Digitalkamera bäst i test

Digitalkamera bäst i test 2022 – Hitta bästa digitalkameran här!

1. Fujifilm 2.  Sony 3. Panasonic
Fujifilm X100V bästa digitalkameran Sony ZV-1

Panasonic Lumix DC-TZ200

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Det har aldrig varit enklare att ta vackra och fina bilder. Tack vare att utvecklingen har gått framåt behöver man inte investera i en dyr systemkamera för att lyckas, utan det räcker gott och väl med en digitalkamera i hög kvalitet.

En digitalkamera kan också kallas för en kompaktkamera och på senare tid har dessa utrustats med en mycket bättre bildsensor och en bättre optik. De har dessutom blivit mer tekniskt smarta och fått en rad med nya funktioner och finesser.

Att använda sig av kameran som finns i mobilen är idag vanligt förekommande. För vardaglig fotografering är kameramobilen vanligtvis tillräcklig, men om du har ett intresse för fotografering och vill ha en så bra bildkvalitet som möjligt behöver du fortfarande satsa på en bra kompaktkamera, alternativt en systemkamera.

I detta bäst i test har vi listat några riktigt bra alternativ i kategorin digitalkameror. I vanlig ordning kör vi vinnare i premium-, mellan- och budgetprisklassen!

Med hjälp av en riktigt bra digitalkamera kommer du att kunna ta professionella bilder på allt från natur och djur, till människor eller byggnader. En digitalkamera fungerar lika bra att använda sig av i arbetet såväl som på stranden när du semestrar med familjen.

Till detta bäst i test har vi varit mycket noggranna med att bara välja ut modeller som vi verkligen tycker håller måttet. Marknaden erbjuder mängder med olika typer av digitalkameror och det kommer att vara stora skillnader i kvalitet såväl som i priser.

Vi vill att du ska bli riktigt nöjd med din digitalkamera, även om det är så att du väljer att köpa vinnaren i budgetkategorin. Vi tycker även att vårt test har bevisat att många av de moderna kompaktkameror som finns idag, faktiskt är mycket bättre än många iPhones kameror.

Brukar du vanligtvis fotografera med mobilen kommer du snabbt märka av en stor skillnad. Skillnaden syns bland annat genom att du får ett bättre dynamiskt omfång, men också en bättre ljuskänslighet, bildstabilitet och vidvinkel än många andra alternativ.

Nu är det dags att titta närmare på de olika digitalkameror som vi har valt ut till detta bäst i test. När man skapar ett bäst i test för bästa digitalkameran finns det många saker att tänka på.

Vi har försökt att verkligen dyka djup in i varje enskild produkt och plocka ut de mest unika och bra egenskaperna. För att du ska kunna hitta den bästa digitalkameran för just dig har vi valt att välja ut produkter i olika prisklasser. På detta sätt säkerställer vi att vårt bäst i test för bästa digitalkameran kommer att kunna rikta sig till så många människor som möjligt.

Topp 6 bästa digitalkameran 2022

1. Fujifilm Digital X100V

Fujifilm X100V bästa digitalkameran

Den första digitalkamera som får en plats på lista över bästa digitalkameran är ingen mindre än Fujifilm Digital X100V. Den här digitalkameran lämpar sig för dig som vill ha en riktigt professionell kamera, men som vill undvika alla avancerade inställningar som traditionella systemkameror har.

Den nätta utformningen på 12.8 x 5.3 x 7.5 centimeter samt en vikt på 478 gram gör att Fujifilm Digital X100V är enkel att bära med sig och inte för tung för att stabilisera utan något stativ.

Fujifilm Digital X100V är utrustad för att kunna klara av svårare fotografering och fungerar därför bra att använda sig av i yrket. Trots det är den ändå väldigt användarvänlig, du kan alltså med fördel ha med den även på semestern. Det höga priset på cirka 15.000 kronor gör dock att Fujifilm Digital X100V blir en investering som du kanske vill vara extra försiktig med.

Här får du en 26,1 MP APS-C CMOS-bildsensor, en X-processor 4 samt ett nydesignat och modernt F2-objektiv på 23 mm. Fujifilm Digital X100V kan användas till fotografering, men gör det också möjligt för dig att skapa 4K 30p videoinspelningar.

Tack vare den stora LCD-skärmen på 3,0 tum kan du också beskåda dina bilder efter du har tagit ett foto. LCD-skärmen har en touchfunktion och kan även lutas bakåt.

Se priset här!

2. Sony ZV-1

Sony ZV-1

På andra plats i vårt bäst i test har vi valt ut en modell som fortfarande håller en hög kvalitet, men som inte är lika dyr som vinnaren i premiumkategorin. För cirka 7000-8000 kronor kan Sony ZV-1 bli din och här får du en kamera som är specifikt framtagen för den som vill kunna ta snygga bilder till vardags, men också för den som har ett intresse för vloggning.

Sony ZV-1 har en mycket snygg och stilren design och är dessutom utrustad med en LCD-skärm som är vridbar. Några funktioner som gör att den är mycket lämpad för vlogging är bland annat det ergonomiska greppet, men även selfi-fotograferingsljuset som kameran är utrustad med.

Sony ZV-1 fungerar riktigt bra för ansiktsfotografering och är till och med optimerad för just detta. Här kommer du också att kunna spela in ljud med en mycket hög kvalitet, vilket är extra viktigt om du ska lägga upp dina filmer på nätet.

Tack vare AF-tekniken kommer kameran också att kunna hjälpa dig att upptäcka och spåra ögonen på människor, för att bilder eller videos ska bli riktigt bra och detaljerade. Sony ZV-1 väger endast 294 gram och är således en av de lättare modellerna som vi har listat. Måtten är på 10.5 x 4,4 x 6 cm och Sony ZV-1 har också en bildstabiliseringsfunktion.

Se priset här!

