GoPro kamera bäst i test 2022 – Hitta bästa GoPro kameran här!

1. GoPro Hero9 2. GoPro Hero8 3. GoPro Max
GoPro Hero9 Black GoPro kamera GoPro Hero8 Black

GoPro Max

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Om du har planer på att spela in saker i hög hastighet är det en GoPro kamera bäst i test du är ute efter. En actionkamera är perfekt när du ska spela in saker exempelvis när du är på en cykel, springer eller på något annat redskap där det går snabbt och du inte har någon hand ledig. Det finns ett närmast obegränsat antal användningsområden för actionkameror och det finns många olika modeller på marknaden.

GoPro är det största märket och erbjuder de allra bästa produkterna. Som tur är finns det också många olika modeller från den här tillverkaren som kan kallas för GoPro kamera bäst i test. Det gör det möjligt att hitta något oavsett din budget. Olika kameror kommer också med lite olika funktioner, så det är inte nödvändigtvis den senaste som du måste ha.

Vi har skapat denna lista för att göra det enkelt för dig att hitta din GoPro kamera bäst i test. Vår lista inkluderar både nyare och äldre modeller, så det finns något även för den med en lite mer begränsad budget. Du hittar även specialfunktioner som 360 graders-vinkel eller den senaste tekniken för 5K upplösning.

Top 6 GoPro kamera bäst i test 2022

1. GoPro Hero9 Black

GoPro Hero9 Black GoPro kamera

Om du vill ha det nyaste och bästa så är det en GoPro Hero9 Black som gäller. Det är också en GoPro kamera bäst i test, men kommer med ett lite högre pris än många andra modeller i listan.

Den kommer däremot fullspäckad med olika funktioner, så det finns många skäl till att köpa den om du ska ha en ny actionkamera. Den har bland annat det senaste inom videotekniken, vilket mer än tillräckligt motiverar det lite högre priset.

En av faktorerna som gör det här till den ultimata actionkameran är att den kommer med det nyaste inom videoteknik: 5K. Det här är en revolutionerande teknik som ger dina videor en kvalitet du aldrig har sett tidigare.

Vi pratar en ny typ av upplösning som ännu inte många kameror, än mindre actionkameror, har börjat erbjuda till användarna. Det du bör tänka på här är att 5K inte direkt är en nödvändighet, utan många är vana vid Full HD eller 4K.

Är du däremot intresserad av att ladda upp det allra bästa så kan det här definitivt vara ett skäl till att köpa denna goPro kamera bäst i test. Det här innebär också att du får 4K med 60 FPS, vilket är perfekt för exempelvis YouTube-videor. Om du filmar i 5K är det 30 FPS som gäller.

Själva sensorn är på 23,6 MP, vilket ger dig en otrolig bild. Du kan även ta stillbilder med 20 MP, en klar förbättring från en del tidigare modeller. Om du tar bildrutor direkt från en video är det 14,7 MP.

Vidare får du också en otrolig stabilisering. Det här är viktigt för en actionkamera eftersom dina videor annars ser förskräckliga ut. Det ger dig även en skarpare bild där det finns en lägre risk för brytningar i videon. För actionkameror är det här ett måste och GoPro har alltid varit på bollen gällande deras bildstabilisering, men man har nu tagit steget längre och gjort det ännu bättre.

Självklart är modellen vattentät, något som i princip är ett krav på actionkameror. Den tål upp till 10 meters djup, vilket duger för det allra mesta. Det här är till exempel användbart vid olyckor, eller om du exempelvis är i vattnet och ska filma med den. Den duger däremot inte för djupdykningar, tänk på det innan du börjar använda den vid dykningsturer.

Något som är helt nytt till den här är en LCD-display på framsidan av kameran. Det här är en otrolig liten grej som kommer att vara perfekt när du filmar dig själv. Du kan då se exakt hur bilden kommer att se ut, vilket gör det möjligt för dig att försäkra dig om att du är på rätt plats i videon. Du slipper alltså filma om för att du inte var i mitten av bilden. Det här blir ännu viktigare om du ska filma något med dig framför objektet, eftersom du då tydligt kan se hur det ser ut.

