Bästa systemkameran

Bästa systemkameran 2022 – Hitta bästa digitala systemkameran

1. Nikon 2. Panasonic 3. Fujifilm
Nikon D7000 Bästa systemkameran Panasonic Lumix GX7

Fujifilm X-Pro3

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Många som köper en systemkamera anser att bildkvaliteten är en av de egenskaper som man bör titta lite extra på. Andra tittar endast på extrafunktionerna, tekniken och tillbehören.

Det som kanske är viktigast att komma ihåg är att dagens systemkameror håller mycket hög kvalitet överlag, oavsett märke. Därmed behöver inte alltid den dyraste och mest tekniskt avancerade kameran vara den bästa systemkameran på marknaden.

Att ta hänsyn till olika egenskaper är såklart viktigt för att kunna hitta den bästa systemkameran. Med egenskaper avses exempelvis vädertålighet, videofunktioner, objektiv, tillbehör, bildkvalitet, upplösning och så vidare.

Det är trots allt viktigt att köpa rätt kamera och rätt utrustning, men det bör göras utifrån användningsområde, förkunskaper och behov. Det säger sig självt att en professionell naturfotograf har andra behov och krav än en amatörfotograf som gillar att ta foton på familj och vänner som en kul grej.

Topp 10 bästa systemkameror 2022

1. Nikon D7000

Nikon D7000 Bästa systemkameran

Nikon D7000 är utrustad med mycket bra bildkvalitet och har ett autofokus som låser både på motiv i rörelse samt i svagt ljus. Detta är en kamera som passar för många typer av fotosituationer och den är tillräckligt bra för att tillfredsställa både ovana och vana fotografer.

Nikon D7000 har en CMOS-bildsensor med 16,2 megapixel som möjliggör verklighetstrogna och klara bilder med god brusreducering och mjuk tonövergång. Den redan höga ISO-ljuskänsligheten kan dessutom utökas manuellt.

Kameran har ett dammreduceringssystem som tillåter rengöring av bildsensorn för att ta bort damm i bilden. Den ar också en spegelreflexsökare med pentaprisma placerad i ögonnivå samt en omedelbart återgående objektivbländare.

 • Nikon D7000: specifikationer
 • Typ av kamera: Digital systemkamera
 • Objektivets brännvidd: 1,5 X
 • Bildsensor: Ja
 • Antal pixlar: 16,9 miljoner
 • Dammreduceringssystem: Ja
 • Lagring: NEF, JPEG, RAW
 • Filformat: DCF 2.0, DPOF, Exif 2.3, PictBridge
 • Ögonpunkt: 19, 5 mm
 • Objektivbländare: elektroniskt styrd
 • Kompatibla objektiv: Ja
 • Bildmatningshastighet: 1 – 5 bps

Köpguide

Nikon systemkameror finns att köpa i såväl fysiska som webbaserade butiker, som exempelvis på Mediamarkt och Amazon.

Om Nikon i korthet

Nikon grundades 1917 och är idag ett av Japans mest väletablerade företag inom bild och optik. Nikon ingår sedan många år i Mitsubishisfären och specialiserar sig bland annat på kameror, kikare, mikroskop och mätinstrument som alla håller alltid mycket hög klass och självklart är utrustade med den senaste tekniken.

Ytterligare systemkameror från Nikon

Det skulle kunna göras långa listor på systemkameror från denna omåttligt populära kameratillverkare som formligen spottar ur sig nya kameramodeller. Den ena bättre utrustad än den andra, dock alla med egenskaper som skulle platsa på en lista över Nikon kamera bäst i test.

Här är några exempel som vi gärna vill tipsa lite extra om:

1. Nikon D780

Detta är efterföljaren till den uppskattade modellen D750, utrustad med fullformatssensor och en upplösning på 24,5 MP. Nikon D780 är en spegelreflexkamera av bästa kvalitet som passar för såväl nybörjaren som proffsfotografen.

2. Nikon Z50

En användarvänlig systemkamera som utrustats med snabb autofokus, hög bildhastighet samt mycket god bild- och videokvalitet. Det som tyvärr saknas är en inbyggd bildstabilisator för videofilmning, vilket dock kompenseras något genom dess kompakta zoom som bidrar till att göra Nikon Z50 till en mycket bra allroundkamera.

3. Nikon COOLPIX P1000

Det här är en systemkamera med en otrolig optisk zoom (125x) som du kan ta riktigt skarpa bilder med, dessutom med mycket hög brännvidd. Kameran är utrustad med ett ljuskänsligt NIKKOR-objektiv, Raw-stöd samt en 16 Mp-sensor. Dessutom har Nikon COOLPIX P1000 en ögonsensor som automatiskt växlar mellan fotografering med skärm och fotografering med sökare.

Se priset här!

2. Panasonic Lumix GX7

Panasonic Lumix GX7

Panasonic Lumix GX7 har en integrerad elektronisk sökare, vilket är en av många uppgraderingar för denna modell, då detta endast fanns som tillbehör till föregångaren. Sökaren är påkostad med 2,7 pixelupplösning och är (vilket är ovanligt) vinklingsbar.

GX7 har relativt låg brusnivå, hög hastighet och hög känslighet i autofokusläget, som i sig är både exakt och snabbt. Den erbjuder dessutom riktigt snabb seriebildstagning samt en skärmupplösning på 1 040 000 pixlar.

 • Panasonic Lumix GX7: specifikationer
 • Typ av kamera: Digital spegellös kamera
 • Antal pixlar: 16, 84 Mp
 • Filformat: JPEG, RAW, AVCHD, MP4
 • Ögonpunkt: 17, 5 mm
 • Ögonsensor: Ja
 • Autofokus: Ja
 • Medföljande tillbehör: Laddbart batteri, laddare, kamerahuslock, axelrem, USB-kabel

Om Panasonic i korthet

Även Panasonic är ett japanskt varumärke som specialiserat sig på hemelektronikprodukter, kameror och kamerautrustning. Företaget grundades 1918 och erbjuder kvalitativa, innovativa och fullt utrustade digitalkameror, videokameror, telefoner, DVD-spelare, bildskärmar med mera.

Ytterligare systemkameror från Panasonic

1. Panasonic LUMIX DC-FZ82

En systemkamera med 30 x optisk zoom, kapacitet för JPEG, RAW och DPOF samt såväl post focus som focus stacking genom DFD-teknik. Kameran erbjuder även möjligheter till sekvenstagning med mellan 6-10 bilder per sekund samt god bibehållen skärpa för rörliga bilder.

2. Panasonic LUMIX DMC-FZ2000

Denna modell har 20 x optisk zoom, 4K-video, 3-tums pekskärm samt ingång för en extern mikrofon. Utöver detta erbjuds bland annat utgång för hörlurar samt obegränsat med videoinspelningstid.

3. Panasonic LUMIX DC-S1H

Det här är en systemkamera med fullformatsensor (24,2 megapixlar), Dual Native ISO samt möjlighet att välja olika bildförhållanden i samband med inspelning. Precis som LUMIX DMC-FZ2000 erbjuder denna modell obegränsat med videoinspelningstid.

Köpguide

Amazon.com finns ett flertal systemkameror från Panasonic, samt tillbehör som objektiv, bakkeps, stativ, kameraväskor, undervattenshus med mera.

Här finns de också:

Se priset här!