3. Panasonic Lumix DC-TZ200

Panasonic Lumix DC-TZ200

Det är inte alla som vill betala skyhöga summor för att få en bra och välfungerande digitalkamera. Att man inte vill lägga ut stora pengar kan beror på flera anledningar.

Det kan handla om att budgeten inte håller för en sådan investering, men det kan också handla om att man helt enkelt vill ha en mer vardaglig kamera som ger högkvalitativa bilder, men som är enkel att använda sig av. På tredje plats i vårt bäst i test kommer du därför att hitta Panasonic Lumix DC-TZ200.

Med den här digitalkameran får du en produkt som väger så lite som 340 gram och som kommer i den diskreta färgen svart. Precis som namnet beskriver är kameran tillverkad av det kända och mycket populära märket Panasonic, vilket säkerställer att du får en kamera som kommer att leverera och leva upp till dina önskemål.

Panasonic Lumix DC-TZ200 har en ”shutter speed” på endast 60 sekunder och drivs med hjälp av ett litiumjon batteri. Här kan du också välja mellan olika ISO-tal, för att på detta sätt påverka hur slutresultatet av bilden kommer att bli. Panasonic Lumix DC-TZ200 erbjuder 100, 125, 200, 400, 800, 1600 och upp till hela 25600 ISO. Ju högre tal du väljer, desto mer ljuskänslig kommer kameran också att bli.

Se priset här!

4. Canon Digitalkamera PowerShot G7 X Mark II

Canon Digitalkamera PowerShot G7 X Mark II

Vi sänker oss ännu mer i pris och tittar på den här digitalkameran från Canon. Canon är ett märke som många idag känner till och som man känner sig trygg med. Fördelen med Canon är att de tillverkare kameror för alla typer av intressen, användningsområden och plånböcker.

Vill du ha en högkvalitativ kamera som du kommer att få stor användning för rekommenderar vi PowerShot G7 X Mark II. Den här kameran passar även mycket bra för dig som precis har börjat fotografera och som är i behov av en bra instegsmodell. Funktionerna och inställningarna är lätta att använda sig av och bilderna blir mycket detaljrika!

PowerShot G7 X Mark II digitalkamera kommer i ett mycket kraftfullt men litet format. Tack vare det ljusstarka objektivet på F1,8-2,8 och CMOS-sensorn på 1 tum kommer du att kunna leverera filmer och fotografier i toppklass. Här hittar du även ett 31-punkts AF-system som är responsivt och kameran kan också se till att leverera upp till hela 8 bilder per sekund.

Denna funktion är något som kan användas, även om du fotograferar i formatet som kallas för RAW. Med PowerShot G7 X Mark II kommer du också att kunna dela alla dina bilder och filmer på ett snabbt och smidigt sätt.

Det enda du behöver göra är att ansluta din enhet till kameran och kan därefter använda NFC eller WIFI. Det manuella filmläget gör att du kan styra mellan slutartid, bländare och ISO som du själv önskar.

Se priset här!

5. Samsung SAMSUNG EX1

Samsung SAMSUNG EX1

När vi skapar våra bäst i test är vi noggranna med att lista våra produkter från högt till lågt. Det betyder att vi alltid sätter den dyraste och mest exklusiva produkten först, för att därefter sänka oss i både prisnivå och egenskaper.

Detta bäst i test är inget undantag och nu ska titta mer på vad Samsung EX1 har att erbjuda. Den här digitalkameran tycker vi verkligen är riktigt bra och trots det ringa priset kommer den att leverera snygga bilder och detaljrika videoinspelningar med ett riktigt bra ljud. Kameran är utrustad med en LCD-display på 7,62 cm som gör det enkelt för dig att manövrera och titta på dina fotografier på bara ett litet kick.

Samsung EX1 kostar runt cirka 4000 kronor och har en megapixelupplösning på 10. Tack vare den AMOLED-lutningsbara skärmen kommer du att kunna rama in bilderna i alla olika typer av vinklar som du vill använda dig av. Digitalkameran har också flera olika kontrollhjul som du kan använda dig av. Du hittar dessutom två ringar uppe på kameran, såväl som en ring som sitter integrerad i kamerans lins.

Den maximala fokuseringslängden ligger på 72 millimeter och den minsta på 24 millimeter. Det fullständiga paketet väger endast 639.57 gram i samband med beställning, vilket innebär att endast kameran inte kommer väga speciellt mycket alls. Du kan med enkelhet ha med den ut på vandringen, på semestern eller varför inte ta vackra porträttbilder av någon som du håller kär.

Se priset här!

6. Pentax Optio S5z digitalkamera

Pentax Optio S5z digitalkamera

På sista plats i vårt bäst i test har vi valt att lista en liten, smidig och väldigt bra digitalkamera som lämpar sig för vardagligt bruk. Här hittar du ingen mindre än Pentax Optio S5z digitalkamera, vilket är en produkt som kommer att skänka dig väldigt mycket glädje.

Trots det lilla format kan Pentax Optio S5z leverera en pixelupplösning på hela 5 miljoner, samtidigt som den också har en 3 x optisk zoom med ett så kallat glidlins-system. Kameran kommer i färgen silver och har detaljer som ger den en mycket klassisk look. Ska du köpa din allra första digitalkamera kan Pentax Optio S5z verkligen vara att rekommendera.

För att du ska kunna se dina bildresultat så bra som möjligt har Pentax Optio S5z en TFT LCD-skärm på 2,5 tum. Här får du också 16 olika bildtagningslägen såväl som ett uppladdningsbart batteri som medföljer i samband med beställning.

Kameran har ett totalt mått på 21 x 83 x 55 millimeter och passar därför riktigt bra att ha med sig precis överallt. Du kan med fördel få plats med den i fickan på jackan eller på byxorna, så att du kan fotografera eller filma precis när helst du önskar.

Se priset här!

