Kompaktkamera bäst i test

Kompaktkamera bäst i test 2022 – Hitta bästa kompaktkameran

1. Sony 2. Sony 3. RICOH
Sony Alpha 7 C bästa kompaktkameran Sony DSC-RX10M4

RICOH GR III kompaktkamera

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Utvecklingen för kameror har verkligen gått framåt under de senaste åren. Idag finns det bland annat polaroidkameror och systemkameror, men även kompaktkameror.

Det vanligaste är att man associerar kompaktkameror med de modeller som man i vardagligt tal kallar för digitalkameror, men även en systemkamera kan vara en kompaktkamera.

Intresset för fotografering blir allt större och en orsak till detta kan vara det brinnande trenden med sociala media. Fler och fler vill ha bilder i toppklass att kunna lägga ut, dela med vänner eller i marknadsföringssyfte för sig själv eller sitt företag.

Tack vare kompaktkamerorna har det blivit mycket enklare att ta snygga och högkvalitativa bilder, utan att man behöver någon speciell kunskap eller utbildning inom fotografi.

I detta bäst i test kommer vi att fokusera på kompaktkameror av olika slag. Fokus kommer främst att ligga på digitalkameror, men vi tittar även på kompakta systemkameror och hur dessa fungerar.

Längre ner i vår kompaktkamera bäst i test kommer du dessutom att hitta en köpguide för bästa kompaktkameran. I köpguiden finns all information som du behöver för att kunna hitta den bästa kameran för dig och ditt ändamål.

Nu har det äntligen blivit dags att titta på vad det är för kompaktkameror som kommer att utmärka sig lite extra under år 2020. Vi vet hur svårt och tidskrävande det kan vara att hitta den bästa kompaktkameran och därför har vi sett till att göra grovjobbet åt dig. Med vårt kompaktkamera bäst i test kommer du att kunna välja mellan flera olika modeller i olika prisklasser och från olika varumärken.

Detta är något som vi tycker är väldigt viktigt, eftersom det inte är alla prisklasser eller varumärken som lämpar sig för alla personer. Syftet med vårt kompaktkamera bäst i test är ju trots allt att du ska kunna hitta den bästa kompaktkameran för dig, oavsett om du vill ha en billig, dyr, avancerad eller enkel.

För att det ska vara enkelt för dig att ta dig igenom våra produktrecensioner och snabbt kunna läsa om den kamera som du är intresserad av, har vi sett till att lista produkterna i priskategorier. Det innebär att vi går i prisordning, med vinnaren i premiumklassen först.

Därefter följer vinnarna i mellanprisklassen, för att sedan avsluta med vinnarna i budgetprisklassen. Ett bäst i test för bästa kompaktkameran ska hjälpa dig att göra beslutsprocessen enklare och det är precis det som vårt test och köpguide gör. Häng med!

Topp 5 bästa kompaktkameran 2022

1. Sony Alpha 7 C

Sony Alpha 7 C bästa kompaktkameran

Den första kompaktkamera som vi ska titta närmare på är den här dyrgripen från Sony. Sony Alpha 7 C passar riktigt bra för alla som vill ha en professionell kamera för professionellt bruk och som är beredda att betala lite extra för alla de unika och nödvändiga funktioner.

Här har man lyckats kombinera den kraft som du kan få från en professionell baksida med en CMOS-sensor som är upplyst, med en kropp som är både kompakt och lätt och som du kan ta med dig precis överallt. Sony Alpha 7 C har 24 MP och en filminspelning på 4 k. När det kommer till ISO numret ligger detta på 100-51200, vilket säkerställer att du kommer att få riktigt snygga bildsekvenser och filmer.

Sony Alpha 7 C är således vinnaren i vår premiumkategori och det är inte för ingenting som vi verkligen älskar denna kompaktkamera. Här kommer du till exempel att kunna få riktigt detaljerade videofilmer och videos, oavsett i vilken belysningssituation som du befinner dig i.

Kameran har också ett autofokus som är både ultrasnabbt och mycket pålitligt och tack vare detta kommer dina motiv alltid att vara mycket skarpa. Autofokussystemet som finns i kameran säkerställer att ögon på både djur och människor kan spåras, även i videoläge.

