför så kallade arbetsutrymmen. Det här är färdiggjorda mallar som har specifika användningsområden och tar temporärt bort de funktioner och verktyg som inte behövs för syftet. Det här underlättar en hel del och gör att du endast har det nödvändiga på skärmen. Du kan sedan skapa dina egna arbetsutrymmen för att samla alla verktyg och funktioner som du kontinuerligt använder.

Bland alla de olika funktionerna hittar du bland annat verktyg för retuschering, filter, färgredigering, 3D-design och avancerade redigeringsverktyg för dina bilder och foton.

Vissa använder programmet för att retuschera sina foton innan bilderna ska läggas upp på sociala medier, andra använder programmet i jobbet för professionell redigering. Det finns alltså inga gränser för hur långt man kan gå med marknadens bästa fotoredigeringsprogram.

Själva programmet erbjuder som sagt väldigt många verktyg och du kan verkligen göra allt inom redigering med Adobe Photoshop. Man erbjuder idag Adobe Lightroom för enklare redigering, men Photoshop fortsätter att vara det självklara valet för den som inte vill kompromissa med funktionerna.

Se priset här!

2. Paintshop Pro

Paintshop Pro

Adobe Photoshop må vara ett utomordentligt verktyg, men det är väldigt avancerat och för många kan det vara mer besvär än det är värt. Om du är ute efter ett väldigt simpelt program för fotoredigering så är det istället Paintshop Pro som du bör titta på. Det är ett väldigt rakt och enkelt program om man jämför med Photoshop.

Det är med andra ord marknadens bästa fotoredigeringsprogram för den som bara vill göra enklare fotoredigering, men tro inte att det är ett dåligt program för det. Det kommer fullpackat med bra funktioner och kan göra dina foton mycket snyggare. Det går också till viss del att använda professionellt.

Programmet har nyligen genomgått en del förändringar och du har nu bland annat ett verktygsfält specifikt för fotografer. Det här gör det möjligt att snabbt redigera dina foton, de allra flesta funktionerna kräver också ett enda klick för att genomföra ändringarna.

Det finns som sagt ingen brist på funktioner i Paintshop Pro. Du får bland annat filter, retuschering, fotoredigering i 360 grader, mallar för olika typer av grafisk design, enklare redigeringsalternativ och även förinställda funktioner med artificiell intelligens.

Om du är helt ny till fotoredigering så har programmet också en mängd olika guider som lär dig alla grunder du kan tänkas behöva. Det här är inte bara bra för den som ska använda programmet, utan den som sysslar med fotoredigering i allmänhet.

Likt alla bästa fotoredigeringsprogram så kommer Paintshop Pro också med en mängd anpassningsmöjligheter. Du kan bland annat installera tillägg, egna färgpaletter och mycket annat för att vidare anpassa programmet efter vad du själv behöver.

Det finns två varianter av programmet, det ena är Paintshop Pro och det andra är Paintshop Pro Ultimate. Båda versionerna är väldigt bra och för de allra flesta kommer Paintshop Pro att vara mer än tillräckligt. Du får ditt bästa fotoredigeringsprogram och alla grundläggande funktioner.

Med Ultimate-versionen får du en hel del tillägg som kan vara användbara för de mer erfarna användarna. Med programmet får du bland annat Parallels Toolbox som är en mängd verktyg som ersätter vanliga appar som man annars måste ha på sin dator.

Du får även verktyg för att omvandla bilder till rörliga animationer, ett program som kan lära dig att måla, rita och sketcha från grunden, och mycket mer. Det är såklart en prisskillnad mellan programmen och det kan vara bra att jämföra de två innan du bestämmer dig för det ena eller det andra.

Se priset här!

3. CorelDRAW Graphics Suite 2020

CorelDRAW Graphics Suite 2020

Om du inte vill använda Photoshop, men känner att du vill ha lite mer än det Paintshop Pro erbjuder, då ska du nog titta på CorelDRAW Graphics Suite. Det här är samma företag som ligger bakom Paintshop Pro, men här i ett helt programpaket. Du får allt du kan tänkas behöva och får även verktyg för mer än vanlig fotoredigering.