3. Fujifilm X-Pro3

Fujifilm X-Pro3

Fujifilm X-T4 är en välgjord, komplett systemkamera som är både användarvänlig och användbar – vid de flesta tillfällen. Gillar du att filma är detta en kamera för dig, samtidigt som du även kan ta fina och minnesvärda stillbilder utan att behöva särskilt mycket förkunskaper.

Tack vare den inbyggda bildstabilisatorn erbjuder Fujifilm X-Pro3 en 6,5 exponeringsstegskompensation som fungerar väl med såväl stillbilder som med video. Fuji är kända för sin välutvecklade JEPG-processing vilket inte är något undantag när det gäller kameramodellen X-T4.

Denna kamera har dessutom hybrid-autofokus med så låg respons som 0,02 sekunder. Med en X-T4 kan du spela in PCM-ljud, och tack vare en inbyggd USB-adapter kan du även använda hörlurar när du filmar.

 • Fujifilm X-T4: specifikationer
 • Typ av kamera: Digital systemkamera
 • Upplösning bildsensor: 26 000 000
 • Upplösning stillbild: 6240 x 4160 pixels
 • Filformat: JPEG, RAW, TIFF
 • Objektiv: Fujifilm XF
 • Bildstabilisering: Ja
 • Autofokus: Ja

Om Fujifilm i korthet

Som ännu en japansk tillverkare av kommunikationsutrustning ingår Fujifilm i FUJIFILM Holdings; ett bolag som grundades 1934 och som idag är ett av branschens ledande företag inom informations- och kommuninationsteknologibranschen. Inte minst tack vare sina välutrustade, innovativa och välbyggda systemkameror.

Ytterligare systemkameror från Fujifilm

1. Fujifilm X-T20

Med trådlösa funktioner såsom geotagging, bildöverföring och fjärrkamerafiltagning är detta en mångsidig och tekniskt avancerad kamera som erbjuder mängder med möjligheter. Inte minst för den som vill spela in film och ljud samt ta fina stillbilder.

2. Fujifilm X100V

X100V har hybridsökare, OLED-skärm, full-HD (120fps) och närmare tjugo olika filmsimuleringar. Kameran är utrustad med vädertätat hus och du laddar den enkelt via USB-C. Trådlös överföring möjliggörs med hjälp av Bluetooth.

3. Fujifilm XF10

En högpresterande systemkamera i behändig fickstorlek med 24 Mpixels CMOS-bildsensor och 18,5 millimeters optik. Möjlig seriebildtagning för 6 bilder per sekund, med eller utan inbyggd blixt, samt 3-tums LCD-skärm (1,04 Mpixels) och touch-funktion.

Köpguide

Fujifilm systemkameror finns bland annat att köpa på Amazon.com där priser, modeller och övriga uppgifter kan variera beroende på vad som finns i lager.

På Amazon finns även tillbehör som batterihandtag, teleomvandlare, motljusskydd, fotostativ, rengöringsborstar med mera.

Även CDON.com har en del produkter från Fujifilm, både kameror och tillbehör.

Se priset här!

4. Canon EOS R5

Canon EOS R5 är en riktigt bra kamera och dessutom först ut med 8K-videoinspelning. En kamera som passar för alla tillfällen: sport, porträtt, natur, landskap, action, arkitektur.

EOS R5 är en spegellös fullformatkamera som används av många videofilmskapare världen över. Dock är det inte en kamera enbart för professionella videofilmskapare – kameran kan med fördel användas för såväl filmning som fotografering, av både proffs och nybörjare.

Med en bildhastighet på 20 bilder per sekund, högupplöst CMOS-bildsensor (45 Mp), inbyggd bildstabilisator och rejält snabb autofokus fungerar kameran med flertalet objektiv. Bäst matchning får du dock med Canons egna objektiv som kan erbjuda så många som åtta exponeringssteg i syfte att stabilisera.

 • Canon EOS R5: specifikationer
 • Typ av kamera: Digital systemkamera
 • Upplösning: 45 Mp
 • Bildsensorstorlek: Fullformat
 • Bildstabilisering: Ja
 • Touchscreen: Ja
 • Seriebildtagning: 12 bilder/sekund
 • Autofokus: Ja (Dual Pixel AF)

Om Canon i korthet

Canon Inc. grundades 1937 och med branschledande produkter som kameror, skrivare och tryckeriutrustning kan Canon räkna sig som ett av världens mest framgångsrika företag inom sin bransch. Förutom att erbjuda kvalitativa produkter erbjuder Canon även tjänster som inkluderar lagring, delning och digitalisering.

Ytterligare systemkameror från Canon

Precis som Nikon, och flertalet av övriga kameramärken i denna guide, har Canon ett antal systemkameror som enkelt skulle kvalificera sig på en ”Canon kamera bäst i test-lista”.

Vi har valt ut några av Canons övriga systemkameror som vi gärna vill lyfta fram lite extra:

1. Canon EOS 90D

Spegelreflextekniken lever i högsta grad i denna systemkamera från Canon, som passar både entusiaster och den mer erfarna fotografen. EOS 90D är utrustad med en APS-C-sensor (32,5 megapixels) som gör objektivet 1,6x längre, jämfört med en kamera som utrustats med en fullformatssensor.

2. Canon EOS R6

Med superb snabbhet, hög ljuskänslighet och riktigt god bildstabilisering (upp till 8-steg) behöver du aldrig oroa dig för att missa ett perfekt fototillfälle. Det gäller oavsett om du är nybörjare eller erfaren bakom kameran.

Med en blixtsnabb kamera som Canon EOS R5 kan du ta fotograferingen till nästa nivå, i synnerhet om du gillar att fotografera tillfällen då motiven rör sig mycket och snabbt.

3. Canon EOS M

Canon EOS M är en smidig och kompakt 18 megapixels kamera som har utrustats med utbytbara objektiv. Tack vare sin kompakta utformning är denna kamera enkel att ta med sig på utflykten, resan, familjemiddagen och så vidare.

Med en systemkamera som EOS M kan du se fram emot fantastiska bilder, mycket tack vare kamerans goda prestanda. Den här kameran bryr sig nämligen inte om vare sig svaga ljusförhållanden eller ointressanta bakgrunder, och dessutom har den en lättanvänd pekskärm.

Köpguide

Återigen kan du välja att besöka någon av Mediamarkts fysisk butiker, eller så kan du beställa en Canon systemkamera via: Mediamarkts hemsida. Där kan du även jämföra olika kameramodeller med varandra, ta del av kundomdömen och hitta diverse tillbehör till din systemkamera.

Även på Amazon.com kan du hitta flertalet systemkameror från Canon, som också säljer en hel del tillbehör till sina kameror via sajten.

Se priset här!

5. Sony a7r IV

Sony a7r IV

Sony a7r IV är en av Sonys bästa systemkameror för fotografer som söker maximal skärpa och fulländad färgåtergivning. Med ögonfokus och detaljskärpa i toppklass (240 Mp) är detta en kamera som lämpar sig extra bra för porträtt- och bröllopsfotografering, vilket många professionella studiofotografer kan vittna om.

Sony har verkligen lyckats ta fram en ultimat systemkamera i a7r IV, men självklart kostar det att ligga på topp. Detta är således en av Sonys dyraste kameror, vilket gör att den ligger i en klass för sig – och kanske utom räckhåll för amatörfotografen.

Med exceptionell upplösning (61 Mp), otrolig bildhastighet, supersnabb autofokus, 4K-video, bildstabilisator och riktigt bra vädertätning är Sony a7r IV en fantastiskt bra systemkamera för den mer erfarna fotografen som är van vid att fotografera porträtt, mode, bröllop och liknande där det krävs en kamera med extra hög upplösning.