Som om detta inte vore nog har Sony Alpha 7 C också en stabilisering som uppnår hela fem stycken stopp, en variationsvinkel och en pekskärm som du med fördel kan justera efter behov. Utöver detta finns det även ett Z-batteri installerat för att du ska få en kamera som är så uthållig som möjligt, samt ett mikrofonuttag och ett digitalt ljudgränssnitt.

Se priset här!

2. Sony DSC-RX10M4

Sony DSC-RX10M4

Det är inte alla som vill eller har möjlighet att betala över 20.000 kronor för en kamera och då vill vi tipsa om Sony DSC-RX10M4. Sony DSC-RX10M4 är en av våra vinnare i mellanpriskategorin, men visserligen ligger den kanske fortfarande rätt högt i priset till om man jämför med många andra modeller.

Här får du dock en fantastisk kompaktkamera för cirka 17.000 kronor och du kan räkna med att det kommer bli många fina bilder att se tillbaka på. Kameran fungerar lika bra för hemmafotografen som vill ha en avancerad men ändå enkel modell, såväl som för proffsfotografen.

Sony DSC-RX10M4 har en reaktionssnål och högupplöst ZEISS vario-sonnar med ett zoomobjektiv och en riktigt stor bländare från F2.4-4. Tack vare den externa RS CMOS-sensorn på 1″ och med megapixlar på 20,1 kommer du att kunna ta bilder som är otroligt skarpa och tydliga. Sony DSC-RX10M4 har också en AF-fasdetektion, samt ett DRAM-chip.

För att säkerställa att Sony DSC-RX10M4 verkligen håller en hög kvalitet har Sony även valt att utrusta kameran med en BIONZ X bildprocesser. Det betyder att du kommer att få en brusreducering och en detaljåtergivning som är enastående. Detta har du också autofokusreaktionen på 0,03 sekunder och 315 bild punkter att tacka för.

Sony DSC-RX10M4 kan leverera upp till hela 24 bilder per sekund och har en AF-AE-tracking som ger dig hela 249 inspelningar. Inspelningsformatet är JPEG och RAW, men även XAVC S och ett AVCHD format. I samband med din beställning får du bland annat med ett batteri, en mikro USB kabel, en axelrem, solskärm, slasskaft och en okularkeps.

Se priset här!

3. RICOH GR III kompaktkamera

RICOH GR III kompaktkamera

En kamera behöver inte vara svindyr för att vara riktigt bra. På tredje plats i vårt bäst i test och som ytterligare vinnare i mellanpriskategorin har vi valt att lista RICOH GR III kompaktkamera.

Kameran är mycket nätt och liten, vilket gör att den med fördel kan få plats även i en mindre väska eller kanske till och med i din ficka. Har du mindre händer kommer den också att vara mer behändig, eftersom du enklare kommer att nå till alla de knappar och inställningar som finns.

Tack vare att bilderna är tagna med en större 24MP APS-C sensor kombinerat med en GR-lins kan du få en mycket detaljrik bild som har en riktigt bra färgåtergivning. Kameran är också utrustad med en höghastighetshybrid AF och en 0,8 sekunders start i en smal, nätt och mycket kompakt kamerakropp.

RICOH GR III kompaktkamera har också en fast uppdatering som säkerställer att du alltid får tillgång till de senaste och bästa funktionerna som kameran har och genom skakborttagningen reduceras skakningar från en ostabil hand.

Det ger dig de absolut mest detaljerade och skarpaste bilderna som du kan tänka dig. Kameraskakningen är effektiv i 4 olika steg och fungerar även i samband med att du tar snapshots som är delade.

RICOH GR III kompaktkamera har en touchskärm som är stor och ordentlig. Det gör att du enkelt kommer att kunna inspektera alla de bilder som du har tagit. Även om du använder dig av kameran i ett starkt och direkt solljus kommer du att kunna se tydligt och det är tack vare att RICOH GR III kompaktkamera har ett utomhusläge.

Strömförsörjning och batteriladdning sker med hjälp av USB-kabel. Några av de tillbehör som du kan köpa till är bland annat ett dedikerat fodral med en rem, en optisk visningshittare och en speciell linsring.

Se priset här!

4. Olympus OM-D E-M10 Mark II Kit

Olympus OM-D E-M10 Mark II Kit

Nu är det äntligen dags för oss att presentera våra vinnare i budgetkategorin. De här kamerorna är några av de som vi rekommenderar om du vill ha en bra instegsmodell eller om du bara vill ha en enklare kamera för hobbybruk. Olympus OM-D E-M10 Mark II Kit kostar cirka 6000 kronor och där får du med en 1,4-4,2 lins i samband med köp.