Som med tidigare modeller kan du såklart köpa till en del tillbehör till den här. Dessa kan ge dig det där lilla extra, oavsett om det handlar om en större skärm eller fler funktioner. Du kan även köpa till skal för vattenskydd, ifall du ska filma under vattnet. Andra tillägg ger dig extra belysning och bättre videoprestanda. Det finns en hel del här, men det ökar också priset på kameran så det gäller att fundera över vad du faktiskt behöver och vad som eventuellt är onödigt.

Men själva grundmodellen är mer än tillräckligt för de allra flesta ändamål. Du kan till och med använda kameran för livestreaming, som självklart är i 1080P. Du behöver alltså inte köpa några tillägg om du inte har något specifikt i åtanke.

För många räcker det med grundmodellen i början och sedan köper du till det som du märker att kameran saknar för ditt ändamål. Genom att inte köpa mer tillägg än du behöver så håller du också ned priset.

Kameran är större än exempelvis Hero8 eller Hero7, men väger endast ett halvt kilo. Det här gör den stabil men också tillräckligt lätt för att bära den med sig. Den är däremot inte kompatibel med batterier från äldre modeller, men det nya batteriet ger dig cirka 30% mer batteritid, vilket inte är illa. Dessa faktorer bidrar till att det här är en GoPro kamera bäst i test.

Se priset här!

2. GoPro Hero8 Black

GoPro Hero8 Black

GoPro Hero8 Black är föregående GoPro kamera bäst i test. Det var det bästa varumärket hade att erbjuda när den släpptes. Bara för att Hero9 nu finns betyder det däremot inte att den här kameran är dålig, utan den är fortfarande ett otroligt köp.

En klar fördel du har idag är att den är en bra bit billigare än Hero9, samtidigt som du får många bra funktioner och en hög prestanda. För många kommer det alltså att vara minst lika aktuellt med denna som med en Hero9, framförallt om du har en lite tajtare budget och vill hålla nere på kostnaderna.

Den här modellen har inte 5K, men den har däremot 4K med 60 FPS, vilket är mer än tillräckligt för dina videor. Det här ger dig en otrolig kvalitet och försäkrar att du får snygga videor som du sedan kan ladda upp till olika sajter, bland annat YouTube. 4K är också det allra vanligaste bland de högre upplösningarna, så du behöver inte känna att du förlorar något speciellt när du inte får 5K.

Bildstabiliseringen är inte heller dålig i denna modell. Den når inte riktigt upp till den höga standard som Hero9 gör, men den är fortfarande exceptionellt bra och kommer att försäkra att dina videor har en bra kvalitet utan brytningar eller fördröjningar. Precis som med Hero9 får du också ett inbyggt fäste, vilket gör att du kan fästa den på din cykel, snowboard eller varför inte en surfbräda.

Som med andra modeller från GoPro finns det goda möjligheter att konfigurera din enhet med så kallade Mods. Du har till exempel Media Mod som är ett tillägg som ger dig ett bättre produktionsvärde, vilket är ett måste för seriösa filmare som inte accepterar något annat än det bästa.

Du har även Display Mod som ger dig en andra monitor. Det här är perfekt för exempelvis vloggar, eftersom du då inte har den andra skärmen som du får med Hero9. Med Hero8 är det här definitivt ett rekommenderat tillägg eftersom du får bättre kontroll över den slutgiltiga videon.

Det tredje tillägget är Light Mod, som ger dig mer ljus genom LED-belysning. Det här kan vara viktigt för videor där du vill ha extra ljus, eller om det är i en mörk miljö som du ska filma. Alla dessa tillägg kostar extra, men kan vara värt för den som vill ha ut mer av enheten.

För att hålla nere priset ska du alltså inte köpa några onödiga tillägg. Samtidigt så kan du troligtvis unna dig ett eller två tillägg tack vare det lägre priset på denna modell om du jämför med GoPro Hero9 eller Max-versionen.

Även Hero8 är vattentät och klarar av upp till 10 meter. Vidare kan du ta stillbilder med 12 MP och har, utöver 4K, även 1080p. Med 1080p får du också upp till 240 FPS, vilket innebär att du kan få slowmotion i dina videor i otroligt hög kvalitet, det här kan du även använda i 720p om du vill hålla nere på filstorleken.