 • Sony a7r IV: specifikationer
 • Upplösning: 61 Mp
 • Bildsensorstorlek: Fullformat
 • Objektivfattning: Sony E
 • Bildstabilisering: Ja
 • Touchscreen: Ja
 • Vinklingsbar skärm: Ja
 • Seriebildtagning: 10 bilder/sekund

Om Sony i korthet

Sony Corporation är ett japanskt teknikföretag som grundades 1946 och som har sitt huvudkontor i Tokyo, Japan. Sony är ledande inom teknik- och kommunikationsbranschen tack vare sina innovativa och högkvalitativa spelkonsoler, kameror, mobiltelefoner, bärbara datorer, hembiosystem med mera.

Se priset här!

6. Olympus OM-D E-M10 Mark IV

Olympus OM-D E-M10 Mark IV

Olympus OM-D E-M10 Mark IV är en flexibel systemkamera som är både användarvänlig och användbar. Detta är en systemkamera som fungerar lika bra för fotografering i stadsmiljö som i skogen, på resan och på familjesammankomsten.

Med en kamera som Olympus E-M10 Mark IV kommer du att fånga många minnesvärda ögonblicksbilder med fantastisk skärpa, inte minst tack vare den 5-axliga bildstabiliseringen (upp till 4,5 steg). Köper du sedan till ett objektiv anpassat för specifika tillfällen kan du se fram emot extremt vackra porträtt, perfekt avvägda perspektiv och så gott som fulländade detaljer.

 • Olympus OM-D-E-M10 Mark IV: specifikationer
 • Typ av kamera: Kompakt systemkamera
 • Sensor: 20,1 Mp
 • Autofokus: Ja
 • 4K-video: Ja
 • Seriebildtagning: 15 bilder/sekund
 • Bildstabilisering: Ja
 • Vinklingsbar touchskärm: Ja

Om Olympus i korthet

Det japanska teknikföretaget Olympus Corporation grundades 1919 och har genom åren skaffat sig spetskompetens inom finmekanik, optik och elektronik. Företaget delas in i fyra huvudsektioner: Consumer Product Division, Medical Systems Division, Industrial Systems Division och Life Science.

Det är i den förstnämnda sektionen, Consumer Products (konsumentartiklar), företaget utvecklar och producerar högteknologiska, innovativa digitalkameror, kikare, diktafoner, fickminnen med mera.

Ytterligare systemkameror från Olympus

1. Olympus OM-D E-M1 Mark III

Även om du skulle använda ett objektiv som saknar bildstabiliseringen skulle du ändå få imponerande bildstabilisering (7,0 stegs). Även autofokusen har förbättrats i jämförelse med föregångaren, vilket gör att såväl ansikts- som ögonfokus blir mer exakta och kan fokusera på ett specifikt ansikte vid exempelvis gruppfotografering.

2. Olympus OM-D E-M1X

Olympus systemkamera av modellen E-M1X har utrustats med ett batterigrepp som inte bara ger bättre stabilitet, utan också bidrar till ett proffsigare utseende. Jämfört med föregångaren har denna kamera försetts med en rad förbättringar avseende autofokus och bildstabilisering, vilket också omfattar flertalet extrafunktioner.

Köpguide

Olympus säljer en rad olika systemkameror på bland annat Amazon.
Söker du tillbehör, som exempelvis batteriladdare, finns det bland annat uppladdningsbara ersättningsbatterier på Kjell & Company

Se priset här!

7. Leica D-Lux 7

Leica D-Lux 7

D-Lux 7 kan beskrivas som ”en stor kamera i litet format” utrustad med Micro 4/3-sensor, USB-laddning, snabb autofokus, touchskärm och flertalet manuella kontroller. Sammantaget ger detta en responsiv systemkamera med hög bildkvalitet (17 Mp) och stor användbarhet.

Det är dock den förbättrade sensorn som är den avgörande faktorn för den här kamerans höga bildkvalitet, då sensorn samlar in mer ljus och levererar större färgdjup samt bättre skärpa.

Även touchsystemet är snabbt och pålitligt, vilket gör det enkelt och smidigt att navigera i menyerna, bläddra bland lagrade bilder och så vidare. Det gör Leica D-Lux 7 till ett extra lämpligt val för den mer oerfarna fotografen.

 • Leica D-Lux 7: specifikationer
 • Upplösning: 17 Mp
 • Lågpassfilter: Ja
 • Bildformat: JPEG, RAW alt. JPEG/RAW
 • Seriebildtagning: 11 bilder/sekund
 • Videoformat: MPEG-4, AVCHD, H264
 • ISO: 100 – 25600
 • WiFi: Ja
 • Bluetooth: Ja
 • GPS: Nej

Om Leica i korthet

Leica kan ses som utbrytare om man ser till dess geografiska läge, då detta är ett tyskt företag som gjort sig kända för att tillverka kameror, kikare, mikroskop och optisk mätutrustning.

Likt japanerna har Leica, som grundades i Wetzlar (Tyskland) redan 1914, lyckats leverera kameraprodukter av högsta kvalitet under flera decennier. Det har dock först 1925 som företaget startade sin produktion av Leica-kameror.

Ytterligare systemkameror från Leica

1. Leica V-Lux 5

Förutom att vara utrustad med både sensor och optik som borgar för riktigt högkvalitativa bilder kan Leica V-Lux 5 beskrivas som en systemkamera fullspäckad med praktiska och användbara funktioner. Vad sägs om möjligheten att filma i 4K eller ladda via den praktiska USB-ingången? Som om det inte vore bra nog kan du även glädja dig åt kamerans vridbara skärm!

2. Leica SL2-S

Leica SL2-S har en upplösning på 24,6 megapixlar och tillåter filformatet JPG eller DNG, alternativt JPG i kombination med DNG. Kameran har anslutning för USB, mikrofon och hörlurar och kan kopplas upp mot såväl Wi-Fi som Bluetooth.

Se priset här!

8. GoPro Hero 9 (Actionkamera)

GoPro Hero 9 (Actionkamera)

GoPro Hero 9 Actionkamera är en kompakt systemkamera som har allt du behöver: högupplöst sensor, god skärpa, trådlös anslutning, GoPro mobilapp med mera.

Kamerans chassi är designat för att tåla extrema förhållanden och kameran i sig är vattentät ända ner till 10 meters djup. Därmed är detta en kamera som lämpar sig extra bra för personer som ägnar sig åt vattensporter som simning, paddling, dykning, windsurfing och liknande.

Med en touchskärm på 2.27 tum kan du enkelt redigera dina bilder och filmer för att justera färg, fokus, skärpa och så vidare. Då kameran även kommer med både WiFi och Bluetoothanslutning kan den enkelt anslutas till GoPros egenutvecklade mobilapp när du vill göra back-ups eller streama videos och foton.

Utöver detta kan du även lägga på ljud och skapa filmer som vänner och bekanta kan ta del av.

 • GoPro Hero 9: specifikationer
 • Typ av kamera: Aktionkamera (systemkamera)
 • Sensorupplösning video: 23, 6 Mp
 • Sensorupplösning foto: 20 Mp
 • Bildsensortyp: CMOS
 • Digital zoomning: 2x
 • Bildstabilisering: Ja
 • Ansiktsigenkänning: Ja
 • GPS: Ja

Om GoPro i korthet

GoPro Inc. är ett förhållandevis ungt företag, åtminstone i jämförelse med många andra företag inom Teknik branschen. GoPro, som grundades som Woodman Labs Inc. 2002 av amerikanen Nick Woodman, har sitt huvudkontor i San Mateo i Kalifornien (USA).