Kameran har också en bildstabilisering med fem stycken axlar och detta bidrar till att du får en skarp bild varje gång, även om du fotograferar i rörelse. Tack vare den lätta vikten behöver du heller inte oroa dig för att släpa runt på en kamera som väger alldeles för mycket. Vikten ligger endast på 342 gram och det ger dig en maximal rörlighet och flexibilitet.

Olympus OM-D E-M10 Mark II Kit erbjuder ett stort urval av linser som är mycket högkvalitativa och du får också en utmärkt bearbetnings med ett metallhölje som även det är högkvalitativt. Genom en integrerad WLAN kan du också ansluta din kamera väldigt enkelt, för att på så vis kunna dela dina filmer och bilder med vänner och familj.

Olympus OM-D E-M10 Mark II Kit har en display som är kristallklar och som har en OLED-sökare som är elektronisk. Det innovativa dammborttagningssystemet säkerställer att filtret alltid är på topp.

Se priset här!

5. Nikon COOLPIX A1000

Nikon COOLPIX A1000

En liten och nätt kamera är det du behöver om du vill ha en perfekt resekamera eller om du bara vill kunna fånga fina ögonblick riktigt snabbt. Den sista kameran i detta bäst i test är ingen mindre än Nikon COOLPIX A1000 och för bara cirka 3500 kronor kan den bli din.

Även denna kamera är en bra instegsmodell, men vi vill förvarna redan nu att den inte har speciellt många funktioner och inställningar. Den är således enkel i sin utformning både på insidan och på utsidan.

Med Nikon COOLPIX A1000 får du en bra och ordentlig kamera som har en 6,8 MP BSI-CMOS sensor och en optisk zoom på 35x. Kameran har den grundläggande funktionen som kallas för elektronisk sök och det finns även en ordentlig pekskärm som är vikbar. Det betyder att du kan ändra håll på skärmen för att få just den uppsyn över ditt motiv som du önskar eller t.ex. när du ska ta en selfie.

Gillar du att filma kommer du också att kunna göra detta med din Nikon COOLPIX A1000. Kameran har ett 4K_UHD-video med 30 p, samt ett RAW-stöd och en SnapBridge. Det finns också en sidozoombrytare och en snapback-zoom.

Se priset här!

Köpguide för bästa kompaktkameran

Med vår bäst i test köpguide kommer det att bli betydligt enklare för dig att hitta en riktigt bra kompaktkamera som du kan använda dig av. Tittar man på hur marknaden har sett ut under årens gång kan man se att den har förändrats väldigt mycket för kompaktkameror.

Många använder sig idag av kamerorna som finns på mobiltelefonerna och man kan tveklöst säga att dessa har ersätt en hel del prisvärda och bra instegsmodeller.

Tillverkarna av kompaktkameror har därför valt att lägga lite extra krut på sina modeller för att på så sätt kunna skapa kameror som blir mer attraktiva än mobiltelefonerna. I annat fall hade var och varannan människa som är intresserad av fotografi endast använt sig av mobilen och marknaden för traditionella kameror hade dött ut.

Som tidigare nämnt finns det många olika typer av kompaktkameror. Det finns digitala kompaktkameror, vilket är detsamma som digitalkameror, men det finns även de modeller som är så avancerade och har en så hög bildkvalitet att de i många fall kan liknas med dyra systemkameror.

Det är inte ovanligt att kompaktkameror är utrustade med ett objektiv som gör det möjligt för dig att kunna zooma in och ut riktigt ordentligt, samt att de har bländaröppningar som är stora och kan ta in mycket ljus. Ytterligare en funktion som har blivit mycket vanlig och eftertraktad är WiFi.

Att kunna koppla upp kameran till Wi-fi är otroligt uppskattat och underlättar processen när du vill föra över bilder till din telefon eller dator. På detta sätt kommer du att kunna fotografera med högkvalitativa kameror och lägga upp bilderna på sociala media lika enkelt som om du hade fotograferat med din telefon.

Det är inte helt ovanligt att fotoentusiaster inte är speciellt förtjusta i kompaktkameror, men sanningen är att dessa modeller är ett riktigt bra och prisvärt alternativ till kameror med spegelreflex, speciellt om man tittar på systemkameran. När det kommer till systemkameran är det nämligen främst spegelreflexen som är skillnaden mellan en klassisk systemkamera och en kompakt systemkamera.