För bättre upplösning kan det nämligen ta väldigt lång tid att ladda upp videon. Om du däremot bara ska spara det lokalt är det alltså inget större bekymmer, men det är något att ha i åtanke.

Batteritiden är någonting mellan 1 och 3 timmar och räcker för det allra mesta. Batteritiden beror mycket på om huruvida du filmar i 4K, 1080p eller 720p. Beroende på hur länge du ska filma kan det alltså vara värt att tänka på. Om det är ett lite längre filmprojekt du ska skapa så kan det vara värt att göra det i 1080p för att få ut mer av batteriet. Vid kortare videor, eller där kvalitet är väsentligt, kan du istället dra på med 4K för att få ut det mesta av din kamera.

Allt det här tillsammans gör det här till en GoPro kamera bäst i test för den som ska hålla nere på kostnaden. Det är fortfarande än idag en otrolig kamera med många bra funktioner och en hög prestanda.

Du kommer alltså inte känna att du saknar något med den här enheten, såvida du inte har ett krav på att du ska kunna filma i 5K. GoPro lägger ned mycket tid på sina modeller och det märker du när du inser hur bra den här kameran fortfarande är, trots att en nyare modell har kommit ut.

Se priset här!

3. GoPro Max

GoPro Max

Förr fanns det en GoPro Fusion, som var en av de första 360-actionkamerorna. Den blev otroligt populär men hade en del brister. Precis som att Hero-serien har flera utgåvor så finns det nu en uppgraderad version av Fusion, nämligen GoPro Max. Det här är en otrolig kamera som också är GoPro kamera bäst i test om du har ett behov av att filma i 360 grader.

Det här öppnar upp en mängd grymma möjligheter och kan leda till väldigt fascinerande videor. Ett exempel är stadsvyer i 360 grader, något som bland annat är väldigt populärt på sociala medier. För vissa kan den här modellen däremot vara lite överkurs, och den är också dyrare än de andra flesta GoPro-modeller som vi har listat.

Kameran kommer med 16,6 MP och har tillräckligt med bildkvalitet, inte minst med en maxupplösning på 5,6K med 30 FPS. Det här ger dig en otrolig kvalitet i dina videor och du kommer att kunna presentera vad du än har planerat att filma i absolut högsta kvalitet. 30 FPS är också så bra det blir när det gäller att filma i 360 grader.

Självklart finns det ingenting som säger att du måste filma i 360 grader, det är bara en av funktionerna du får med en GoPro Max. En GoPro kamera bäst i test måste även kunna filma och fota i vardagen, något som du definitivt kan med den här modellen. Du kan till exempel ta foton i bred vy eller i smalare sådan, exempelvis som bilderna du kan ta med en vanlig digitalkamera.

Det finns alltså inget som hindrar dig från att ta vanliga selfies och spela in en vlogg med den här kameran, även om det kanske inte är det huvudsakliga syftet som många köper kameran för. Endast du sätter gränserna för hur den kan användas.

Till skillnad från Hero8 och Hero9 är den här modellen inte lika vattentät och klarar endast av 5m, vilket fortfarande är mer än tillräckligt för de allra flesta. Det som kommer att avgöra om det räcker är vad du har planerat att göra med den.

Den här kameran tar också 360-kameror in i den professionella världen. Den höga kvaliteten och de många funktionerna gör det möjligt att filma väldigt professionella videor, exempelvis för din YouTube kanal eller Tv-reklam. Något som gör att kameran sticker ut är de olika funktioner du får genom GoPro-appen. Där kan du till exempel klippa en 360-video till en traditionell sådan. Det här är perfekt om du sedan ska ha upp videon på nätet.

Kameran har också Max Hypersmooth, vilket ger dig en bättre videokvalitet utan onödiga brytningar i videon. Det här är viktigt för videor som du tar i hög hastighet eller där du helt enkelt vill få den bästa möjliga kvaliteten när du rör på kameran.

Ett par exempel på när det kommer till användning är om du till exempel springer, åker skidor, rider eller något annat där videon rör mycket på sig. Det ger helt enkelt en mjukare rörelse och stabilitet i din video.