Även detta är ett företag som framgångsrikt utvecklar och tillverkar högkvalitativa fotoprodukter som actionkameror, mobilapplikationer, redigeringsprogram med mera.

Ytterligare systemkameror från GoPro

1. GoPro MAX

För den som vill fånga äventyret är GoPros 360-graders systemkamera ett utmärkt val. Ta kristallklara bilder eller skapa professionella filmer med hjälp av 16,6 Mp respektive 5,6K-upplösning och dela dem med hjälp av WiFi eller Bluetooth.

2. GoPro HERO8

GoPro Hero8 är en av de mest mångsidiga HERO-kamerorna hittills. Utrustad med HyperSmooth 2.0 och 4-upplösning för stabilare och skarpare videor samt med 12 MP-kamera med LiveBurst och HDR för perfekta foton.
Tack vare WiFi och Bluetooth kan du dela med dig av såväl videor som bilder till familj, vänner, kunder och kollegor.

Köpguide

GoPro säljer flera olika kameramodeller och tillbehör på bland annat [NetOnNet:https://www.netonnet.se/Search?query=GoPro]. Här finns bland annat GoPro Max, GoPro HERO8, GoPro HERO8 och tillbehör som skyddshus, silikonfodral, linsskydd med mera.

Även hos Mediamarkt kan du hitta GoPro-kameror inklusive diverse tillbehör.

Amazon har också en del GoPro-produkter även om utbudet är något begränsat. Därmed är det inte helt säkert att du hittar just de kameramodeller som vi har rekommenderat i den här guiden, men det betyder inte att det inte är värt att ta en titt även på Amazon.com.

Se priset här!

9. Samsung NX500

Samsung NX500

Samsung NX500 är en riktigt snabb kamera med bra autofokus som hjälper dig fånga alla viktiga ögonblick. Med fantastisk skärpa och med hybrid autofokus får du i det närmaste perfekta bilder varje gång.

Det är dock kamerans processor som driver såväl hastighet som prestanda och noggrannhet som ger enastående bilder och filmer, även i begränsade förhållanden vad gäller ljus och ljud. 28,2 megapixel och APS-C-sensor gör det möjligt för ljuset att nå sensorn för mer detaljrikedom och mindre brus.

 • Samsung NX500: specifikationer
 • Typ av kamera: Spegellös digitalkamera
 • Sensorupplösning: 28, 2 Mp
 • Antal pixlar: 30.700.000
 • ISO: 51200
 • Dammrengöringssystem: Ja
 • 5120
 • Bildstabiliserare: Optisk
 • Autofokus: Ja
 • Bildinspelningsformat: JPEG, RAW, MPO

Om Samsung i korthet

Samsunggruppen är Sydkoreas, tillika ett av världens, största och mest framgångsrika företagsgrupperingar. I Samsunggruppen ingår bland annat Samsung Electronics samt Samsung Engineering & Construction.

Samsung, som kanske är mest känt för sina mobiltelefoner, grundades 1938 och är numera världsledande inom en rad produkter (däribland mobiltelefoner) som systemkameror, videokameror, MP3-spelare med mera.

Ytterligare systemkameror från Samsung

1. Samsung NX200

Detta är en Samsungkamera som kan te sig relativt simpel vid första anblick, men som tack vare sin högupplösta sensor levererar riktigt bra och fina bilder. Med 20 megapixel, max-ISO på 12800 och en kapacitet för 7 bilder per sekund är detta en systemkamera att räkna med. Dessutom har den full HD och mikrofon för inspelning av såväl videor som stereoljud.

2. Samsung NX30

En smidig, snabb och behändig systemkamera med många trevliga finesser, som aps-C-sensor (20,3 megapixel), slow motion-funktion, WiFi, hybrid autofokus och med kapacitet för upp till 9 bilder i sekunden. Samsung NX30 är helt enkelt en systemkamera för dig som gillar det som kan beskrivas som rappt och piggt.

Köpguide

För Samsung NX30 gå till Amazon där du även hittar modeller som Samsung Electronics EV-NX500ZBMIUS NX500, Samsung Galaxy NX EK-GN120ZKAXAR och Samsung NX2000.

Se priset här!

10. Pentax K-70

Pentax K-70

Pentax K-70 har två RAW-format, effektiv bildstabilisering och 4,5 steg längre slutartid än många andra systemkameror. Sammantaget möjliggör dessa egenskaper skarpa bilder tagna på frihand, och eftersom kameran är väderskyddad (- 10 grader) passar den perfekt för den aktiva fotografen (i synnerhet den som ägnar sig åt vintersporter av olika slag).

Med Pentax K-70 får du en hybrid autofokus för såväl live-view och video, med 24 Mp och APS-C-sensor samt PRIME-MII bildprocessor. ISO-omfånget sträcker sig från 100 till 102.400, och du kan spela in videofilmer i full HD med ensekvenstagning på upp till 6 bilder i sekunden.

 • Pentax K-70: specifikationer
 • Bildsensor: 23, 7 x 15, 7 mm
 • Upplösning stillbild: 6000 x 4000
 • Kompressionsstandard: RAW, JPEG, DCF2.0, MPEG-4
 • Objektiv: Pentax K-bajonett
 • Autofokus: Ja
 • Optisk sökare: Ja

Om Pentax i korthet

Pentax, eller Pentax Ricoh Imaging Company Ltd., som är det kompletta företagsnamnet, är ett japanskt kameravarumärke som grundades 1919 under namnet Asahi Optical Joint Stock Co. År 2008 köptes man upp av företaget Hoya, som sålde det vidare till nuvarande ägaren Ricoh tre år senare.

Pentax Ricoh Imaging Company tillverkar bland annat kameror, fotoutrustning, kikare, objektivglas och slipade glasögonglas (det sistnämna är man dessutom världsledande inom).

Se priset här!

Hur fungerar en systemkamera?

En systemkamera kan definieras genom ett utbytbart objektiv som byts i syfte att fylla olika funktioner. Oftast finns det även andra tillbehör såsom sökare, filer, adaptrar och fotoblixtar att köpa till en systemkamera. Utbytbara delar på en systemkamera är bland annat kamerahuset, sökaren, mattskivan, bakstycket och ovan nämnda objektiv.

Majoriteten av alla systemkameror är också så kallade spegelreflexkameror, vilket innebär att de har ett inbyggt system av en eller flera speglar som ska underlätta för fotografen när denne ska komponera en bild.

Systemkamera eller kompaktkamera – vad ska jag välja?

Den största skillnaden mellan en systemkamera och en kompaktkamera är flexibilitet i det utbytbara objektivet. Det är tekniskt omöjligt att konstruera ett högkvalitativt objektiv som klarar av att fånga bilder med både macro och vidvinkel vilket gör flexibiliteten i en systemkamera än viktigare.

Jämfört med kompakta digitalkameror har många systemkameror också större bildsensor, vilket resulterar i bättre brusreducering (i synnerhet vid dåliga ljusförhållanden). Att ha en större sensor möjliggör bland annat utmärkta porträttfoton, men kan samtidigt vara mindre fördelaktigt vid fotografering av exempelvis växter, blommor och landskap.

