Vloggkamera bäst i test

Vloggkamera bäst i test 2022 – Hitta bästa vloggkameran

1. Olympus Mark III 2. Panasonic Lumix G90 3. Panasonic GH5
Olympus OM-D E-M5 Mark III Panasonic Lumix G90

Panasonic Lumix GH5

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Om du har planer på att börja vlogga, måste du först och främst ha den bästa vlogg kameran. Det finns ett ganska stort utbud med olika alternativ. Din budget kommer att vara avgörande, men det är inte svårt att hitta en bra kamera för ett lite lägre pris.

Vi har skapat en lista med den bästa bloggkameran för att göra det enkelt för dig att välja en modell som passar dig och din budget. Sedan är det bara att börja planera dina framtida vloggar!

Top 10 Bästa vloggkameran 2020

1. Olympus OM-D E-M5 Mark III

Olympus OM-D E-M5 Mark III

Olympus Mark III är en fantastisk kamera som är väldigt lätt, vilket gör det enklare att spela in vloggar. Det innebär också att det är den bästa vlogg kameran för den som spelar in sina videor under resor, på promenader eller dylikt.

Den här kameran väger endast 414 gram, vilket innebär att det är en av de enklaste modellerna i vår lista. Det betyder däremot inte att den kommer med bristande funktionalitet, snarare är det tvärtom. Den kommer fullpackad med en mängd olika funktioner och hög prestanda, vilket gör det till den bästa bloggkameran i sin prisklass.

Designen är väldigt traditionell och påminner mycket om de äldre kamerorna. Det betyder däremot inte att den har föråldrad teknik. Den har möjligheten att filma i 4K, den senaste tekniken, i 24 FPS och har en upplösning på 20,4 MP. Den har även funktioner för Wi-Fi och Bluetooth.

Priset på modellen är väldigt rimligt och det är ett väldigt bra pris för en så högkvalitativ kamera. Om du är ute efter en bra balans mellan pris och kvalitet, är det här den bästa vlogg kameran. Den enda större nackdelen med denna modell är att Olympus OM-D E-M5 Mark III kommer utan ett uttag för hörlurar. Det här är vanligtvis något man kan tänkas vilja ha när man ska spela in en vlogg.

Se priset här!

2. Panasonic Lumix G90

Panasonic Lumix G90

Panasonic Lumix G90 är en högkvalitativ modell och är lite billigare än den bästa bloggkameran Panasonic Lumix S5 som vi också listar lite längre ned. G90 kommer med ett medelhögt pris och är en perfekt kamera för den som reser mycket, eller ska spela in vloggar med mycket energi.

Den kan spela in i 4K, men något som håller tillbaka den är att du är begränsad till 15 FPS, så det kan vara värt att skippa 4K om du använder denna modell. Den har en upplösning på 20,3 mp.

Det är samtidigt en relativt stor kamera om man jämför med många andra i vår lista. Det här behöver inte vara något stort problem, men det är värt att tänka på om man är den typen av vloggare som föredrar något mer kompakt och lättare. Den väger 533 gram, så det är fortfarande en ganska lätt kamera även om den är lite större.

Kameran kommer med en imponerande sensor och det finns även uttag för både hörlurar och mikrofon. Det här gör att du kan spela in dina vloggar med ordentlig utrustning för bästa ljudkvalitet. En ordentlig mikrofon är framförallt viktigt om du ska intervjua någon eller om du vill försäkra dig om att ljudet är så bra som möjligt. Det kan man däremot hoppa över om man spelar in ljudet i efterhand.

Se priset här!

3. Panasonic Lumix GH5

Panasonic Lumix GH5

Det här kan faktiskt vara den bästa vlogg kameran på marknaden. Den kostar också mycket mer än många andra alternativ, men för den som är ute efter det bästa kommer en Panasonic Lumix GH5 att vara ovärderlig. Om du ställer höga krav på dina vloggar är det här alltså ett otroligt bra val.

Till att börja med har du en upplösning på 21,7 mp. Vidare kan du spela in i 4K med 60/50 FPS. Det här ger dig den absolut bästa videokvaliteten som du kan få med vanliga kameror. Bildupplösningen på din video kommer att vara högre än dina tittare kan begära.

Kameran är relativt tung jämfört med många andra i vår lista. Den väger hela 725 gram, vilket är rätt mycket med tanke på att många kameror ligger runt 550 gram. Om du är ute efter en lätt kamera kommer det här därför att vara fel modell.

Se priset här!

4. Sony ZV-1

Sony ZV-1

Om du är ute efter marknadens mest kompakta kamera så är det en Sony ZV-1 som gäller. Det här är den bästa bloggkameran för den som prioriterar vikt och mobilitet. Den har en vikt på endast 294 gram, vilket är mycket lägre än andra modeller i vår lista.