Med alla funktioner som vi har gått igenom förstår du antagligen också varför det här inte direkt är den billigaste kameran i listan. Det är en högkvalitativ kamera som kan användas till nästan allt och som erbjuder en otrolig videokvalitet.

Du kommer att kunna använda den till alla dina videoprojekt och kommer inte att sakna någon funktion. Den har inte exakt samma höga kvalitet som en Hero9, men med 360-graders videovinklar så får du något helt unikt.

Den här modellen har också röstkontroll. Det här innebär att det finns en mängd olika kommandon som du kan aktivera och kontrollera med bara din röst. Om du till exempel ställer ned kameran på ett bord och går en bit bort, kan du be kameran ta en bild på dig.

Du kan även kontrollera filmning och andra liknande grundfunktioner som finns i kameran. Det här kan vara väldigt händigt när du inte kan ha den i handen eller när du vill få till en specifik vinkel. Det är också perfekt för gruppfoton eller andra tillfällen där du ska vara med på bilden.

Det är en tydlig uppgradering från GoPro Fusion och är onekligen en GoPro kamera bäst i test när det kommer till 360-graderstekniken. Med mjukvara för videoredigering som följer med slipper du också fundera på hur du ska redigera dina videor, allt du behöver följer alltså med din nya GoPro Max.

Se priset här!

4. GoPro Hero7 Black

GoPro Hero7 Black

GoPro Hero7 Black var en GoPro kamera bäst i test under 2018 när den här otroliga modellen släpptes på marknaden. Jämfört med Hero8 eller Hero9 så är den såklart inte av lika hög kvalitet, men det betyder däremot inte att det är en dålig kamera.

Den kommer fullpackad med funktioner och du får fortfarande en otrolig upplösning på dina videor. Samtidigt har den här ett mycket lägre pris än exempelvis Hero9, så det är definitivt en bra anledning till att titta på den här kameran.

Till att börja med får du en maximal upplösning på 4K med 60 FPS. Det är alltså i stil med även de bättre modellerna som erbjuds av GoPro. Utöver 4K kan du även filma i 1080p och 720p. Det här är då upp till 240 FPS, vilket gör det möjligt för dig att filma i 8x slowmotion, vilket går att använda för att skapa riktigt grymma videor med en otrolig kvalitet. Tänk dig ditt nästa äventyr men med lite extra slowmotion. Även utan den funktionen har du en otrolig prestanda med hög FPS för en mjukare video.

Apropå mjukt har även Hero7 deras HyperSmooth-funktion. Det här är inbyggt i kameran och gör videon mjukare och förhindrar bland annat brytningar i videon. Det här är nödvändigt för den som vill ta videor med professionell kvalitet där bilden verkligen är så perfekt som du annars skulle förvänta dig från professionella kameror som Tv-studios använder sig av.

Det var faktiskt i Hero7 som HyperSmooth först gjorde entré, så det var nytt med den här modellen men var en så otrolig populär del av kameran att det nu ingår i alla framtida modeller som vi har gått igenom.

Något riktigt coolt med GoPro Hero7 är att du kan använda Timelapse, intervallfotografering på svenska. Med den här funktionen kan du filma över en längre period, videon spelas sedan upp snabbare men på ett sätt som gör att det ser ut att ske i realtid. Det här är fenomenalt och är en funktion du troligtvis har sett i en del videor på nätet eller på TV. Nu kan du alltså göra det själv i ditt eget hem genom den här kameran.

Kameran är vattentät upp till 10m vilket gör det möjligt att filma under vattnet på vanliga nivåer. Även den här modellen kommer med röstkontroll. Det innebär att du kan börja filma eller ta ett foto utan att ens ha kameran i dina händer. Det är ett bra tillägg som kan komma till hands när du vill vara med på en bild eller ska filma från ett speciellt perspektiv där det blir enklare att du är framför kameran. Ett annat bra tillägg är att det finns en inbyggd GPS i din GoPro Hero7.