Vilken typ av systemkamera ska jag välja?

Det allmänna rådet är att välja kamera beroende på den typen av fotografering du gillar att ägna dig åt mest. Fundera på när, var och hur du vill fotografera och ta gärna del av olika guider och bäst i test systemkamera såsom detta, för att jämföra kameror i olika prisklasser och från olika tillverkare. På så vis är det större sannolikhet att du hittar den bästa systemkameran för dina önskemål och behov.

Ditt eget behov och intresse är det som bör styra valet allra mest, och vissa nöjer sig därmed med en riktigt bra mobilkamera, medans andra köper en systemkamera som har avsevärt mer utrustning. Naturligtvis ger en välutrustad systemkamera såväl högre bildkvalitet som större möjligheter än en kompaktkamera, men båda två kan ändå tjäna sitt syfte.

För dig som funderar på att köpa en systemkamera gäller det att fundera på vilken typ av system du vill satsa på. Ett objektiv från Samsung kan till exempel inte användas på en Nikon-kamera (och vise versa) och vissa kameror säljs med ett specifikt objektiv och har kanske färre tillbehör än vad vissa andra systemkameror har.

Nu har vi gått igenom våra utvalda systemkameror på platserna 1-10. Vår förhoppning är att du nu ska ha fått en bra bild av vad var och en av dessa kameror har att erbjuda, samt var du kan köpa såväl kameror som tillbehör.
Dock har vi ännu inte gått på djupet vad gäller kategorifotografering, vilket vi ämnar göra i den här delen i vår ”bäst i test systemkamera”.

Istället för att skriva separata bäst-i-test-guider för respektive kameratillverkare, som Canon kamera bäst i test eller Nikon kamera bäst i test, väljer vi att lyfta fram ett antal kameramodeller som lämpar sig bäst för olika typer av fotografering. Kategorierna är indelade på följande vis:

 • Porträttfotografering
 • Blandad fotografering
 • Naturfotografering
 • Familjefotografering
 • Resefotografering
 • Evenemangsfotografering
 • Rörliga bilder

Urvalet

Det går naturligtvis att göra listan med kategorier längre, och det går dessutom att fylla på med underkategorier om man skulle vilja det. Vi har valt att begränsa oss så att vi täcker upp det mesta – från semesterbilder till sportevenemang och rörliga bilder (film).

Efter varje inledande text följer tips på ett par, ibland tre-fyra, kameramodeller som vi anser lämpar sig extra bra för respektive kategori.

Det är kanske inte helt självklart vad som avses med porträttfotografering, men det hoppas vi att vi ska ändra på nu. Generellt sett är det brännvidder mellan 80 – 135 millimeter som avses, även om man kan ta porträtt även med brännvidder mellan 28 – 50 millimeter. Dock är det första att föredra, eftersom det gör det lättare att isolera motivet (personen) från bakgrunden.

I motsats till vad många kanske tror så kräver porträttfotografering faktiskt ingen särskild kamera då de flesta brännvidder funkar bra.

Det betyder att du alltså inte behöver investera i en svindyr kamera med supersnabb autofokus eller extrem bildhastighet, men självklart bör du leta efter en systemkamera som håller hög kvalitet.

Våra bästa kameratips för porträttfotografering

1. Nikon D780

Hybrid-AF-system med möjligheter att fotografera med fasdetekterande AF-system. En systemkamera med stor flexibilitet, med en kombination av traditionella egenskaper och spegellös systemkamera.

2. Canon EOS 90D

En systemkamera med stort kreativt utrymme som passar för både fotografering och filmning. Högupplöst sensor med en avancerad processor ger bilder med mindre brus och naturtrogen färgåtergivning. Med 4K kan du utnyttja hela sensorn för bästa möjliga skärpa i samband med att du filmar.

3. Fujifilm X-Pro3

Hög precision, slitstarkt titanhus, dubbelsidig Led-skärm och förbättrad sökare med filmsimulering är några av de egenskaper som gör denna systemkamera från Fujifilm till ett bra alternativ porträttfotografering.

Systemkameran bäst i test: Blandad fotografering

Kanske den svåraste kategorin att hitta rätt kamera till då ”blandad fotografering” kan betyda allt från semester- till naturfotografering och selfies. Titta gärna efter en kompakt kameramodell som är enkel att ta med sig och lätt att hantera, gärna en modell med relativt mycket zoom.

Det finns till exempel så kallade superzoomkameror, vilket innebär att de har upp till 10x zoom. Dock fungerar även en systemkamera med normalzoom.

Våra bästa kameratips för blandad fotografering

1. Sony A6600

En kompakt, spegellös systemkamera med relativt avancerade foto- och video egenskaper. Anpassad för fotografer och filmare som söker en kamera med maximal prestanda med realtidssökande ögonfokus och hög bildstabilisering. Detta är en kamera som klarar långa foto- och filmsessioner.

2. Nikon Z50

APS-C-sensor, bra kombination av stillbilds- och videofunktioner, 4K-teknin, full HD, snabb seriebildtagning och mycket träffsäker autofokus. Låter det bra? Det tycker vi!

3. Fujifilm X100V

Med förbättrad bildsensor, sökare, objektiv och skärm är detta en systemkamera som passar perfekt för dig som gillar att fotografera vid olika tillfällen. God förmåga vid seriebildtagning, högt ISO och lång batteritid med möjlighet att filma i 4K.

Kameran är dessutom väderskyddad, vilket gör att den även går bra att ta med när termometern visar flera minusgrader.

4. Canon EOS 90D

En flexibel systemkamera med högupplöst sensor som ger naturtrogen färgåtergivning, mindre brus och detaljrika bilder. Kameran levererar bilder med riktigt bra skärpa och har kapacitet för seriebildtagning på upp till 10 bilder i sekunden.

Systemkameran bäst i test: Naturfotografering

Många är vi som älskar att fotografera i naturen och lika många är vi som älskar att titta på naturbilder, både i hemmet och på arbetsplatsen. För att få till riktigt bra naturbilder bör du ha en kamera med hög upplösning och bra dynamikfång. Är den dessutom vädertätad är det bara ett plus.

Hittar du en kamera med extra högupplösta bilder får du riktigt detaljerade naturbilder. Lägg till ett ND-filter samt ett polarisationsfilter så kan du dessutom ta riktigt fina landskapsbilder.

Våra bästa kameratips för naturfotografering

1. Fujifilm X-T4

Med 5-axlig bildstabilisering, hög seriebildstagning och vasst autofokus är denna systemkamera från Fujifilm riktigt imponerande. Kameran har kapacitet för att ta 15 bilder i sekunden och har en praktisk inställning som möjliggör ett så kallat ”silent shot” – du kan ägna dig åt fotografering I tysta miljöer utan att störa vare sig människor, djur eller natur.

2. Nikon D780

En systemkamera med hybrid-AF-system och stor flexibilitet. Detta är en kamera söm kan skapa filmsekvenser i FullHD eller i DX-format med hög bildhastighet. Det går även lätt att justera såväl hastigheten som känsligheten med hjälp av kamerans inbyggda spårningsfunktion.

3. Canon EOS R5

Med den här systemkameran från Canon kan du filma med 4K-teknik och fullskalig sensorstorlek. Kamerans blixtsnabba autofokus i kombination med dess exakta ögonautofokus bidrar till skarpa, detaljrika och fina bilder varje gång. Även i sämre belysta miljöer.