Köpguide för bästa digitalkameran

Oavsett om du har använt dig av en digitalkamera tidigare eller inte kan en köpguide vara något som är riktigt bra att använda sig av. I vår bäst i test köpguide för bästa digitalkameran kommer du att hitta all information som du behöver för att göra beslutsprocessen lite enklare.

Idag erbjuder marknaden ett väldigt stort utbud av olika typer av digitalkameror att välja mellan och därför kan det vara rätt svårt att göra rätt val. Här ska du välja mellan olika modeller och storlekar, men också mellan olika egenskaper, funktioner och prisklasser.

Det första du ska göra när du vill köpa den bästa digitalkameran är att fundera på vad det är för behov som du har. Det här är något som du bör göra oavsett vad det är för typ av produkt som du ska köpa.

Många gör misstaget att bara söka information på nätet om vilken digitalkamera som anses som den absolut bästa, men i många fall är denna produkt utvald för att den är dyr, kommer från en känd tillverkare och har alla funktioner man kan tänka sig.

Det är inte helt säkert att den kommer att vara den bästa digitalkameran för dig, även om den anses bäst när det kommer till bildkvalitet, ljuskänslighet eller liknande.

Ta reda på ditt behov innan du väljer digitalkamera

Det absolut första steget som du ska ta är alltså att fundera över dina behov. Vad är det som du har tänkt att du ska använda digitalkameran till? I princip kan man säga att utvecklingen av teknik har bidragit till att digitalkamerorna har kunnat delas in i tre olika områden. Dessa områden brukar benämnas som ultrakompakt, superzoom och entusiastkompakt. Även om syftet med digitalkamerorna är detsamma, skiljer de sig en hel del från varandra.

Tittar man till exempelvis på ultrakompaktkamerorna kan man se att dessa vanligtvis är mycket nätta och små i sin design och utformning. De är vanligtvis också utrustade med en pekskärm och har en zoom som är av kortare slag.

Tittar man däremot på de kompaktkameror som benämns som superzoom kommer man inte att behöva oroa sig för att zoomen är för kort. Namnet beskriver kamerorna väldigt bra och här är det inte ovanligt att hitta modeller som ger en zoom upp till 30x. Avancerade inställningar är också något som är starkt associerat med superzoom kamerorna.

Hur är det då med entusiastkamerorna? Kort och gott kan man säga att dessa kameror är tillverkade för att fungera som en typ av konkurrens till de dyrare och mer exklusiva systemkamerorna. Med en entusiastkamera kommer du att få en bildsensor som är mycket stor och som oftast har en ordentlig ljuskänslighet. Här hittar du också många olika inställningar som du kan välja mellan, samt kvalitetsobjekt som är riktigt bra.

Hur ska nu detta hjälpa dig att välja kamera? Ja, om du inte har någon större erfarenhet eller kunskap av digitalkameror kanske denna information inte säger dig speciellt mycket. Känner du dig fortfarande väldigt förvirrad rekommenderar vi att du fortsätter att läsa igenom vår bäst i test köpguide och samlar på dig mer information. Ju mer du vet om digitalkameror, desto lättare kommer det också att bli för dig att välja rätt.

Genom åren har vi sett att ett vanligt misstag är att man stirrar sig alldeles för blind på priset, men även att man låter antalet megapixlar styra alldeles för mycket. Visst kommer det att vara en avgörande faktor, men sanningen är att en kamera som har många megapixlar inte behöver vara bättre än någon annan.

I de allra flesta fall stämmer nämligen inte detta och sanningen är att om en kompaktkamera har för många megapixlar, kan detta faktiskt bidra till att du får en sämre fotokvalitet än du har räknat med.

Att ha en digitalkamera med så många megapixlar som möjligt kommer bara att komma till användning om du också ser till att du har ett objektiv till din digitalkamera som kan se till att släppa in ordentligt med ljus och som har ett objektiv med en hög optik, annars kommer det stora antalet pixlar bara att förstöra.

Precis som du bör vara försiktig med megapixlarna rekommenderar vi dig att inte heller köpa en digitalkamera bara för att du har sett att den har en riktigt bra zoom.

Även i samband med zoomen är det främst optiken som kommer att ha den största betydelsen för hur bra bildkvalitet som du kommer att få. Att köpa en kamera med en mycket kraftfull zoom, men med en lägre bildkvalitet kommer inte direkt att ge dig det resultat som du vill ha. Innan du gör ditt slutgiltiga val vi vill även påminna om vikten av mjukvara och bildprocessor.

Det är genom detta som du kommer att kunna säkerställa att du får en bra brusreducering, responstid och batterikonsumtion. Med en digitalkamera som har användarvänliga inställningar och reglage kommer du också att kunna fånga ditt motiv mycket snabbare. Det kan vara något att ha i åtanke.

Vilket märke på digitala kompaktkameror är det bästa?
En mycket vanlig fundering hos människor som ska köpa en digitalkamera är ”Vilken digitalkamera är den bästa när det kommer till tillverkare?”. För många är valet av tillverkare mycket viktigt, kanske lite extra viktigt för den som inte har någon större kunskap om kameror av detta slag och vet vad det är som man ska titta efter. Genom att välja ett känt märke kan man känna sig mer trygg i valet.

Kanske har man hört någon på TV berätta om en riktigt bra modell och då vill använda sig av detsamma. Visst kan du välja en digitalkamera utifrån vilket märke den har, men vi rekommenderar att du inte låter märket vara den enbart styrande faktorn i ditt val.

Orsaken till detta är helt enkelt eftersom det inte är märket eller tillverkaren som kommer vara avgörande för hur bra kameran är, utan vad det är för funktioner som de valt att använda sig av i de olika modeller som de erbjuder.

Vad är det då för märke som man ska välja? Ja, det är i stort sett omöjligt för oss att svara på. Vi tycker att de kameror som vi har valt ut till vårt bäst i test för bästa digitalkameran är riktigt bra alternativ för proffsen såväl som för nybörjaren, men vi förstår också att våra val inte kommer att falla alla i smaken och det kan mycket väl vara så att man beger sig ut på nätet för att hitta andra modeller och alternativ.