Det är samtidigt en av de minsta modellerna i vår lista. Trots det har Sony ZV-1 en otroligt bra autofokus och kan spela in videor i 4K, för de snyggaste vloggarna man kan få. Upplösningen på själva kameran är på 20,1 mp, lite lägre än genomsnittet men ändå väldigt bra för det här priset.

Den har inte riktigt samma höga prestanda som exempelvis en Panasonic Lumix eller Olympus Mark III. Det här är däremot den bästa vlogg kameran om du är ute efter en liten och lätt modell. Priset är också väldigt rimligt sett till kvaliteten.

Sony har lagt ned väldigt mycket tid på sensor och autofokus, vilka är viktiga egenskaper för en kamera som ska användas för att spela in vloggar. Du har såklart även ett mikrofonjack som du kan använda för att exempelvis intervjua någon eller för att försäkra dig om att du får den bästa möjliga ljudkvaliteten.

Se priset här!

5. Canon EOS M50

Canon EOS M50

Om du prioriterar priset på din kamera bör du absolut titta på Canon EOS M50. Det är en av de billigare modellerna i vår lista, men den kommer med en del begränsningar som kan vara ett problem. Om du ställer väldigt höga krav på din nya kamera, är det nog inte den bästa bloggkameran för dig.

Nackdelen med denna kamera är att du inte direkt kan spela in i 4K. Även om funktionen finns så är den väldigt beskuren, vilket leder till en dålig videokvalitet. Istället bör du använda kameran för att spela in i 1080p, så om det inte är ett bekymmer kan det här vara kameran för dig. Du kan fortfarande använda 4K, men beroende på din vinkel kommer det att se konstigt och avskuret ut.

Upplösningen på kameran är 24,1 mp och dess autofokus är så bra som den kan bli hos en kamera i den här prisklassen. Det är alltså ingen dålig kamera och det är den bästa vlogg kameran för priset.

Modellen är också ganska kompakt och lätt. Den väger endast 390 gram, vilket är mindre än 550 gram men samtidigt mer än vad en Sony ZV-1 väger med sina 294 gram.

Se priset här!

6. GoPro Hero 9

GoPro Hero 9

Om du spelar in videor i hög hastighet, exempelvis på en cykel eller på skidor, är det en GoPro Hero 9 du bör satsa på. GoPro är en typ av actionkamera, vilket innebär att det är den bästa vlogg kameran för extremsporter och annat som går snabbt. Hero 9 är en av deras mest kraftfulla modeller.

Till att börja med får du möjligheten att spela in i 5K i 30 FPS. Intressant nog kan den inte spela in i 4K, vilket kan vara en viss begränsning för vloggare. Med 5K kan du däremot erbjuda dina tittare en otroligt hög kvalitet och sensorn har 23,6 mp.

Vidare har kameran en ny teknik HyperSmooth Boost-stabilisering. Det är en teknik som gör att dina videor kommer att ha mjuka och fina linjer, oavsett hur snabbt det går när du spelar in. Det här är viktigt om det blir skakigt när du filmar, då man annars riskerar att få sämre linjer i sin video.

Ett annat bra tillskott till den här modellen är att den har två skärmar, en fram och en bak. Det här innebär att du kan ha kameran riktad mot dig, men ändå se hur det ser ut i videon. Du slipper alltså att oroa dig för att du inte ska vara i bilden.

Andra uppgraderingar som gör den bättre än tidigare GoPro-modeller är bland annat ett bättre batteri och förbättrad ljudisolering.

GoPro Hero 9 är också liten och väger endast 158 gram. Självklart har den också funktioner för Wi-Fi, Bluetooth och GPS.

Se priset här!

7. Sony A6100

Sony A6100

Sony A6100 är den bästa bloggkameran för nybörjaren. Den är väldigt lättanvänd och kommer med en autofokus som alla kan bemästra. Det här innebär att du får det enklare att spela in bra videor utan att något blir fel i själva slutproduktionen.

Kameran kommer också med allt du behöver för att komma igång med dina vloggar. Du får såklart möjligheten att spela in 4K i 30 FPS. Det här ger dig vackra videor där alla detaljer blir tydliga för tittaren.

Om du istället filmar i Full HD kommer du att kunna spela in i hela 120 FPS, bättre än så blir det knappast. Det är också en god anledning till att istället spela in i Full HD, eftersom det fortfarande blir väldigt vackert när du sedan laddar upp videon.

Sony A6100 är ganska lätt med sina 396 gram och är relativt kompakt, tillräckligt för att alla ska kunna använda den. Den har också ett jack för mikrofon, vilket är ett bra plus.

Det är en väldigt bra nybörjarkamera och kommer att duga för alla som är nya till att vlogga. Den enda nackdelen med kameran är att dess display har sämre upplösning än andra modeller i listan, men inte tillräckligt för att det ska hindra dig i ditt filmande.