Kamerans ögonautofokus omfattar även hundar, katter, fåglar, vilt och så vidare och den känner av både ansikts- och kroppsform hos såväl djur som människor helt automatiskt. Det här är en kamera att experimentera och ha roligt med, helt enkelt!

Systemkamera bäst i test: Familjefotografering

När det gäller kategorin familjefotografering är det viktigt att hitta en systemkamera som hela familjen kan använda. Undersök egenskaper som vikt, storlek, autofokus och användarvänlighet snarare än extrem högupplösning och extra snabb bildhastighet. Ta gärna del av kundomdömen och flera olika guider och/eller systemkamera bäst i test för att hitta just den kamera som passar dina behov bäst.

Systemkameror har oftast någon form av normalzoom vilket oftast räcker för de här kategorin. Dock kan ett så kallat telezoom vara ett mycket ett uppskattat komplement för de där särskilda ögonblicken som aldrig kommer igen: de första stapplande stegen, första skolavslutningen, ettårskalaset, vigseln, femtioåriga bröllopsdagen och så vidare.

Våra bästa kameratips för familjefotografering

Sony a6600

En kamera som passar perfekt för dig som både gillar att filma och fotografera med en liten behändig kamera fast med fullskalig prestanda. Den här kameran är dessutom utrustad med realtidssökande ögon fokus, 5-axlig bildstabilisering och ett rejält batteri som gör att kameran klarar längre foto- och filmsessioner än många andra, liknande kameror.

Nikon Z50

En spegellös kamera från Nikon som är både lätt och smidig och som utlovar fantastiska bilder och filmer varje gång. Kraftfull, smidig och användarvänlig med lutningsbar pekskärm, WiFi och Bluetooth.

Canon EOS 90D

Med en kapacitet för seriebildtagning på upp till 11 bilder i sekunden, 4K-teknik för filmning samt med uppkoppling mot WiFi och Bluetooth kan du överföra både bilder och filmer med hjälp din smartphone eller surfplatta via Canons egenutvecklade app. Det här är en kamera för dig som gillar att utnyttja modern teknik i kombination med traditionellt fotograferande.

Systemkamera bäst i test: Resefotografering

Storlek och vikt är två egenskaper som många väger in när de ska välja systemkamera. Även batteritid och användarvänlighet är egenskaper du bör titta lite extra på, men faktum är att många ”vanliga kameror” är i det närmaste överutrustade i dessa avseenden.

En systemkamera som är utrustad med ”lagom” många funktioner räcker långt och kommer fortfarande att kännas bra mycket proffsigare än en mobilkamera.

Titta lite extra efter en användarvänlig, men framförallt smidig kamera, helst då en vädertålig sådan eftersom den förhoppningsvis ska med på många resor. Glöm inte heller att köpa till en hållbar och funktionell kameraväska!

Våra bästa kameratips för resefotografering

Fujifilm X100V

En vinnare i det avseendet att den här kameramodellen har ett inbyggt objektiv samt ett kamerahus i hållbart aluminium. Att den dessutom har en vinklingsbar skärm är en stor fördel när man är på resande fot och kanske vill ta bilder i farten.

Fujifilm X-Pro3

Ja, vi valde två olika kameror från Fujifilm för den här kategorin, helt enkelt för att de lämpar sig bra att ta med sig när man är på resande fot. X-Pro3 är utrustad med en touchskärm, fantastisk skärmlösning och en bildsensor med 26 Mp. Helt enkelt en grym kamera för resefotografering.

Sony a6600

En vädertätad systemkamera med inbyggd stereomikrofon, WiFi-uppkoppling och vridbar pekskärm som dessutom är utrustad med såväl förfokusering som självutlösare och ansiktsigenkänning. Det här är en mångfacetterad kamera med många praktiska finesser och egenskaper som vi gärna rekommenderar både för denna och övriga kategorier.

Systemkamera bäst i test: Evenemangsfotografering

Med pålitlig autofokus, hög bildhastighet, god upplösning och stor batterikapacitet blir vilken systemkamera som helst den perfekta kameran för att fånga de där ögonblicksbilderna du alltid drömt om att fånga. Vad sägs om att få rovfågeln som just fångat sitt byte, skidåkaren som får till det perfekta hoppet eller det lyckliga brudparets första offentliga kyss som man och hustru på bild!

Det finns några systemkameror som sticker ut lite och passar extra bra just i den här kategorin och den tipsar vi såklart om här nedan!

Våra bästa kameratips för evenemangsfotografering

1. Canon EOS R6

Detta är en systemkamera som kan ta skarpa bilder med lång exponering, även om du inte använder stativ. Högt ISO för god prestanda även i svaga ljusförhållanden med 4K-teknik upp till 60p. Canon EOS R5 är utrustad med fullformatsensor och dynamiskt omfång med en upplösning på 20 Mp.

2. Nikon D6

Med snabbt autofokussystem och en kapacitet för seriebildtagning på upp till hela 14 bilder i sekunden är detta en systemkamera som lämpar sig mycket väl för evenemangsfotografering, i synnerhet om motiven ofta är i rörelse.

3. Sony a9 II

En av de mer avancerade systemkamerorna som vi har valt ut för denna systemkamera bäst i test-guide. Syftet är att lyfta fram en kamera som är byggd för professionella fotografer som har högt ställda krav på exempelvis hög kapacitet för seriebildstagning, träffsäker autofokus, god bildstabiliseringsförmåga och kraftfull prestanda med supersnabb sökare. Här har ni den.

Systemkamera bäst i test: Rörliga bilder

I princip alla de kameror vi har presenterat i denna guide och i våra olika ”systemkamera bäst i test” har förmågan att filma i 4-kvalitet. Det innebär inte att du måste använda videofunktionen på din systemkamera, men vetskapen om att du kan om du vill finns åtminstone.

För den som vill skapa kvalitativa videor krävs det en kamera som är extra lämpad att filma och spela in ljud med. Dock bör vare sig inställningar eller och funktioner vara så avancerade att du själv inte hinner med att lära dig dem.

Våra bästa kameratips för rörliga bilder (och film)

1. Canon EOS R5

Den här kameran har en bildsensor med en extremt effektiv upplösning (hela 45 Mp) som inte bara ger hög stillbildsupplösning, utan också möjliggör filmning i 8K-format. Canon EOS R5 har också en riktigt vass autofokusfunktion som är anpassad för just video. Kameran har kapacitet för serietagning med upp till 20 bilder i sekunden och stillbildskvalitet i RAW-format.

2. Panasonic Lumix S1H

Detta är en systemkamera med kapacitet för seriefotografering på upp till 9 bilder i sekunden och anslutning för mikrofon, hörlurar, USB, HDMI och Bluetooth. Batteritiden ska räcka i 2 timmar i samband med filmning och kameran är både vädertätad och utrustad med mycket god bildstabilisator.

3. Fujifilm X-T4

Fujifilm har tagit fasta på det faktum att laddningstiden ofta är lite för knapp i samband med fotografering av rörliga bilder. Detta har man helt enkelt löst med hjälp av en laddare som har kapacitet för två batterier samtidigt, vilket ger dig möjlighet att lagra runt 1700 bilder innan du behöver byta batteri på din kamera.

Med hela 425 fokuspunkter kan du också följa ansikten och ögon bättre än med många andra, liknande systemkameror, och både bilder och filmer blir skarpare och mer detaljrika jämfört med föregångarens bilder och filmer.