Den kompakta systemkameran är spegellös och har istället en LCD skärm som du kommer att använda dig av i samband med fotografering eller när du vill titta närmare på den bild som du har tagit. Om du är nybörjare inom fotografering och vill uppgradera dig från din smartphone är en kompaktkamera ett riktigt bra alternativ.

Kompaktkameror kan komma i alla möjliga designer, former och storlekar. De finns vissa modeller som är så små att du med fördel kan bära med dig kameran i fickan, men trots sin ringa storlek har den fortfarande en ordentlig zoom.

De kompaktkameror som är utrustade med en superzoom eller långzoom kan i många fall likna systemkameror väldigt mycket när det kommer till utseende. Skillnaden är att kompaktkameror har ett objektiv som är fast och att det finns många spännande och bra funktioner att använda sig av.

Tack vare dessa modeller är det nu bevisat att du inte behöver ha en systemkamera eller en digitalkamera med något utbytbart objektiv för att du ska kunna ta snygga och bra bilder. Om du är på jakt efter en kompaktkamera, digital eller system, så har du kommit till helt rätt sida. Här ska vi nu dra igång vår kompletta och detaljerade bäst i test köpguide för bästa kompaktkameran 2020!

Vad är en kompaktkamera?

Det första som vi ska titta närmare på är frågan ”vad är en kompaktkamera?”. Innan du beger dig ut på marknaden för att köpa din nya kamera är detta något som är väldigt viktigt att skapa sig kunskap om.

Som tidigare nämnt finns det idag mängder med olika typer av kompaktkameror att välja mellan. Du kommer bland annat hitta kameror med WiFi, men även kameror med superzoom och många andra unika egenskaper.

Men nu ska vi trots allt besvara din fråga, så att du vet om en kompaktkamera är något som kommer att passa dig eller inte. Kort och gott kan man säga att ordet ”kompaktkamera” är något som används för att beskriva olika typer av kameror som inte har ett utbytbart objektiv.

Istället så är objektivet inbyggt i kameran, vilket också är en av anledningarna till att de är mer kompakta och mindre i sin storlek. Det sistnämnda gäller dock inte alla modeller. Det finns fortfarande kompaktkameror som är mycket stora och tunga i sin utformning, men detta gäller främst de dyrare och mer avancerade modellerna.

Fördelarna med kompaktkameror är många. Till att börja med kommer du att få betydligt fler möjligheter om du skulle jämföra med din mobiltelefon eller till och med med en systemkamera. Det är inte ovanligt att man, inför ett köp av en kamera, kan tveka på att välja en som är kompakt.

Detta gäller kanske specifikt om man inte har använt sig av en kompaktkamera tidigare. Frågar du oss skulle vi säga att det finns betydligt fler fördelar och orsaker till att välja en kompaktkamera, istället för många andra alternativ.

Varför ska man välja en kompaktkamera?

Står du i valet och kvalet om vilken typ av kamera som du ska välja? Om du inte redan är på jakt efter en specifik modell kan det vara ganska svårt att veta vilken kompaktkamera man ska investera i. Kanske vet du ännu inte om en kompaktkamera är något som kommer att passa dig överhuvudtaget? Här nedan kan du läsa om flera orsaker till varför vi tycker att du bör investera i en bra kompaktkamera.

1. Kameran ger en riktig toppkvalitet

Ett mycket vanligt missförstånd är att kompakta systemkameror eller digitala kompaktkameror ger en mycket sämre bildkvalitet än de mer traditionella alternativen, men här kan vi informera om att marknaden för kompaktkameror är betydligt mer utvecklad idag än vad den var förr. En av de absolut största faktorer som kommer att vara avgörande för kvaliteten på bilden är hur stor sensor kamerans bildsensor har.

Tittar man på marknaden för kompaktkameror kan man se att det finns vissa modeller som har så stora bildsensorer att de ligger på 1″ och till och med över. Om du bestämmer dig för att välja en kamera som har en sensorstorlek på 1″ eller uppåt, kan du också vara beredd på att få samma typ av bildkvalitet som klassiska systemkameror, oavsett om de har spegel eller inte.