Vi rekommenderar att du, återigen, ser över dina behov när du ska välja en tillverkare eller ett märke till din digitalkamera. Om du till exempel tycker att det är mycket viktigt att kameran har tillgång till WIFI, måste du också se till att ha detta i åtanke när du tittar på tillverkare. Det är ingen idé att välja en tillverkare som inte använder sig av WIFI (bara för att namnet är känt) fast du vet med dig att du kommer att vara i stort behov av funktionen.

Frågar du oss skulle vi säga att märket faktiskt inte behöver ha någon större betydelse överhuvudtaget. Vi tycker att du istället ska titta på ljuset och kompositionen för att säkerställa att du får en digitalkamera som kan ge dig de bästa bilderna och slutresultatet. Om du har möjlighet är det en god idé att testa olika kameror och se vad du får för bilder och på detta vis snabbare veta vilken som kommer att vara det bästa alternativet för dig.

Vad kostar en digitalkamera?

Att besvara hur mycket en digitalkamera kommer att kosta är detsamma som att fråga ”hur långt är ett snöre?”. Med det menar vi att det är omöjligt att säga en exakt kostnad som skulle kunna gälla för alla kameror på marknaden.

Den finns inte en enda produkt i världen som har samma pris i alla butiker, hos alla återförsäljare eller i alla onlinebutiker och detsamma gäller för digitalkameror. Av denna anledning kan vi inte peka ut ett exakt pris, men det vi däremot kan diskutera vidare är de olika prisskillnader som finns och vad dessa vanligtvis beror på.

En kompakt digitalkamera kan kosta allt från några enstaka hundralappar och upp till flera tusentals kronor. De allra dyraste kamerorna, som kan liknas med systemkameror, kan i många fall kosta upp mot 9000-15.000 kronor.

Vill man komma igång lite försiktigt eller bara ha en digitalkamera som tar snygga bilder på semestern kommer man inte att behöva köpa de allra dyraste modellerna, förutsatt att man inte vill, naturligtvis.

De billigare modellerna som finns på marknaden kan vara ett riktigt bra sätt att börja använda sig av en digitalkamera och lära sig hur de fungerar. Är du ute efter högkvalitativa alternativ rekommenderar vi dig att titta närmare på vinnarna i vår budgetkategori i vårt bäst i test.

Vad är det då som gör att priserna kan skilja sig åt så kraftigt? Det enklaste svaret på den frågan är helt enkelt funktionerna. Beroende på hur många funktioner som din kompaktkamera har kommer den också att vara mer kostsam.

De billigare kamerorna har oftast endast grundfunktionerna som gör att du kan fotografera, zooma in och zooma ut, använda blixt och spela in filmer. De mer avancerade och dyrare alternativen erbjuder många fler funktioner och finesser än så.

Förutom antalet funktioner kommer priset också att variera beroende på vad det är för modell och tillverkare som du använder dig av. Är det en äldre modell som du är intresserad av kan du i många fall hitta de till billigare priser, även om de tidigare såldes mer exklusivt. Idag finns det också nyare modeller som inte behöver kosta skjortan såväl som en salig blandning av olika tillverkare.

Valet av tillverkare kommer att påverka priset mycket mer än du tror. Visst är det trots allt så att priserna kommer att vara högre om du väljer en kompaktkamera från en känd tillverkare, men då kommer du också att kunna känna dig mer säker på att produkten är av hög kvalitet. Observera att hög kvalitet dock inte alltid behöver vara detsamma som en bra bild.

Kvaliteten kan vara allt från hur hållbar kameran är om du råkar tappa den i golvet, till vilken ljuskänslighet och optik som den har. När du ska välja en digitalkamera är det det sistnämnda som du ska fokusera på mer än vilket namn som står skrivet på kameran. Du kan köpa en dyr kamera från ett mycket populärt märke, men om den inte kan uppfylla dina behov kommer du ändå inte att bli nöjd.

Förklaring av de vanligaste orden

När du läser igenom vår bäst i test köpguide och vår lista över bästa digitalkameran kommer du att stöta på en hel del olika kamera-termer och begrepp som du kanske inte hört talas om tidigare. För oss är det mycket viktigt att du som läsare känner att du får all information som du behöver för att kunna göra det bästa valet för dig.

Vi hjälper dig mer än gärna med att plocka fram de kameror som vi tycker är bäst, men när det kommer till att läsa igenom vårt bäst i test ligger ansvaret på dig.

Trots det vill vi ändå se till att förenkla läsandet så mycket som möjligt och har därför satt ihop en lista med några av de vanligaste termer och ord som du kommer att stöta på när du läser produktbeskrivningar om olika digitala kompaktkameror. Observera att det säkerligen finns en hel del ord som vi inte har tagit med och som du kan behöva googla dig till under läsandets gång.

  • Sensor – Sensor är ett ord som du kommer att stöta på väldigt ofta och som du behöver ha kunskap om för att du ska kunna välja den bästa digitalkameran för dig. Sensorn som sitter i kameran är en mycket ljuskänslig yta som gör att ljuset kan registreras. Detta, i sin tur, innebär att du kommer att kunna spara ner dina bilder som du tar.
  • Bländare – I en kompaktkamera kommer du också att hitta en bländare. Enkelt förklarat kan man säga att bländaren är det hål som finns i objektivet i kameran och som ser till att släppa in ljus. Ljuset kan släppas in olika beroende på hur öppningen till hålet ser ut. Om det är större kommer kameran också att kunna släppa in mer ljus och bilderna blir tydligare och mer klara.
  • Slutare – Med hjälp av en slutare på din digitalkamera kan du se till att justera hur lång tid som kameran ska ta på sig för att släppa in och fram ljuset. Ljuset når till sensor i kameran och ju längre slutartid som du har, desto mer ljus kommer kameran släppa in.
  • ISO – ISO är något som används för att kunna mäta ljuskänsligheten i sensorn. Ju högre nummer du hittar, desto mer ljuskänslighet har också kameran.
  • FPS – FPS är egentligen en förkortning som används för att beskriva Frames Per Second. Frames Per Second är något som används för att man ska kunna mäta hur många bilder som kameran kan visa per sekund. Detta är något som är viktigt att ha i åtanke om du vill kunna filma bra med din kamera. Vi rekommenderar att du satsar på ett högt FPS-tal för att kunna få en video som är mycket jämnare, alternativt för att kunna använda av funktioner som slow motion.