Batteritiden varierar beroende på vilka funktioner du använder. Mer krävande sådana, exempelvis intervallfotografering, kommer att göra att batteriet håller någon timme. Om du däremot filmar i en lägre upplösning kan du få ett par timmar med din kamera. Det här kan vara bra att tänka på när du ska ge dig ut på ett äventyr, så att batteriet inte tar slut när det är som viktigast.

GoPro Hero7 är definitivt en fantastisk kamera som klarar av det allra mesta. Den har ett par år på nacken jämfört med exempelvis Hero9 eller Max. Det är däremot en mycket billigare modell och är därför en GoPro kamera bäst i test för den som vill ha något billigt.

Något du bör tänka på är att Hero7 kommer i tre olika modeller, Black, White och Silver. Dessa tre kommer inte bara i olika färger utan har en del skillnader i funktion också. Black är den bästa varianten som kommer med de allra flesta funktionerna, vilket är varför det finns så många likheter med de nyare GoPro-kamerorna.

Det här är med andra ord en lite bättre modell. Nedan kan du också läsa om de två andra modellerna, eftersom vi även listar dessa och går igenom vilka skillnader du har mellan de olika modellerna.

Om du vill ha så mycket funktioner som möjligt, men för ett lågt pris, ska du absolut ta en Hero7 Black. Om du däremot vill sänka priset litegrann i utbyte mot att en del funktionalitet saknas, kan du istället ta och titta på Silver eller White som även de kommer med en del grymma funktioner. De är alltså inte exceptionellt sämre än Black, utan det handlar främst om ett litet tapp i upplösning.

Se priset här!

5. GoPro Hero7 Silver

GoPro Hero7 Silver

Om du vill hålla nere priset ytterligare kan du titta på en GoPro Hero7 Silver. Det är en GoPro kamera bäst i test med ett lite lägre pris än Black, men den har fortfarande många av de otroliga funktionerna som Hero7 är känd för. Det är alltså en väldigt prisvärd modell, men du får inte lika bra upplösning och inte alla de funktioner som nyare och bättre modeller kommer med. Det är upp till dig att avgöra vilka funktioner du faktiskt behöver för dina videor.

Modellen kommer med 10 MP och erbjuder väldigt bra foton och videor. Maxupplösningen på videor ligger på 4K men du kan endast filma i 30 FPS. Det här är sämre än Hero7 Black och du har inte heller någon 5K. Det här behöver inte vara ett jätteproblem, eftersom 30 FPS i 4K fortfarande är riktigt bra och räcker väl för exempelvis YouTube.

Om du däremot ställer en högre standard kan du istället kolla på Hero7 Black som tillåter för 60 FPS, eller Hero9 om du är ute efter 5K. Men tänk på att för många amatörfilmare så är det lite överdrivet med 5K, så Hero8 eller Hero7 Black räcker för de allra flesta personer.

Utöver 4K kan du också filma i 1080p. Det här är Full HD och erbjuder väldigt bra videokvalitet, samtidigt som du kan hålla nere filstorlekarna och du behöver inte vänta länge för att ladda upp eller överföra dina videor. När du filmar i Full HD så har du 60 FPS och får alltså en otroligt hög kvalitet.

1080p är det som anses vara standarden idag och räcker alltså även för professionella projekt där du till exempel ska skapa en video för ditt företag, studier eller om du planerar att arbeta professionellt med YouTube.

Kameran är vattentät och tillåter för ett djup på 10m. Det här är med andra ord i samma nivå som andra modeller och du uppoffrar inget på den fronten. Som med andra modeller kommer även denna med röstkontroll. Med den funktionen kan du fota och filma med rösten, så du slipper hålla i den.

Du kan med andra ord ställa ned din Hero7 Silver på ett bord och sedan ställa dig på avstånd för att ta en snygg bild. Det här innebär också att du slipper en selfiepinne för de allra flesta situationer om du är ensam när du ska filma eller fota.

En sak som du inte får med Silver-modellen är HyperSmooth. Det här är GoPros funktion för en smidigare videokvalitet där du slipper brytningar eller glapp i bilden. Det här är en väldigt viktig faktor när du ska filma och utan den kommer det att bli lite sämre kvalitet.