Summering

Med en systemkamera har du större flexibilitet tack vare det utbytbara objektivet som generellt sett byts ut inför olika typer av fotografering. Även kamerahus, sökare och bakstycke är vanligtvis utbytbara delar på en systemkamera, vilket också bidrar till större flexibilitet och möjligheter för den som står bakom kameran.

Majoriteten av alla systemkameror är spegelreflexkameror. Det betyder att de är utrustade med ett slags inbyggt spegelsystem som gör det enklare för fotografen att se motivet och underlättar i komponerandet av bilder.

Vad är då bäst – en systemkamera eller en kompaktkamera? Det enkla svaret är att det beror på vad, när och hur du vill använda din kamera. Den största skillnaden mellan de båda kameratyperna är systemkamerans utbytbara objektiv. Dessutom är många systemkameror utrustade med större bildsensor vilket ger bättre brusreducering och möjliggör mer detaljrika foton.

Vilken kamera visade sig vara den bästa systemkameran?

Bland de systemkameror som ingick i våra tester var det Nikon D7000 som knep första platsen och Pentax K-70 som kom på en hedrande tiondeplats. Värt att nämna i sammanhanget är att alla de tio produkter som finns beskrivna under rubriken ”Topp tio systemkamera 2020” är riktigt fina och bra kameror som alla tjänar sitt syfte.

Därmed bör du snarare använda den här guiden som en hjälp för att ta reda på vilken systemkamera som är bäst lämpad för dig, snarare än att stirra dig blind på vilken placering de olika kamerorna har.

Att köpa en systemkamera är att välja en kamera som passar just dina behov, önskemål och preferenser. Gillar du att fotografera djur, natur och landskap? Välj en kamera som fungerar för naturfotografering!

Föredrar du att ta porträttbilder väljer du en kamera som lämpar sig för porträttfotografering, och så vidare. Ta gärna del av guider och systemkamera bäst i test likt denna som gör det enkelt för dig att jämföra olika kameror från en rad olika tillverkare.

Vårt svar på frågan om vilken kamera som är den bästa systemkameran på marknaden är enkelt: Den bästa systemkameran är den som täcker dina egna behov.

Är du intresserad av teknik och tillbehör köper du med fördel en systemkamera som har mycket utrustning och många extrafunktioner. Är du däremot en van fotograf väljer du kanske en kamera med ett väl utbyggt system. Här är det viktigt att fundera på vilken typ av system du föredrar, då olika objekt passar till olika kameror och så vidare.

Kriterier vi utgick ifrån i urvalsprocessen

Vi har utgått ifrån en rad olika kriterier i vårt urval av kameror. Främst har vi utgått från bildkvaliteten i förhållande till motiv, ljusförhållanden, manuella inställningar samt automatiska inställningar.
Egenskaper

Även egenskaper som skärpa, starttid, detaljrikedom, stabiliseringsförmåga, exponeringsfördröjning och brusreduceringsförmåga har varit viktiga faktorer som vi har tagit hänsyn till lite extra.

Ovanstående egenskaper är bara några av alla egenskaper en systemkamera kan vara utrustad med. Det du bör fokusera på är upplösning, sensorstorlek, bländare och ISO-värde.

Megapixlar

Antalet megapixlar (måttet för bildkvaliteten) är avgörande för hur dina bilder ska bli. Viktigt att veta är att även en systemkamera som utrustats med lagom många megapixlar tar riktigt bra bilder.

Sensorstorlek

Sensorns storlek påverkar kamerans ljuskänslighet och ljusupptagningsförmåga. Önskar du rikligt med detaljer i dina bilder köper du med fördel en kamera med hög sensorstorlek. Storleken har även stor betydelse för hur mycket ljus som bländare kan ta emot.

ISO-nummer

ISO anges som ett nummer (därav ISO-nummer) och anger kamerans ljuskänslighet. En kamera med lågt ISO-nummer har låg känslighet, vilket betyder att en kamera med högt ISO-nummer har hög känslighet. Många tycker att det är enklare att ta fina bilder med en kamera med högt ISO-nummer.

Guiden är gjord i syfte att informera och för att väcka intresse för olika typer av kameror och tillbehör. Vi har därför även skrivit ihop en guide som handlar om fotografering vid olika tillfällen, eller kategorier, som vi har valt att kalla det. Även här finns det ett antal kameror som lämpar sig bättre än andra och dessa tipsar vi därför om i slutet av varje kategori.

Kategorierna som vi har valt att skriva om kallar vi porträttfotografering, blandad fotografering, naturfotografering, familjefotografering, resefotografering, evenemangsfotografering samt rörliga bilder.

De kameror vi har valt att lyfta fram som tips under respektive kategori är:

 • Porträttfotografering: Nikon D780, Canon EOS 90D och Fujifilm X-Pro3
 • Blandad fotografering: Sony a6600, Nikon Z50, Fujifilm X100V och
 • Canon EOS 90DNaturfotografering: Fujifilm X-T4, Nikon D780 och Canon EOS R5
 • Familjefotografering: Sony a6600, Nikon Z50 och Canon EOS 90D
 • Resefotografering: Fujifilm X100V, Fujifilm X-Pro3 och Sony a6600
 • Evenemangsfotografering: Canon EOS R6, Nikon D6 och Sony a9 II
 • Rörliga bilder (film): Canon EOS R5, Panasonic Lumix S1H och Fujifilm X-T4

Våra köpguider

Under varje produktbeskrivning finns det ett antal tips på ytterligare systemkameror och ibland även tillbehör från respektive tillverkare.

Det finns också en köpguide så att du enkelt kan hitta produkten ifråga genom att följa en direktlänk till återförsäljarens hemsida, alternativt skriva i ett exakt sökord för att söka efter en specifik produkt (exempelvis Fujifilm X-Pro3, GoPro HERO8 eller liknande).

När det gäller mer exakta uppgifter, såsom priser och utbud, har vi valt att inte ange detta då det är parametrar som ändrar sig för ofta för att de ska vara till hjälp i en guide som denna.

Priset på en systemkamera kan alltså skilja sig rejält åt mellan olika återförsäljare, men det kan också ändras hos en och samma återförsäljare på grund av eventuella kampanjer och liknande.

Köpguiderna syftar alltså till att vägleda snarare än att tillhandahålla exakta prisuppgifter och liknande detaljer. Dessa ändras snabbt och skiljer sig ofta åt beroende på när du söker på produkten. Därmed anser vi att sådana uppgifter snarare blir vilseledande för dig som konsument.

Återförsäljare via nätet

I vår guide har vi valt att informera om olika systemkameror och tillbehör som visserligen [i]kan finnas[/i] i fysiska butiker, men som framförallt finns att beställa på nätet och via ett begränsat antal återförsäljare.

Några av de sajter som återkommer regelbundet vår systemkamera bäst i test-guide är framförallt Amazon.com, Mediamarkt och Kjell&Company, men även NetOnNet och CDON förekommer.

Den sistnämnda har dock mest tillbehör snarare än olika typer av kameror, åtminstone enligt våra erfarenheter. Detta är något som även gäller för Kjell&Company. Även det här är naturligtvis något som kan variera beroende på när man söker efter produkterna samt vilka produkter man är ute efter.

Den mest trogna återförsäljaren enligt våra sökningar är Amazon.com som i princip har samtliga systemkameror och tillbehör som vi har informerat om i vår systemkamera bäst i test-guide för 2020. Amazon är också en av världens största näthandlare med stor variation när det gäller både produkter och tjänster.