Se priset här!

8. DJI Osmo Pocket

DJI Osmo Pocket

Om man ska prata vloggar så måste man nämna DJI Osmo Pocket. Det här är en av marknadens smidigaste modeller och är därför den bästa bloggkameran för den som är ute efter något händigt. Samtidigt är den väldigt olik andra kameror och är unik på listan gällande både design och funktionalitet.

DJI Osmo Pocket är en kamera som ryms i fickan, som du hör på namnet. Medan andra kameror hålls i båda händerna är det här istället en förenklad modell som du kan hålla i en hand, med enkel åtkomst till de få knapparna som finns på den. På grund av storleken väger den också bara 116 gram och är därför den lättaste i listan, även om det är en lite annorlunda typ av kamera.

Kamerans upplösning är på 12 mp, lite lägre än man kanske är van vid. Men underskatta samtidigt inte kameran, för du kan faktiskt spela in videor i 4K med 30 FPS och ansiktsspårning. Det är alltså en ganska kraftfull kamera med tanke på hur liten den är.

Du kan enkelt ansluta den till Wi-Fi, Lightning eller USB-C. Vidare kan man köpa till en mikrofon till modellen. Det här behöver du antagligen om du inte spelar in röster eller ljud efteråt.

Det är också en ganska billig kamera vilket gör den till ett ypperligt val för den som är ute efter en enklare kamera för vloggar. Den är däremot inte utan nackdelar. Dess design gör den ganska känslig ifall du slår i den hårt och DJI Osmo Pocket är inte heller vattentålig, vilket man bör tänka på innan man köper den.

Se priset här!

9. Sony A6400

Sony A6400

Alpha-kameror från Sony är perfekta för att vlogga, vilket är varför vi har två av deras modeller i vår lista. A6400 är en modell med medelhögt pris och som kommer med många viktiga funktioner för vloggare. Till att börja med har du 4K och 4K HDR. Upplösningen är 24,2 mp, vilket är inom genomsnittet för Sony-kameror.

Du har inget jack för hörlurar, men det finns däremot ett för mikrofon. Det här gör det möjligt för dig att ordna bra ljud direkt när du spelar in videon. Det här kan du däremot hoppa över om du spelar in ljudet i efterhand.

Sony A6400 har en avancerad autofokus som gör det enkelt för dig att spåra det du filmar och att annat i bakgrunden inte tar över videobilden.

Något som också är bra med A6400 är Sonys Imaging Edge Mobile, en app som du kan använda för att föra över videon du filmar till din smartphone. Det här gör det enklare för dig att sedan ladda upp den eller ha den med dig tills du kommer till en dator för att redigera den. Laddar du upp korta vloggar på sociala medier kan du få den höga videokvaliteten från A6400, och sedan ladda upp via mobilen på ditt konto.

Kameran väger 403 gram och har en ganska genomsnittlig storlek som passar i dina händer. Det är med andra ord inte modellen för den som är ute efter en lätt och kompakt kamera.

Se priset här!

10. Fujifilm X-T200

Fujifilm X-T200

Fujifilm är ett välkänt varumärke inom kameror och deras X-T200 har allt för vloggaren. Grundupplösningen på den här modellen är 24,2 mp och du kan spela in 4K videor med 30 FPS. Det här är mer än tillräckligt för att skapa snygga och professionella vloggar.

Kameran har en utfällbar skärm vilket gör det lätt för dig att justera och sköta om kameran, samtidigt som du ser vad som filmas. Skärmen är också på 3,5 tum, vilket är väldigt bra då de allra flesta kameror på marknaden endast har 3 tum. Samtidigt är kameran inte otymplig eller överdrivet stor, så du kan fortfarande hålla i den ordentligt.

Modellen har en skarp design som till viss del påminner om gamla kameror. Den här är däremot mer kompakt och har en mindre lins som inte tar så onödigt mycket plats.

Kamerans sensor är designad för att filma med väldigt skarp bild, för att fånga upp även de minsta detaljerna. Det här gör det också till den bästa vlogg kameran för den som är mån om skärpan. Fujifilm X-T200 har ett medelhögt pris och den är definitivt värd pengarna, men det kan vara lite väl mycket för den som har en väldigt begränsad budget.

Se priset här!

Köpguide för den bästa vlogg kameran

Du har nu fått en lista med olika modeller, vilket gör det enklare för dig att hitta den bästa bloggkameran och komma igång med dina vloggar. Kameran är, som du kanske förstår, en av de viktigaste delarna av en vlogg. Din egen kreativitet och de olika idéer som du kommer på är antagligen det viktigaste, men utan en kamera kommer du inte kunna filma något.