Det här behöver inte vara överdrivet viktigt för hobbyfilmare, men den som ser skillnaden mellan Silver och Black, kommer absolut att märka av det. Om du har väldigt höga krav på dina videor kan det alltså vara värt att kika på Hero7 Black, men den är lite dyrare. Om du däremot känner att du kan vara utan det kommer du istället få en relativt billig GoPro kamera bäst i test.

Modellen är lika stor som Hero7 Black och White, så du kommer inte att märka någon skillnad där. Som du hör på namnet är den här också silver, även om färgen snarare liknar grå. Den väger ungefär 400 gram, vilket innebär att den är lite lättare än exempelvis Hero9.

Det här är en fördel eftersom du då lättare kan fästa den på olika ytor och dina armar kommer inte att bli trötta lika snabbt som med en tyngre modell. Batteriet är likvärdigt med det i Hero7 Black, vilket är ett stort plus. Även med denna kan du alltså markant påverka din batteritid genom att använda fler eller färre funktioner i din kamera.

Något du inte heller får med Silver är ett utbytbart batteri. Det här innebär att du inte till exempel kan ta med dig ett extra batteri när du ska ut på ett äventyr.

Det här är annars ett bra sätt att rusta dig för när det första batteriet tar slut, det vore trots allt hemskt om kameran dog mitt under filmandet. Med Silver kan du alltså inte byta ut det och måste istället ha tillgång till någonstans där du kan ladda batteriet.

Om du är ute efter en högkvalitativ actionkamera är det definitivt värt att titta på Hero7 Silver. Även om du kommer att gå miste om en del funktioner, får du ändå en GoPro kamera bäst i test. Den är också väldigt billig om du jämför med de dyrare modellerna, ett stort plus för den som har en liten budget att handla för. Du får fortfarande 4K i 30 FPS och du får i övrigt de allra flesta funktioner som du får med Hero7 Black.

Se priset här!

6. GoPro Hero7 White

GoPro Hero7 White

GoPro Hero7 White är verkligen budgetmodellen när det kommer till Hero7. Det är fortfarande en GoPro kamera bäst i test med tanke på vad du får för pengarna, men det saknas definitivt en del funktioner om du jämför med de andra modellerna i Hero7, för att inte nämna skillnaderna med de nyare modellerna som Hero8 och Hero9.

Den här modellen riktar sig specifikt för den som vill ha så mycket som möjligt, för så lite som möjligt. Det gör det inte till en dålig kamera, men du kan definitivt få mer genom att lägga på lite mer. Jämfört med Black saknas det definitivt några funktioner, men skillnaden mellan White och Silver är inte så överdrivna.

Till att börja med bör vi nämna videoupplösningen. Kameran har en sensor med 10 MP och filmar i Full HD. Det här innebär alltså att du inte får någon 4K överhuvudtaget. Det här kan vara ett problem för dig som vill filma i den kvaliteten, men det behöver inte vara en jättekatastrof.

Full HD, 1080p, är fortfarande ett av de populärare alternativen när det gäller konsumenterna. Med andra ord, många tittar fortfarande på videor i Full HD och inte 4K. Du kan därför fortfarande använda den här kameran för att skapa snygga videor som du sedan laddar upp på olika sajter.

En skillnad som däremot kan vara av större betydelse är att du inte får någon som helst HyperSmooth. Det här innebär att det inte blir en lika smidig video rent utseendemässigt. Det är fortfarande en bra kamera med Full HD, men jämför du med Hero7 Black är det en ganska stor skillnad som kan vara avgörande för den som ser den.

Det här gör det här till en av de lite sämre modellerna hos GoPro, men det är en enorm förbättring jämfört med deras tidigare modeller innan Hero7. Varumärket har kommit väldigt långt och videor du filmar med den här kommer fortfarande att vara väldigt grymma. Om du däremot har råd med exempelvis en Hero7 Black, kan det definitivt vara värt att fundera på om du istället ska köpa den.

Batteritiden i Hero7 White är liknande som den du får med de andra Hero7-modellerna. Det här innebär att du inte märker någon större skillnad, men däremot kommer upplösningen att påverka hur mycket du belastar batteriet. Det innebär att den här modellen bör hålla i ett par timmar.