2. Kameran är mycket enkel att ta med sig

Många upplever att de traditionella systemkamerorna är mycket tunga och klumpiga att bära med sig och vi kan inte annat än att hålla med. Det är ytterst svårt att få plats med både kamera och alla objektiv i fickan, men med en kompaktkamera kan du faktiskt göra det.

Sanningen är att det finns ett flertal modeller som du kan välja mellan och som är mycket små, lätta och nätta i sin utformning. Det gör att det blir mycket enklare för dig att ha kameran redo för alla speciella ögonblick som du vill föreviga.

Även om storleken på kompaktkameror är mycket mindre än andra modeller så betyder det inte att kvaliteten eller bildkvaliteten är sämre, snarare tvärtom. Tillverkarna av kompaktkameror har idag blivit så fantasifulla att de har lyckats få in mycket kraftfulla zoomobjektiv och bildsensorer som är ordentligt stora i de små kamerorna.

Det är inte helt ovanligt att du kan fotografera med en zoom på 15x med en kompaktkamera. När det kommer till sensorn så brukar även dessa vara mycket moderniserade och i större format.

3. En mer diskret fotografering

Även om systemkameror med spegel fortfarande är mycket förespråkade av fotoentusiaster så har allt fler vågat testa sig på kompaktkamerorna. En grupp som kanske har blivit lite extra förtjust i dessa kameror är gatufotografer och det finns goda anledningar till detta.

Jämför man en kompaktkamera med en systemkamera kommer man bland annat att se att en kompaktkamera inte drar lika mycket uppmärksamhet till sig, samtidigt som de kan fotografera i samma höga kvalitet och med en bildsensor som är stor om man önskar.

Här är det främst modeller med en brännvidd som är fast som är av intresse och med ett objektiv som har en bra och hög ljusstyrka. På så sätt kommer man att kunna ta bilder som har ett fokus på motivet, men med en bakgrund som är sådär snyggt oskarp.

4. Du kan ta unika bilder med en kompaktkamera

Det finns vissa funktioner som du inte kan hitta i en kamera i mobiltelefonen eller till och med i en systemkamera. Med en klassisk systemkamera kommer du till exempel inte att kunna fotografera under vatten, vilket är fullt möjligt med flera av de robusta kompaktkameramodeller som finns att tillgå.

En kompaktkamera kan du i många fall även ta med dig ut i snön och ta riktigt häftiga bilder, utan att kameran eller bilderna tar skada. Tack vare dessa moderna och mer unika funktioner kommer du att kunna ta bilder som du kanske aldrig hade föreställt dig och du behöver inte ens ha med dig några tillbehör för att utrustningen ska vara skyddad. Kameran sköter sig helt enkelt själv på denna bit.

Är kompaktkameran bättre än systemkameran?

Huruvida en kompaktkamera är bättre än en systemkamera är svårt att säga och svaret varierar beroende på vem du frågar. Har man använt sig av en systemkamera med en spegel och utbytbara objektiv under en längre tid kommer man troligtvis att vilja hålla sig kvar vid dessa och således även förespråka den typen av kameran.

Har man däremot haft möjlighet att testa en kompaktkamera och jämföra de både modellerna mot varandra är det inte helt ovanligt att konverteras.

Det kan vara svårt att veta vad skillnaden mellan en klassisk systemkamera och en kompaktkamera är och därför har vi satt ihop en ”lista” där vi tar upp de fyra största skillnaderna mellan de olika alternativen. Skillnaderna kan vara avgörande för din beslutsprocess.

Med en systemkamera kommer du att kunna byta objektiv

Det här är troligtvis den tydligaste och absolut största skillnaden mellan en systemkamera och en kompaktkamera. På en systemkamera kommer du att ha möjlighet att byta till olika typer av objektiv, medan kompaktkameran har ett objektiv som är fast inbyggt.

Huruvida detta kommer att vara till fördel eller nackdel för dig som fotograf beror helt på vad du planerar att använda kameran till. Vill du ha möjligheten att kunna variera mellan olika typer av bilder genom att objektivet byts ut är det tveklöst en systemkamera som du ska välja.

Är det däremot så att du vill ha en högkvalitativ kamera med ett objektiv som redan är bestämt och där du endast byter mellan olika inställningar, är kompaktkameran bättre.

Kompaktkameror underlättar fotografering utan för mycket inställningar

Inställningar kan vara riktigt roliga att använda sig av, om man har kunskap och förstår sig på hur de fungerar. I annat fall är de främst i vägen och kan skapa förvirring.