Bäst i test köpguide systemkamera 2022

I vår köpguide kommer du bland annat att få god insyn i hur en digital systemkamera fungerar, vad du bör tänka på när du ska köpa en systemkamera samt vilka kameror som fungerar bäst för olika fototillfällen.
I vanlig ordning börjar vi med den kamera vi anser kommer på första plats i vår köpguide bäst i test, och fortsätter därefter med platserna 2-10.

Vi vill dock påpeka att valet är systemkamera är högst individuellt och att den kamera som vi har placerat som nummer ett inte nödvändigtvis måste vara den kamera du anser vara den bästa.

Våra utvalda topp 10-kameror i bästa systemkameran 2022:

 • Plats 10: Pentax K-70
 • Plats 9: Samsung NX500
 • Plats 8: GoPro Hero 9
 • Plats 7: Leica D-Lux 7
 • Plats 6: Olympus OM-D E-M10 Mark IV
 • Plats 5: Sony a7r IV
 • Plats 4: Canon EOS R5
 • Plats 3: Fujifilm X-Pro3
 • Plats 2: Panasonic Lumix GX7
 • Plats 1: Nikon D7000

Så här har urvalsprocessen gått till

När vi har testat dessa systemkameror hat vi utgått ifrån ett antal kriterier som har med kamerornas egenskaper att göra. Vi har bland annat valt att fokusera på bildkvalitet, detaljrikedom och automatiska inställningar.
Egenskaper som vi har testat i förhållande till bildkvalitet:

 • motiv
 • ljusförhållanden
 • manuella inställningar
 • automatiska inställningar

En systemkameras bildkvalitet är generellt sett bättre än en kompaktkamera även om den inte har färre megapixlar. Bildkvaliteten beror nämligen främst på kamerans sensor som påverkar bildernas skärpa och oskärpa. En större sensor ger därmed tilltalande bilder med fin detaljrikedom och maximal bildkvalitet.

För bättre bildkvalitet kan du ta alla bilder i så kallat Raw-format och sedan redigera dem när det gäller färger, exponering, ljussättning, kontrast med mera.

I övrigt testade egenskaper:

 • skärpa
 • starttid
 • detaljrikedom
 • stabiliseringsförmåga
 • exponeringsfördröjning
 • brusreduceringsförmåga

Observera att ovanstående egenskaper bara är några av alla egenskaper en systemkamera kan vara utrustad med. Det du bör fokusera på är upplösningen (pixlar), sensorstorleken, bländaren och ISO-värdet.

Megapixlar

Här är det främst antalet megapixlar, som är måttet för kamerans bildkvalitet, som är avgörande. Det behöver inte vara skyhögt då du kan ta mycket fina bilder även med en systemkamera som är utrustad med ”lagom många” megapixlar.

Sensor

När det gäller ljusjustering är det sensorns storlek som påverkar kamerans kapacitet och detaljrikedom. Vill du ha ett stort ljusupptag bör du alltså köpa en systemkamera med stor sensorstorlek.

Storleken har också betydelse för hur mycket ljus som kamerans bländare kan ta emot: Ju större bländare desto mer och bättre ljus.

ISO-nummer

ISO handlar om ljuskänslighet som anges som ett nummer. Har kameran ett lågt ISO-nummer har den lägre känslighet, vilket betyder att ett högt ISO-nummer innebär hög känslighet. Med ett högt ISO-nummer kan det upplevas som enklare att ta bra bilder, i synnerhet i dåliga ljusförhållanden.

Nu har vi kommit fram till produkterna som finns specificerade i listan över de bästa systemkameran 2020. Vi börjar med produkt nummer ett och slutar med produkt nummer 10, och däremellan sticker vi in med unika tips på liknande kameror från respektive tillverkare. Dessutom får du allmän information om dessa kameror samt en kortare köpguide så att du enkelt kan hitta dem.

För fler tekniska detaljer kan du med fördel ta del av den korta faktaruta som följer på den mer allmänna informationen om varje produkt.

Nedan har vi listat de tio bästa systemkamerorna från 2020, med början på plats och vidare till plats 10. I den här guiden får du dock inte bara information om de kameror som vi har valt att placera på plats 1-10; du får också kort information om ytterligare systemkameror från respektive tillverkare samt en köpguide för varje märke.

Sists i guiden tipsar vi om sådant du bör tänka på när du fotograferar i olika sammanhang samt ger exempel på exempelvis ”Bästa systemkameran för porträttfotografering”, ”Bästa systemkameran för naturfotografering” och så vidare.

Ytterligare systemkameror från Sony

1. Sony A6600

Detta är i skrivande stund den enda kameran vi känner till i Sonys A6000-serie som utrustats med Real Time Eye-AF som fungerar även i videoläge. Den nya processorn ger inte bara effektivare bildbehandling, utan också lägre brusnivåer vilket i sin tur möjliggör större känslighetsomfång.

Sony A6600 har WiFi-funktion med såväl Bluetooth och NFC, vilket gör det möjligt att överföra filer till och från mobila enheter. Det möjliggör även fjärrstyrning av kameran via Sonys egenutvecklade app.

2. Sony a9 II

Det här är en modell som har bibehållit Sonys hybrid-AF-system (693 fokuspunkter) fast med omarbetade algoritmer för förbättrad prestanda. Detta gäller framförallt den motivföljande autofokusen som fungerar även vid fotografering av snabbrörliga motiv. Därmed är Sony a9 II ett perfekt val för sport- och evenemangsfotografer.

Med en extra snabb processor medges även en något högre uppdateringsfrekvens, vilket resulterar i en naturlig känsla vid exempelvis snabb panorering. Sony a9 II har dessutom en sensorbaserad bildstabilisering (1/2 slutarsteg) som tillåter längre slutartid.

Köpguide

Vi vänder oss återigen till internet och Amazon.com för att köpa systemkameror och tillbehör från Sony. Här finns modeller som Sony Alpha 6400 E-Mount, Sony Alpha 6000 och Sony Alpha 6600 E-Mount samt tillbehör som kameraväskor och kamerastativ.

Ytterligare systemkameror från Pentax

1. Pentax KO

Pentax KP är utrustad med Aps-c-sensor, 24 megapixlar, vädertätat hus, inbyggd bildstabilisering och utfällbar skärm. Köper du denna systemkamera får du tre olika grepp på köpet (olika storlekar) som enkelt byts och fästs med hjälp av en skruv, i syfte att anpassa greppet efter objektiv. Perfekt för finliraren alltså!

2. Pentax K-1 Mark II

36,4 Mp, CMOS-sensor (med full ram), inbyggd WiFi samt GPS, 5-axel in-body shake reduktion,
väderförseglad magnesiumlegeringskropp och förbättrad autofokus med högupplöst pixel-shift resolution-läge. Detta är egenskaper som ger klarare färger, skarpare fokus och högre detaljupplösning.

Köpguide

För att hitta ett brett och varierat utbud av Pentax systemkameror och diverse tillbehör rekommenderar vi ett besök i Amazons nätbutik. Här kan du hitta kameramodeller som Pentax K-1 Mark II, Pentax ME Super, Pentax K-50 med flera modeller. Dock kan såväl utbud som priser variera, så det bästa är att besöka sajten regelbundet.

Även på CDON har vi hittat en hel del kameror från Pentax, men också tillbehör såsom telezoombjektiv, linsadapters, makroobjektiv, batterihållare med mera. Detsamma gäller dock för denna återförsäljare: utbud och priser kan variera.