Vidare så är kraven på vloggar ganska höga idag. Det finns så väldigt många människor som skapar vloggar och på grund av det har många börjat förvänta sig mer av formatet. Nu räcker det inte med en skakig video för att man ska få några tittare. Du behöver samtidigt inte vara någon filmexpert, men du kommer definitivt behöva lägga ned lite tid och energi på dina vloggar.

Det första steget i det är att du måste ha en bra kamera. Men vad är då den bästa vlogg kameran och vad är det som avgör om det är en bra kamera för dig eller inte? Beroende lite på vilka krav du ställer på dina vloggar kommer också olika modeller att fungera olika väl. Något som också påverkar är den typen av videor som du spelar in. Det finns ganska många olika typer av vloggar.

Om du redan är igång med att vlogga vet du också vad det är för innehåll du skapar. Ska du däremot börja så måste du först fundera på vad det är för videor du hade tänkt skapa, eftersom det här kommer att vara avgörande för när du ska köpa den bästa bloggkameran. Inte alla kameror fungerar för alla typer av videor. Du kan såklart använda vilken kamera du vill, men resultatet kommer inte nödvändigtvis bli bra.

Ifall du hade tänkt spela in fartfyllda videor, exempelvis medan du spelar en sport eller är ute på äventyr, är det en GoPro Hero 9 du vill köpa. Det här är en fantastisk modell för just actionfyllda videor. Ska du inte spela in den här typen av videor kommer en GoPro att vara ganska onödig.

Är det istället gatuvloggar, det vill säga att du spelar in medan du är ute och går, kan det vara värt att kika på DJI Osmo Pocket eller en Sony ZV-1. Det viktiga är att det är en kompakt enhet som du lätt kan hålla i en hand. Just DJI Osmo Pocket är väldigt enkel att hålla i och gör det säkrare för dig att gå runt medan du pratar till kameran. Det viktiga, oavsett modellen du köper, är att din kamera ska vara lätt och kompakt.

Om du istället ska filma hemma eller inomhus måste du försäkra dig om att ljushanteringen och skärpan är tillräckligt bra. Där duger egentligen de allra flesta modeller i vår lista, men en DJI Osmo Pocket eller GoPro är onödiga i det här fallet.

Det du också måste tänka på är att du kan behöva mer saker än själva kamerna. Det kan tillkomma kostnader för exempelvis linser och redskap för att hålla kameran i gott skick. Det är otroligt viktigt att du sköter om din kamera. Det är trots allt inte någon billig sak och det sista du vill är att den går sönder och behöver dyra reparationer. Genom att ta hand om din kamera behöver du inte oroa dig för det på samma sätt.

Det kan också hända att du behöver fler tillbehör till din nya kamera. Om du hade tänkt spela in din röst i dina vloggar kommer du troligtvis behöva en mikrofon. Många modeller har specifika mikrofoner som rekommenderas. Det här kostar också men ofta är priserna ganska låga. Om din kamera har ett jack för hörlurar kan det också vara värt att titta vidare på det. Det är däremot inte nödvändigt när du spelar in vloggar, men många föredrar det.

Oavsett så kommer det att tillkomma en del kostnader. Det här måste du tänka på innan du lägger ned dina pengar på en ny kamera. Räkna också in det i budgeten genom att kolla in modellen du vill köpa. Vilka tillbehör finns till den och är det någonting som du behöver? Om svaret är ja, kommer du att behöva räkna in den kostnaden när du ska köpa den bästa bloggkameran.

Sammanfattning om vloggkameror

Som du nu vet finns det knappast någon brist på kameror. Det finns modeller för nästan alla ändamål och det finns som tur är också en kamera för alla budgetar. Du har alltså ingen ursäkt till att inte skaffa dig en grym kamera för att börja spela in dina egna videor. Vloggar är roliga och för många är det också en karriär, så du kan se det som en investering.

Det som kännetecknar en bra kamera är bland annat upplösningen och huruvida den kan filma i åtminstone 4K. Det här är inte nödvändigt för att spela in dina egna vloggar, men det är definitivt en fördel att ha en bra upplösning och kvalitet. Tittarna uppskattar det och du får i längden fler tittare genom det.

Samtidigt bör du inte bara titta på priset. Det kan låta dyrt med vissa modeller, men du får ofta en mängd fördelar med dessa. Högre upplösning, en bättre sensor och en autofokus som fungerar ordentligt är bara några av fördelarna. En annan klar fördel med högkvalitativa kameror är att de håller längre.

Om du har tänkt att köpa den bästa vlogg kameran så finns det flera modeller du kan titta på. Panasonic Lumix, båda som vi har nämnt, är definitivt värda en titt. För actionvloggar är det främst GoPro som gäller. För vanliga utomhusvloggar kan du istället titta på någon av de mer kompakta modellerna.