Du kan dessvärre inte byta ut batteriet i modellen, vilket innebär att du inte kan ta med dig ett extra batteri när du ska ut och filma. Du måste istället ladda den någonstans, vilket kan vara ett bekymmer om du är ute i naturen och det inte finns elektricitet i närheten.

Hero7 White är med andra ord lite av en nybörjarmodell i vår lista över GoPro kamera bäst i test. Den har inte alla de avancerade funktioner som vana filmare kommer vilja ha, men den har mer än tillräckligt för att du ska kunna lära dig hur det går till att filma med en actionkamera.

Det är fortfarande prestandamässigt en bra kamera och med Full HD kan du fortfarande ta snygga foton och skapa vackra videor med ditt material. Om du däremot är en van filmare och redan har använt en actionkamera tidigare, kan den här modellen kännas lite fattig gällande funktioner.

Kameran är ganska liten och är vattentätt precis som de andra Hero7. Den är också ganska robust och tål alltså fall och stryk till en viss gräns. Som du hör på namnet har den en vitare nyans, men inte kritvit.

Designen är precis som hos andra Hero7-kameror och du kommer inte att märka någon skillnad på den fronten. Precis som med dessa modeller har även Hero7 White röstkontroll, så du kan ta foton och filma utan att ens ha händerna på din GoPro-kamera.

Fördelen är som sagt att den är mycket billigare än andra modeller. Utöver att det är en bra nybörjarkamera så är det också en GoPro kamera bäst i test för dig som har en väldigt tajt budget. Du får fortfarande det mest grundläggande, men ingen 4K eller 5K, och inte heller någon HyperSmooth. Du får därför fundera på om det är något som du behöver, eller om du klarar dig utan det.

Se priset här!

Köpguide för GoPro kamera bäst i test

Innan du beslutar dig för att köpa en GoPro kamera bäst i test måste du fundera över vad som är viktigt för dig. Inte alla måste köpa den senaste GoPro Hero9 Black, även om det är en helt fenomenal actionkamera som kommer med allt det senaste inom kamerateknik. För många kommer den däremot att vara väldigt dyr och det är inte säkert att du måste lägga ned pengarna på just den modellen. Det kan därför vara värt att fundera över vad för funktioner och prestanda du faktiskt behöver.

Till att börja med är det såklart upplösningen du ska titta på. Det här är en ganska väsentlig del av kameran och kommer att avgöra hur bra upplösningen på dina videor är. Det senaste inom den här tekniken är 5K, men det är verkligen ny teknik och är ingenting som överdrivet många använder ännu. Det här är alltså lite överdrivet och är ingenting som du absolut måste ha för att kunna filma snygga videor med din kamera.

Det vanligaste inom kamerateknik just nu är 4K och Full HD. Båda är otroligt bra och kommer att räcka för de allra flesta typer av videor. Full HD är det som majoriteten av människor är anpassade efter och det som de allra flesta ser på när de tittar på videor, exempelvis på YouTube. 4K ser definitivt bättre ut och blir allt vanligare.

Allt fler plattformar stöder 4K och det kan därför vara värt att filma i 4K också. De allra flesta kameror i vår lista har stöd för det, förutom Hero7 White som endast kan filma i Full HD. De andra GoPro kamerorna bäst i test som Hero7, Hero8, Hero9 och Max kan däremot filma i 4K. Modellerna kan däremot skilja sig åt gällande FPS.

Upplösningen är däremot inte allt, även om det är väldigt viktigt för att skapa snygga videor. Något du också måste titta på är videokvalitet, där kommer också HyperSmooth in. Det är något unikt för GoPro som har sin egen teknik för att göra bilden så smidig och flytande som möjligt. Det här innebär, bland annat, mindre hack och fördröjningar i bilden.

Det här är extra viktigt för en actionkamera där bilden kan hoppa runt mycket under videons gång. Då måste videon kunna stabilisera bilden så att tittaren fortfarande kan se tydligt, annars blir hela videon omöjlig att titta på och ingen kommer att se det coola eller intressanta som du har filmat.

Något som också avgör hur videokvaliteten blir är FPS, antal bildrutor per sekund. Det här påverkar hur smidig och bra din bild är i videon. Vanligtvis siktar du på en relativt hög FPS. Det är däremot inte alltid det är möjligt, inte minst när det kommer till 5K och 4K som kräver en högre prestanda.