Skillnaden mellan olika typer av kameror

När du beger dig ut på marknaden för att hitta en kamera kommer du att se att det finns många olika alternativ att välja mellan. Det finns både kompaktkameror/digitalkameror, men även systemkameror och specifika actionkameror. Här nedan berättar vi mer om de olika alternativen och hur du kan använda dig av dem. Kanske är det så att du har varit helt inställd på att köpa en digitalkamera, men efter vår bäst i test köpguide inser att det är en annan typ av kamera som du behöver?

Kompaktkameror

Den första modellen som vi ska titta närmare på är kompaktkameror, vilket är ett ord som oftast används för att beskriva digital kameror, men det finns även systemkameror som är kompakta. En kompaktkamera kan komma i ett flertal olika typer av utföranden, både i samband med prestanda, men även i samband med design.

Här hittar du både enklare varianter och som är mycket användarvänliga, men du hittar också mer professionella alternativ som har manuella inställningar som är mer avancerade. De är dessa modeller som oftast kan liknas med systemkameror, men skillnaden är att du inte kan byta ut optiken.

Kompaktkameror är de smidigaste och enklaste modellerna som finns på marknaden och det finns riktigt prisvärda alternativ att välja mellan. Dessa digitalkameror är mycket bra att använda sig av för dagsturer, semestrar eller för vandringar, men passar också bra när du vill ta en snygg selfie.

Om du vill behålla en liten och kompakt storlek, men ändå vill ha en mer avancerad kamera, finns de också de modeller som erbjuder detta med avancerade inställningar. Att kalla en digitalkamera för en kompaktkamera är egentligen en felaktig benämning, även om man i daglig tal oftast säger digitalkamera. Trots allt är alla kameror som finns idag digitala.

Systemkameror

Nu går vi närmare in på systemkameror och hur dessa fungerar. En systemkamera kan också kallas för en SLR-kamera och vill du kunna fotografera professionellt är detta det bästa alternativet. Med en systemkamera kan du vara säker på att du får en bildkvalitet som är så optimal som möjligt, vilket ger dig bilder och videos som är mycket högupplösta.

Här har du också möjlighet att byta ut din optik utifrån vilka behov som du har. På detta sätt kan en systemkamera fungera för många olika typer av användningsområden.

Även om en systemkamera är mycket bra och uppskattad kommer den också med nackdelar. En av de främsta nackdelar som systemkameran har är att den är mycket större och tyngre än om an jämför med en digitalkamera.

Det är inte ovanligt att man finner systemkamerorna alldeles för stora och klumpiga att bära med sig. Dock kan vi säga att det som en systemkamera har som nackdel, också är det som kommer att göra den riktigt bra och ge dig snygga bilder.

Actionkameror

Den sista typen av kamera som vi ska titta på är actionkameran. Actionkameran har blivit allt mer populär och uppskattad under de senaste åren och är utmärkt att använda om du ska vandra, bestiga ett berg eller åka rafting.

Med en actionkamera kommer du att kunna fånga de där intensiva och snabba ögonblicken och äventyren på ett litet kick eller varför inte använda den för att filma den där färgsprakande och livfulla festivalen?

En actionkamera kan du hålla i handen, men det finns också många tillbehör som gör att du kommer kunna fästa den på kroppen och på detta sätt fånga alla ögonblick, med händerna fria. Du kan även fästa den på bröstet, på din hjälm eller varför inte på surfingbrädan när du beger dig ut i vågorna.

Betydelse av sensorns storlek

Tidigare i vår bäst i test köpguide för bästa digitalkameran har vi pratat lite om sensorer och vad du ska tänka på när du ska välja en digitalkamera. Nu ska vi dyka in djupare i varför sensorns storlek har en avgörande betydelse.

När du ska köpa en ny digitalkamera kommer sensorn att vara en av de absolut viktigaste saker som du ska tänka på. Som tidigare nämnt kommer en sensor att vara det som avgör hur snygga dina bilder blir. Ju större sensor din kamera har, desto mer ljus kommer den också att kunna fånga upp. Det innebär att ju mer ljus, desto mer detaljerade bilder och det är väl ändå trots allt det som man är ute efter.

Skillnaden mellan olika storlekar behöver inte alltid vara speciellt stor, men sen finns det de storleksskillnader som verkligen är avgörande. Ett exempel på detta är det stora hopp som finns mellan en APS-C sensor och en sensor i fullformat. Här kommer du att se en väldigt stor skillnad i hur detaljerade som dina objekt blir som du fotograferar. Tittar man på hur en fullformatssensor fungerar ser man att den kommer att kunna fånga upp betydligt mer än en beskärningssensor gör. Det är perfekt för den som vill fotografera arkitektur eller olika landskap.

Den större sensorn ger dig också ett dynamiskt område som är mycket bättre. Det betyder att du kommer att få bilder som har mycket mindre brus i sig samt bilder som är tydligare, även om du fotograferar i ljusförhållanden som är dåliga. Vi rekommenderar att du väljer en kamera som har en sensor på 1″ eller högre.

Kan en digitalkamera filma?