Det här är ett programpaket där du bland annat får maskinlärning som ett verktyg för att redigera bilder och grafik. Ett exempel på det är PowerTRACE som är ett program som gör det möjligt att omvandla bitmaps till vektorillustrationer. Det här görs med hjälp av maskinlärning som är en relativt populär arbetsmetod som driver programmet medan du bestämmer hur du vill ha det.

En annan spännande funktion är PHOTO-PAINT som gör det möjligt för dig att redigera dina bilder, men det är mer än bara vanlig fotoredigering. Som en av de bästa fotoredigeringsprogrammen låter det här programmet dig också att omvandla dina äldre bilder så att upplösningen ser bättre ut. Du vet antagligen själv hur gryniga en del gamla bilder kan se ut. Det går inte att göra det perfekt, men programmet kan hjälpa dig att putsa till bilderna en aning.

Vidare kommer det här programmet med smarta funktioner för snabb bildredigering. Du kan nu lägga till specifika stilar till vissa delar av dina foton. Om du till exempel vill lägga på en effekt så att någonting ser ut att vara oljemålat, utskuret eller dylikt så kan du göra det på endast en specifik del av bilden om du vill det. Det här gör det möjligt för även professionella designers att redigera snygga foton som ska användas i jobbet.

Programmet har gott om funktioner som använder sig av AI, artificiell intelligens, för att göra ditt liv lite enklare. Du kan bland annat förstora bilder utan att förlora upplösningen på dina foton. Programmet kommer också med många avancerade funktioner utöver bildredigering. Det är bland annat möjligt att jobba med grafisk design tack vare typsnittshantering, vektorgrafik och annat spännande som finns i programpaketet.

Det här är alltså ett paket som kan användas för mycket mer än vanlig bildredigering. Det är också därför vi väljer att kalla det för ett av marknadens bästa fotoredigeringsprogram, eftersom det verkligen finns allt och lite till i paketet.

Samtidigt är det ett väldigt snabbt program som är tio gånger snabbare än deras förra utgåva. Det här gör ditt arbete mycket mer effektivt och du behöver inte vänta lika länge på att bearbeta dina bilder. Ett annat plus här är att man har optimerat gränssnittet för att försöka göra det enklare att hitta allting.

Det här påminner lite om hur Adobe Photoshop erbjuder anpassade arbetsutrymmen. Att hitta det man letar efter är något som annars kan ta alldeles för lång tid när man redigerar foton.

CorelDRAW Graphics Suite är ett väldigt avancerat programpaket som kommer med väldigt mycket funktioner. Det är en av de bästa fotoredigeringsprogrammen om du vill ha ett bra alternativ till Adobe Photoshop.

Det är ändå fullpackat med funktioner och bör räcka för alla amatörfotografer där ute. Det finns även ett visst utrymme för proffs att använda programmet, även om Photoshop fortsätter att briljera på den fronten.

Se priset här!

Köpguide för bästa fotoredigeringsprogram

Du har nu läst vår guide över de bästa fotoredigeringsprogram som finns tillgängliga. Vi har valt ut dessa med omsorg och försökt att rekommendera program som passar både proffsen och amatörerna.

Det är inte alla som har användning av det mest avancerade, utan vissa vill bara ha tillgång till enklare retuschering för att kunna putsa till sina bilder litegrann. I vår lista finns därför både avancerade program som Adobe Photoshop, och lite enklare och nybörjarvänliga alternativ som Paintshop Pro.

Vilket program som är bäst lämpat beror mycket på vad du själv har för krav på ditt program. Om du bara sysslar med att redigera dina selfies, enklare bildredigering och liknande syften så kommer du antagligen att nöja dig med Paintshop Pro.