Tittar man på den genomsnittliga kompaktkameran ser man att det finns färre möjligheter att kunna ställa in den utifrån hur man själv önskar. Det kan till exempelvis handla om ISO och slutartid, men även huruvida du har möjlighet att välja bländare.

Detta kommer i sin tur att generera i att dina möjligheter att vara fantasifull och kreativ blir en aningen mer begränsade. Det engelska ordet för kompaktkameror beskriver modellen väldigt bra. På engelska brukar dessa gå under smeknamnet ”point-and-shoot”, vilket är precis det som du kommer kunna göra.

På en klassisk systemkamera kommer du i de flesta fall att kunna ställa in kameran på manuellt läge. Det betyder att du som fotograf har absolut full kontroll över alla de inställningar som du kan göra. Detta inkluderar dock inte alla kameror. Det finns kompaktkameror som är otroligt avancerade och som har just dessa manuella inställningar som systemkamerorna har, men det finns också systemkameror utan manuella inställningar överhuvudtaget.

Kompaktkameran har en betydligt nättare storlek

Vanliga systemkameror är kända för att vara mycket tunga. Vissa ser det som en fördel, eftersom tyngden gör att kameran kan ligga mer stabilt i handen. Andra ser det som en nackdel, eftersom det blir väldigt mycket att bära med sig och detta kan upplevas som obekvämt. Just det sistnämnda är kanske mest vanligt att uppleva och med en kompaktkamera slipper man sådana problem.

Här är optiken fastmonterad på kameran och det innebär att tillverkarna kan se till att storleken är så optimerad som möjligt. Den kompakta storleken är mer behändig, samtidigt som du har tillgång till nästan alla funktioner och finesser som systemkameran har. Vill du ha en kamera som är portabel och så liten som möjligt är en kompaktkamera det som vi kan rekommendera för dig.

Bättre bildkvalitet hos systemkameran

Ytterligare en mycket stor skillnad mellan systemkameran och kompaktkameran är att systemkameran kommer att ge dig en mycket bättre bildkvalitet. Orsaken till detta är helt enkelt att de allra flesta kompaktkameror har en mycket mindre sensor.

Det behöver inte nödvändigtvis innebära att kompaktkameran har ett färre antal megapixlar då det är själva storleken på sensorn som är av betydelse.

Detta kommer att vara avgörande för bildkvaliteten i den utsträckning att skärpa och form kan variera och även bilder kan se olika ut. Med en större sensor kommer resultatet av bilderna oftast att vara mer tilltalande och på så vis även mer eftertraktat.

Är det så att du vill ha fotografier med en så hög bildkvalitet som möjligt kan vi nog säga att en systemkamera är det bästa alternativet.

Egenskaper hos kompaktkameran

Det finns några egenskaper hos kompaktkameran som sticker ut lite extra. Dessa egenskaper är dock också det som många anser är de främsta fördelarna med kameramodellen. Visst finns det några egenskaper som inte är lika positiva, men för de allra flesta amatör- och proffsfotografer är dessa nackdelar inte avgörande för valet.

  • En kompaktkamera är mycket billigare i inköp
  • En kompaktkamera är mycket mindre i storlek och mer kompakt
  • Med en kompaktkamera kommer du inte att kunna byta ditt objektiv
  • En kompaktkamera presterar vanligtvis sämre om det är svagt ljus

För vem passar då en kompaktkamera? Vi skulle vilja säga att en kompaktkamera lämpar sig bäst för den som vill ha en bra kamera som kan ta högkvalitativa bilder, men som ändå vill slippa betala alldeles för mycket eller som inte vill hålla på med alldeles för många inställningar.

En kompaktkamera är också det bästa alternativet för den som vill fotografera mer avslappnat, t.ex. om du vill ta snygga bilder på semestern eller om du vill ut och fotografera naturen och inte vill bära med dig en kamera som är alldeles för tung och jobbig.

Ett stort plus är att du, med en kompaktkamera, inte behöver hålla på och krångla med finesser innan en bild ska tas och på så vis kan du fånga ögonblick mycket snabbare. Du fokuserar bara på det objekt eller motiv som du vill fotografera och trycker därefter på knappen. Allt sker sedan per automatik.

Just priset är något som många uppskattar lite extra mycket. En kompaktkamera är oftast billigare i inköp, vilket gör den utmärkt för hemmafotografen eller för den som vill ha en bra instegsmodell.