En mycket vanlig fundering är om en digitalkamera har de funktioner som krävs för att du ska kunna filma en video. Det korta svaret på den frågan är ja, men vilken modell du ska välja beror på vad det är för något som du vill filma.

Ska du filma vardagsaktiviteter, semestrar eller andra enklare ting är digitalkameror det absolut bästa alternativet. De fungerar lika bra på stranden tillsammans med familjen, som på släktingens 50-års kalas.

Videokvaliteten är något som är mycket viktigt att tänka på beroende på hur du planerar att ditt filmade material ska visas upp. Om du väljer en digitalkamera med en högre upplösning kommer du också att få en film som är betydligt mer detaljerad.

Är det så att du vill ha maximalt antal filmmöjligheter kan vi säga att det tveklöst är en systemkamera som kommer att passa dig bäst. Orsaken till detta är helt enkelt för att de är utformade på ett annat sätt. Tittar man på mobiler och smartphones kommer dessa mindre skärmar att ha en lägre upplösning.

Vill du ändå välja en digitalkamera för dina videos rekommenderar vi att du satsar på en som har ett så högt antal FPS som du kan hitta. Ju högre FPS, desto jämnare filmklipp kommer du också att få.

Hur undviker jag vibrationer i kameran?

Skakningar och vibrationer kan förstöra filmen professionell film som helst. Om en film är ostadig kommer den att upplevas som amatöraktig och det är naturligtvis något som man vill undvika.

Idag finns det ett flertal digitalkameror som är utrustade med ett stabilisationsläge och tack vare detta kan du få snyggare och skarpare material. Om du planerar att inte använda dig av ett stativ kommer du att behöva den här funktionen extra mycket. Att hålla i kameran med händerna är svårt om man inte har just ett stabilisationsläge att förlita sig på.

Finns det kompaktkameror med WIFI?

Gårdagens digitalkameror var mindre avancerade än de som man kan se på marknaden idag. Med dessa kameror var man tvungen att använda sig av en USB-sladd eller ett minneskort för att kunna föra över sina bilder från kameran till en datorn. Att kunna föra över bilderna från kameran till mobilen vara bara att drömma om. När digitalkameror nyss hade kommit ut på marknaden användes inte ens smartphones i samma utsträckning som idag.

Med de digitalkameror som du kan hitta idag kommer du inte att behöva ha några problem att föra över bilderna till din dator eller till din mobil. Orsaken till detta är helt enkelt för att många modeller är utrustade med funktioner som gör det möjligt för dig att koppla upp kameran till WIFI. Det betyder att du snabbt kommer att kunna skicka över bilderna till din enhet, för att därefter lägga upp dessa på sociala medier eller skicka dem till vänner och familj.

För att du ska kunna använda dig av WIFI gäller det dock att du väljer en modell som också är utrustad med detta. Även om funktionen är relativt vanlig (och kan hittas även på billigare modeller) är det ännu inte alla tillverkare som erbjuder den. Läs därför igenom produktbeskrivningen noga innan du väljer att beställa eller betala för din kamera. Befinner du dig i en fysisk butik kan du med fördel be om hjälp från en kundservicemedarbetare som är utbildad inom ämnet.

Är en billig digitalkamera sämre än en dyr?

Att välja en billigare kamera för att spara in på pengarna kan kännas som en bra idé, men precis som med de allra flesta produkter kan en billigare kamera svikta när det kommer till kvalitet. En digitalkamera som är billigare i pris kommer förvisso få dig att behålla en lite tjockare plånbok, men risken är också stor att du får en kamera som snabbt går sönder eller som inte kommer att leverera tydliga, detaljerade och skarpa bilder.

Det är främst optiken som kommer att variera när det kommer till priset. En kamera som är dyrare har tillverkarna oftast lagt mer tid och avancerad teknik på för att den ska fungera så optimalt som möjligt.

Med det sagt vill vi ändå poängtera att en billigare digitalkamera fortfarande kan vara bra och ha en god kvalitet på bilderna. Allt beror på vad det är för standard som du söker. Om du bara vill ha en enklare kamera som kan ta fina semesterbilder går det absolut bra att välja de billigare alternativen.

Vill du däremot använda din kamera till mer professionella fotografier rekommenderar vi att du lägger några extra slantar på att få en som du verkligen blir nöjd med. Priserna kan skilja mycket, men det behöver de inte nödvändigtvis göra. Det kan vara stora skillnader på optiken för en kamera som kostar 2100 kronor jämfört med en som kostar 2600 kronor. Den där extra 500-lappen kan vara värt det!

Beställa kamera online eller handla i butik?

Tack vare modern teknik är det idag fullt möjligt att handla nästan vad som helst över nätet. Med hjälp av internet kan man shoppa kläder och elektronik, men även arbeta från olika platser i världen, studera på distans eller sköta hantering av fakturor och räkningar. Det kan kännas som en självklarhet för många att också vända sig till internet när det är dags att köpa en digitalkamera och vi kan inte annat än att hålla med.

Att köpa sin kamera på nätet är det absolut bästa sättet om du vill få ut så mycket av dina pengar som möjligt. Det finns många återförsäljare som erbjuder riktigt bra kameror till rabatterade priser. På nätet kommer du dessutom att kunna hitta erbjudanden och rabattkoder som gör att du kan sänka priset ännu mer och du får också tillgång till ett mycket större utbud.

I en fysisk butik kommer du förvisso att kunna känna och titta på din digitalkamera på ett helt annat sätt. Finns det testexemplar att använda sig av kan du även testa de olika inställningarna och se hur kvaliteten på bilderna blir. Det är till stor fördel för den som känner sig osäker på om kameran kommer att leva upp till förväntningarna eller om man inte vågar lite blint på de produktbeskrivningar som finns på nätet.

Vi rekommenderar att du kombinerar de båda alternativen. Med det menar vi att vi tycker att den bästa idén är att titta i både fysiska butiker och på nätet. I den fysiska butiken kommer du att kunna titta och känna på kameran och även se hur den fungerar och hur den levererar.