GoPro kamera bäst i test klarar av, i bästa fall, 4K med 60 FPS. Billigare modeller kan klara av 30 FPS eller endast Full HD. Du kan genom exempelvis YouTube se jämförelsevideor där man visar både 30 FPS och 60 FPS samtidigt, så att du kan se hur skillnaden är.

Det finns också funktioner för att filma i 360 grader! Det här är inte helt ny teknik, men med GoPro Max så finns det äntligen en otroligt högkvalitativ kamera för att filma med breda vinklar. Det här är inte något som alla behöver, men det finns många intressanta videor du kan skapa med det.

Om du ofta filmar i miljöer där du eventuellt vill fånga upp mer i bilden, bör du absolut ta och titta på det här. Dessvärre är det just nu bara Max-modellen som har den funktionen, utöver den nu gamla modellen Fusion som är föregångaren till Max. Vill du ha 360-graders filmning bör du definitivt titta på Max som är GoPro kamera bäst i test gällande det här.

Något du också vill titta på är tillägg. GoPro är ganska kända för sina många tillägg som ger dig mer funktioner till din kamera, vilket bland annat gör så att du slipper köpa nya kameror hela tiden. För många modeller finns det olika typer av stativ, belysningssystem och tillägg för att justera videokvalitet. Du har till och med vattenskydd och annat spännande som ger dig helt nya möjligheter att filma.

På tal om vattentäthet är det också något du bör titta på hos en GoPro kamera bäst i test. De allra flesta GoPro-kameror klarar av upp till 10 meters djup. Det här räcker för hobbyfilmaren, men det kanske blir ett problem om du dyker mycket eller har något speciellt i åtanke. Det finns då vattenskydd som du kan använda för att få bättre möjligheter.

Något som också är otroligt viktigt när du ska köpa en kamera är såklart priset. Det är det som kommer att avgöra vilken kamera du har råd med, annars hade antagligen alla köpt antingen en Hero9 Black eller GoPro Max. Det är däremot inte alla som har råd med en dyr kamera och du har därför lite billigare modeller att titta på.

Med dessa kameror saknar du oftast en eller två funktioner, men det kan vara en värd uppoffring för att få en billigare kamera. Jämför noga mellan pris och prestanda innan du tar ett beslut om vilken GoPro kamera bäst i test du ska köpa.

Sammanfattningsvis om GoPro-kameror

Du har nu fått läsa om alla de olika modellerna som vi kan rekommendera. Den GoPro kamera bäst i test som sticker ut mest är definitivt GoPro Hero9 Black. Den har exceptionella funktioner och erbjuder en otrolig prestanda. Den är däremot ganska dyr och det kan bli lite väl mycket för framförallt nybörjare. Det är inte heller nödvändigt med 5K för nybörjare, utan det räcker oftast med Full HD eller 4K.

Hero8 sticker också ut tillsammans med GoPro Max som väldigt prisvärda kameror där du får de allra flesta funktioner som Hero9 har, men för ett lägre pris och utan 5K. Det är såklart Max-modellen du ska köpa om du är ute efter att filma i 360 grader, eftersom det är den enda modellen i lista som har den funktionen.

Något du också har fått lära dig är de stora prisskillnaderna mellan olika modeller. Hero9 går på ganska mycket pengar även när det är rabatt, medan hero7 White bara kostar runt 2000 kronor, mindre än hälften oavsett.

Det är en enorm skillnad och det är absolut värt att titta på en billigare modell om du har en tajt budget och vill hålla det hela så billigt som möjligt. Det du tappar är ofta upplösningen och en del extrafunktioner, det är inte hela världen för många användare.

Alla kameror vi har listat är definitivt värda en titt och det finns flera modeller som är värda att kallas för GoPro kamera bäst i test. Vilken modell som passar dig bäst beror mycket på hur mycket du ska använda den, vad dina filmprojekt är och hur avancerad den måste vara för att du ska känna dig nöjd. Det finns många saker att överväga men det finns som tur är inte så många olika GoPro-kameror som är värda att titta på.