Visst finns det också kompaktkameror som är riktigt dyra och som ligger långt över 20.000-30.000 i inköp, men du behöver inte gå efter de allra dyraste modellerna för att kunna hitta ett bra alternativ. Några modeller som är mycket populära är bland annat Lecia och Canon, men även Fujifilm och Panasonic.

Vilken kompaktkamera är den bästa?

Vilken kompaktkamera som är den absolut bästa beror helt på vad det är för kamera som du vill ha. Vill du ha en av de enklaste kameramodeller är det den digitala kompaktkameran som du ska satsa på, medan den som vill ha en mer avancerad modell kommer trivas bättre med en kompakt systemkamera.

Den digitala kompaktkameran kan användas av i stort sett vem som helst och den är otroligt smidig. Här är antalet funktioner och egenskaper än mindre än vid den kompakta systemkameran, men du kan fortfarande få ett bildresultat som du är mycket stolt över.

När du ska välja den bästa kompaktkameran för dig rekommenderar vi att du utgår från dina behov. Det är något som vi råder våra läsare att göra i nästan alla produktrecensioner och bäst i test som vi utför. Orsaken till detta är helt enkelt för att det inte finns en modell som kommer att passa alla.

Här måste man fundera på vad det är som man vill fotografera, hur ofta man planerar att använda sig av kameran, vilken tidigare kunskap och erfarenhet av de olika modellerna som man har och hur mycket tid man vill lägga ner på att lära sig kameran.

Naturligtvis kommer också priset att vara avgörande i frågan. Om du inte vill lägga ut alldeles för mycket pengar brukar kompaktkameror av billigare slag vara de bästa valet.

Det finns mängder med olika kameror och tillverkare att välja mellan och bara för att en kamera är billigare, behöver det inte betyda att den är dålig. En billigare kompaktkamera kan mycket väl vara den bästa kompaktkameran för dig.

Vi förstår att många undrar vilken som är den bästa kompaktkameran och vi önskar att vi kunde ge dig ett svar så att du får en kamera som du är 100 % nöjd med. Dock är det bara du själv som vet vad det är som du behöver och därför tycker vi att det är enklare att du först besvarar några frågor.

Om du har svar på dessa frågor som vi listar nedan kommer det att bli mycket smidigare när du väl ska beställa din kamera eller köpa den i en fysisk butik.

Varför vill du ha en kamera?

Den första fråga som du ska ställa dig själv är varför du vill ha en kompaktkamera, eller en kamera överlag, överhuvudtaget. För många kan detta låta som en fråga som är väldigt självklar, eftersom man antagligen vill ha en kamera för att kunna ta snygga bilder.

Dock kan du fundera över vad det är som gör att du inte är nöjd med den kamera som du eventuellt har idag, oavsett om det är en digital kompaktkamera som du använder dig av, en systemkamera eller mobilkameran.

Fotar du vanligtvis mycket med mobilen kan svaret vara att du vill ha tillgång till bättre bildkvalitet eller fler funktioner. Fotar du vanligtvis med en systemkamera och tittar på en kompaktkamera kan det vara så att du vill ha en kamera som är enklare att bära med sig.

Fundera på vad det är med din nuvarande kameran som inte uppfyller alla dina behov och vad du saknar med den. Genom att ta reda på detta kommer det att bli enklare för dig att hitta och välja en kamera som har precis de egenskaper som du är ute efter.

Om du inte vet vad det är som du är ute efter är risken stor att du fortsätter med samma kamera som du har idag, vilket i sin tur innebär att du fortfarande kommer känna att något saknas.

Hur och när kommer du att använda dig av din kamera som mest?

Det här är ytterligare en fråga som är viktig att du har svar på innan du ska välja den bästa kompaktkameran för dig. I vilket sammanhang planerar du att använda dig av din kamera? Är målet att försöka resa mycket och ta med kameran på resan, eller vill du till exempelvis använda dig av den när du fotograferar i en fotostudio med ett klart och tydligt ljus?

Här är det viktigt att du väljer en kompaktkamera, eller annan typ av kamera, som kommer att lämpa sig för ändamålet. På resan kommer du till exempel att vilja ha en modell som är enklare och där du kan fånga ögonblicken snabbt. I studion kanske du har mer tid för inställningar och har tillgång till ett stativ, vilket gör att tyngre systemkameror inte är ett problem.