Sen kan du gå hem i lugn och ro och leta upp produkten på internet, för att på detta sätt hitta det bästa priset. Att shoppa din bästa digitalkamera online är en mycket smidig process. Visst kommer du inte att kunna använda dig av kameran direkt, eftersom det först måste ske en leverans, men leveranserna är oftast snabba och i många fall kan du få kameran levererad direkt till din dörr.

Vem behöver en digitalkamera mest?

Vi skulle vilja säga att den som älskar att fotografera och som vill ha en smart, nätt och smidig kamera som levererar högkvalitativa bilder kan ha stor användning för en digitalkamera/kompaktkamera.

Som tidigare nämnt finns det många olika modeller att välja mellan och därför behöver du inte oroa dig för att digitalkameran ska vara för simpel, eller för avancerad. Du väljer helt enkelt den modell och de funktioner som du tycker är viktigast och mest nödvändiga för dig.

En digitalkamera lämpar sig lika bra för den som vill kunna fotografera fina bilder till vardags såväl som för den som använder sig av kameror i yrket eller på annat sätt mer professionellt. I vårt bäst i test för bästa digitalkameran hittar du modeller som passar för alla olika användningsområden och för alla olika typer av människor.

Med en digitalkamera behöver du inte oroa dig för att gå igenom komplicerade processer av att byta ut optiken, utan kan bara rikta in kameran på målet, klicka och sedan få en fin bild.

En kompaktkamera lämpar sig också riktigt bra för den som inte vill bära runt på en kamera som väger alldeles för mycket. Många upplever att det är just det som är det jobbigaste med att äga en systemkamera.

En systemkamera kan vara otroligt tung och det innebär inte bara att du får extra mycket att bära runt på, utan tyngden kan också göra det svårare för dig att hålla en stadig hand när det är dags att ta fotot. Om du känner igen dig här är det helt klart en mer klassisk digitalkamera som du ska använda dig av.

De moderna modellerna är så pass utvecklade att många till och med erbjuder överföring av bilder och filmer med hjälp av WIFI. Det betyder att du kan skicka över alla bilder direkt till mobiltelefonen och sedan publicera dessa för vänner och familj, utan att först behöva föra över dessa till din dator med en USB.

Finns det digitalkameror för barn?

Digitalkameror har blivit så enkla att använda sig av att till och med barn kan lära sig att använda dem. Redan vid en mycket tidig ålder brukar de allra flesta barn fatta ett tycke för fotografi och ska vi vara ärliga är det många barn som lyckas ta riktigt fina och personliga bilder när de väl får en kamera i handen.

Hur kul skulle det inte vara att få titta på semesterbilder ur ditt barns ögon? Ja, även om många av bilder är på er med avklippta huvuden eller rakt ner i sanden på stranden.

Med det sagt kan vi alltså säga att en digitalkamera också kan användas av barn. Här rekommenderar vi dock att man satsar på en digitalkamera som är specifikt framtagen för ändamålet och att man inte väljer en mycket dyr och avancerad modell. Idag finns det ett flertal tillverkare som har skapat digitalkameror just för barn att använda.

Oftast har dessa en roligare och mer färgglad design, men de har också mycket färre inställningar och funktioner. Ditt barn behöver alltså endast klicka en gång på knappen och kan sedan skåda sin bild på skärmen.

Vi har valt att inte ha med någon digitalkamera för barn i detta bästa i test för bästa digitalkameran. Orsaken till detta är helt enkelt för att dessa kameror riktar sig till en yngre målgrupp.

De kameror som vi har med i testet kan dock med fördel användas av äldre barn och ungdomar, såväl som vuxna och professionella fotografer. Om du som förälder väljer att införskaffa någon av de digitalkameror som vi har listat föreslår vi att du väljer någon av vinnarna i budgetkategorin.

Kan man köpa en digitalkamera begagnat?

Att handla i andrahand är något som har blivit otroligt populärt och uppskattat. Allt fler människor väljer idag att köpa allt från kläder till inredning och elektronik i second hand butiker, på loppmarknaden eller från andra privatpersoner. Det finns naturligtvis många fördelar med det. När du handlar begagnat minskar du konsumtionen och bidrar till en mycket bättre miljö. Du sparar även in på en hel del pengar och kan ge nytt liv till gamla ting.

Huruvida du ska köpa en digitalkamera begagnat eller inte är helt upp till dig själv. Det finns både fördelar och nackdelar med att köpa din kamera på detta sätt. Fördelarna är att du kommer att kunna spara pengar och att du dessutom kan hitta riktiga guldkorn. Privatpersoner eller second hand butiker som säljer digitalkameror kan sitta på riktiga favoriter från förr som kan vara värda stora pengar om du träffar rätt.

Nackdelen med att handla begagnat är naturligtvis att du inte kan vara 100 % säker på att kameran verkligen fungerar som den ska. För att du ska minska risken för att råka ut för lurendrejeri är det mycket viktigt att du undersöker kameran ordentligt innan du betalar för den.

Handlar du från en större second hand butik eller från en butik som säljer andrahandskameror är kameran med största sannolikhet redan kontrollerad, men köper du från en privatperson kan det se helt annorlunda ut.

Be säljaren att se till att kameran är fulladdad innan du kommer och testa den sedan på plats, tillsammans med säljaren. Kontrollera att alla funktioner fungerar som de ska och att det inte är något som hackar eller stänger av sig okontrollerat.

En fördel med att handla en ny kamera framför en begagnad är naturligtvis den garanti som du kommer att få med. Det finns nästan ingen butik som inte erbjuder garantier på digitalkameror och denna kan komma till stor användning om det skulle vara något fel på produkten.

Här vet du också med dig att ingen har hållit och använt sig av kameran innan dig. Den är således helt ny och du behöver inte oroa dig för att bli lurad av någon som bara vill tjäna pengar på dig.