Om du är orolig över att programmet inte har tillräckligt med avancerade och spännande funktioner, kan du också kolla in Ultimate-versionen av programmet. Med den versionen får du mycket mer verktyg och kan ta din bildredigering till nästa nivå.

Det kan också användas av en del proffs. Samtidigt är det värt att nämna att mer erfarna användare troligtvis kommer att behöva en del av funktionerna som finns i Photoshop. Det är mycket mer komplicerat och tar en del tid att lära sig, men för någon som arbetar med fotoredigering så är det också ett krav med det bästa fotoredigeringsprogram som finns just nu.

Något du bör fundera över är också hur du kommer att använda programmet i framtiden. Just nu kanske du bara vill redigera dina bilder innan du lägger upp dem på Facebook, men hur blir det senare?

Om du är intresserad av fotoredigering och tror att du vill lära dig mer om det kan det faktiskt vara värt att lära dig Adobe Photoshop. Det må vara ett väldigt komplicerat program men det kan vara värt det om du tror att du kommer att ha användning av det i framtiden.

Priset är såklart också viktigt. Här har du lite tur eftersom både Paintshop Pro och Adobe Photoshop kostar ungefär lika mycket. Båda programmen kommer med väldigt många bra funktioner, men har en del skillnader. Båda kostar dock runt tusenlappen, vilket är ganska överkomligt om man tittar på hur mycket man får för pengarna.

CorelDRAW Graphics Suite kostar däremot en bra bit mer eftersom det är ett av marknadens mest avancerade programpaket. Det är inte heller bara ett program, vilket gör det dyrare.

Om du bara är intresserad av den grundläggande fotoredigeringen från Corel så är det Paintshop Pro man ska välja, antingen standardversionen eller ultimate. För proffsen och erfarna så kan däremot CorelDRAW Graphics Suite vara ett otroligt bra alternativ.

Du får mycket fler funktioner och det finns mer än bara vanlig bildredigering. Det här gör programpaketet däremot lite överkurs för hobbyanvändaren eftersom du får en del program som du eventuellt inte kommer att ha någon användning för.

Eftersom de två andra programmen kostar nästan lika mycket så kan du istället fokusera på vad du behöver. För redigering av foton på en mer grundläggande nivå så kan du välja Paintshop Pro, men för mer avancerad användning kan du istället välja Photoshop.

Det gäller alltså att du vet hur många funktioner och verktyg som du faktiskt kommer att behöva. Inte alla behöver det mest avancerade, medan andra inte klarar sig alls utan det. Du vet själv hur mycket du kommer att använda programmet och kan därför avgöra vilket som är bäst lämpat för dig.

Sammanfattning

Det finns inte direkt någon brist på alternativ, men det är inte alla program som är lika bra. Paintshop Pro, Adobe Photoshop och CorelDRAW Graphics Suite är tre otroligt bra alternativ som alla klarar av att redigera foton. Om man ska utse en definitiv vinnare som bästa fotoredigeringsprogram är det troligtvis Adobe Photoshop som vinner.

Programmet kommer med allt man någonsin kan behöva, men med nackdelen att det kan vara väldigt svårt att komma igång med programmet som nybörjare.

Paintshop är lite väl enkelt för seriösa användare men kommer med många smarta funktioner och fokuserar mycket på just användarvänlighet.

CorelDRAW Graphics Suite är ett avancerat programpaket för grafisk design och har även många smarta program för bildredigering som du kan använda för att ta dina foton till nästa nivå. Det här är däremot ett paket för mer seriösa och erfarna användare som ställer högre krav på sin fotoredigering.

Oavsett vilket program du väljer så får du ett av de bästa fotoredigeringsprogram som pengar kan köpa. Du kommer att kunna ta privatbilderna till nästa nivå, men du kommer även att kunna använda programmen för mer seriösa projekt. Det här kan bland annat vara användbart om du jobbar med fotoredigering eller om du ska börja jobba med grafisk design av något slag.

Prismässigt är det Paintshop Pro och Photoshop som är rekommenderade, eftersom dessa två har nästan samma pris.