Kompaktkamera eller systemkamera – Vad ska man välja?

Har du läst igenom hela vår bäst i test köpguide och fortfarande känner dig frågandes om du ska köpa en kompaktkamera, eller om du ska välja en systemkamera istället? Ingen panik! Vi har full förståelse för hur svårt det kan vara att köpa en kamera, även om många tror att det är en beslutsprocess som är ganska enkel.

Det finns otroligt många saker att tänka på och en av de vanligaste orsaker till varför man velar är helt enkelt för att man inte vet vad det är för typ av kamera som man behöver och som man kommer att trivas bäst med.

Här nedan kommer du att få en sammanställning av de båda alternativen. På detta sätt kommer du snabbare att veta vad det är för kamera som passar dig.

Med en systemkamera kommer du att kunna byta objektiv

En egenskap som systemkameror besitter, men som kompaktkameror inte har, är att de ger dig möjlighet att kunna byta mellan olika typer av objektiv. Egentligen kan man säga att detta är den absolut största skillnaden mellan de olika kameratyperna.

På en kompaktkamera sitter objektivet fast, vilket betyder att det objektiv som kameran kommer med, också är det som du kommer behöva använda dig av. Är det så att du känner att du vill kunna ta olika typer av bilder genom ett objektivbyte är det rekommenderat att du väljer en systemkamera framför en kompaktkamera.

Kompaktkameran ger dig färre inställningar att brottas med

Många och avancerade inställningar kan göra vem som helst förvirrad. Tittar man på den genomsnittliga digitalkameran kan man se att den har betydligt färre möjligheter till justeringar och därför kommer du inte att kunna ställa in kameran exakt efter dina egna önskemål.

Det kan bland annat handla om slutartid, bländare och ISO. För den som är extra kreativ kan detta vara ett hinder, men om man inte känner något större behov av att utforska tekniken mycket är detta sällan ett problem. Kompaktkameror kan i många fall även kallas för ”point and shoot”, vilket är precis de som de också gör.

Du behöver bara rikta kameran mot det du vill fotografera och därefter ta en bild. När det kommer till systemkameror kommer du däremot att ha full kontroll och välja mellan olika lägen. Väljer du en dyrare och mer avancerad kompaktkamera kan du i många fall ändå hitta inställningar som gör att du kan variera.

Kompaktkameror är mindre och lättare

En stor fördel med kompaktkameror är att de är mycket enklare och nättare att använda sig av. Här är optiken fastmonterad på kameran och på detta vis kommer tillverkaren kunna optimera storleken. Är det så att du är på jakt efter en kamera som är så portabel och liten som möjligt rekommenderar vi att det är just en digitalkamera som du ska använda dig av. I detta bäst i test hittar du många fina modeller i olika prisklasser och för alla olika ändamål!

Hur är det då med bildkvalitet?

Bildkvaliteten är något som många lägger en stor vikt på och det är egentligen inte konstigt. Det är ju trots allt fina bilder som man vill ha. Är det optimala fotografier med mycket detaljer som är viktigt skulle vi säga att systemkameran är den absolut bästa.

Det är inte främst megapixlarna som är avgörande för frågan, utan hur stor sensor som kameran har. Det är nämligen sensorn som kommer att påverka hur bilderna kommer att se ut när det kommer till oskärpa eller skärpa.

Sammanfattning

Vi har nu kommit till slutet av detta bäst i test för bästa digitalkameran. Om du inte har läst igenom vår köpguide ännu rekommenderar vi att du tar dig igenom denna innan du gör ditt slutgiltiga beslut. Digitalkameror är något som har använts under många år för att göra det möjligt för alla människor att kunna ta fina och detaljrika bilder.

Under åren har digitalkamerorna dock utvecklats väldigt mycket. Till en början var modellerna väldigt enkla och några inställningar fanns inte överhuvudtaget. Här var du även tvungen att använda dig av ett SD-kort eller en USB för att kunna få över bilderna och filmerna till en dator eller annan enhet. Så ser det inte ut idag.

Utvecklingen har gått framåt något enormt mycket och många digitalkameror kan idag liknas med traditionella systemkameror.

Har du kommit såhär långt är du med största sannolikhet väldigt intresserad av att köpa en digitalkamera och då hoppas vi att vårt bäst i test och vår köpguide har kommit till stor användning för dig. I köpguiden kommer du att få massor med information som gör beslutsprocessen lättare.

Bland annat kommer du att få läsa om vad som är skillnaden mellan systemkameror och kompaktkameror, men du kommer också kunna läsa om fördelar och nackdelar med de olika alternativen, samt om du bör köpa din kamera på nätet eller i en fysisk butik.

Frågar du oss skulle vi tveklöst säga att vi har valt ut de absolut bästa kamerorna till vårt bäst i test, men vi vet också att alla produkter inte faller alla människor i smaken.

Skulle det vara så att du inte känner att någon av dessa digitalkameror håller måttet eller kommer passa för just dig, så kan vi ändå trösta dig med att det finns hundratals andra alternativ att välja mellan. Det finns mängder med olika typer av digitalkameror och tillverkare som du kan välja mellan, men kom ihåg att kontrollera produkten mycket noga om du väljer att köpa den i andra hand.

Även om du köper din kamera genom en butik på nätet måste du se till att läsa igenom produktbeskrivningen. Det är nämligen i produktbeskrivningen som du kommer att få veta vilka egenskaper som din potentiella kamera kommer att ha och vad du kan förvänta dig när det kommer till objektivet.

Det bästa är dock att först besöka en fysisk butik för att se om du kan testa kameran innan du gör ditt slutgiltiga val. Många butiker erbjuder test-produkter som gör att du kan se hur bilderna blir i verkliga livet!

Med det sagt vill vi nu önska dig lycka till med köpet av din nya digitalkamera och hoppas att du får många härliga fotograferingsstunder!