Vad planerar du att använda dina bilder till?

Fråga nummer tre som du ska fundera över är vad du planerar att använda dina fotografier till. Är det så att du i första hand vill kunna ha snygga bilder att lägga upp på Facebook och Instagram eller vill du att dina fotografier ska kunna användas som tavlor på väggen?

Även med de billigare kompaktkamerorna som finns på marknaden kan du idag komma ganska så långt eftersom de har en bildkvalitet som överträffar det mesta.

Har du högre krav på dina fotografier och planerar att använda din kamera för marknadsföring, produktbilder eller för att fotografera till en kund rekommenderar vi att du väljer ett mer avancerat alternativ för att få ut så mycket av din kamera som möjligt.

Här kan det vara bra att verkligen ta sig en ordentlig funderare och inte välja den dyraste värstingkameran direkt.

Hur stora är dina händer?

Nu kanske du undrar vad dina händer storlek har för betydelse när du ska välja en kamera, men vi kan ärligt säga att detta hur kameran vilar och ligger i dina händer kommer vara avgörande för hur bekväm den känns och hur du kan använda dig av den. Den som har händer av större slag kan känna att en mindre kamera är svår att hantera och detsamma gäller naturligtvis åt andra hållet.

Har du mindre händer kommer det att bli svårt och väldigt tungt att försöka hålla en större och tyngre kamera uppe. Det kan även bli klurigt för dig att nå alla de knappar som kompaktkameran har. Att känna sig bekväm med sin kamera är väldigt viktigt. Risken är annars stor att du inte vill använda dig av den och den bara blir liggande i någon låda i ditt hem.

För att säkerställa att du väljer den bästa kompaktkameran för dig bör du alltid prova den innan du köper. Känn efter att den ligger skönt i handen, att du kan hålla den stadigt och att du når till alla knappar.

Hur mycket är du beredd att betala för din kamera?

Det här är en fråga som kan anses vara väldigt praktisk och på många sätt är den också det. Kombinerar man däremot frågan med de andra frågor som du bör besvara kan det faktiskt vara det som blir avgörande för vilken kamera du väljer. När du väl börjar fundera på priset kanske du inser att den kamera som du först var intresserad av, inte kommer att bli den bästa kompaktkameran för dig.

Även om det är så att du har ett pristak som är mycket högt behöver det inte innebära att det bästa kompaktkameran också är den som är dyrast. Vårt tips här är att du tittar lite på de svar som du har på de tidigare frågorna och därefter jämför för att se om de kommer gå hand i hand med den budget som du har. Om du bara behöver en enklare resekamera som är liten och nätt kommer priset antagligen inte att vara speciellt högt.

Vilket märke är du intresserad av?

Vilket varumärke ska man välja? Är Canon bättre än Fujifilm eller är det kanske Panasonic som man ska satsa på? Om det är så att du har koll på olika varumärken sedan tidigare, kan det falla sig naturligt att välja ett märke och sedan hålla sig till detta.

Det är för många både tryggare och säkrare eftersom man vet på ett ungefär vad man kommer att få. Det kan även vara så att du kanske redan har massa tillbehör som du kommer att vilja fortsätta använda dig av och då finns det egentligen ingen anledning för dig att byta, om det inte är så att du är missnöjd, naturligtvis.

Skulle det däremot vara så att du har noll koll på de olika varumärkena och tillverkare och vilken som kan passa dig bäst, kan det vara smart att inte lägga allt för stort vikt på just denna punkt. Vilket varumärke din kamera har spelar egentligen inte så stor roll, utan det viktigaste är trots allt att du får den bästa kompaktkameran för dig och att den kan uppfylla alla dina behov.

Vill du ändå få ett hum om de olika varumärkena kan du med fördel fråga runt bland vänner och bekanta som äger kameror eller så använder du dig av forum på nätet för fotoentusiaster. I vissa butiker finns även mycket välutbildad och kunnig personal som kan vägleda dig i kameradjungeln.

Vad kostar en kompaktkamera?

Att besvara frågan om hur mycket en kompaktkamera kommer att kosta är svårt. Orsaken till detta är helt enkelt för att priserna kan variera väldigt mycket.

De digitala kompaktkamerorna är billigare än de kompakta systemkamerorna, men sen kommer priset också att skilja sig åt beroende på vilket varumärke du väljer och vilka funktioner kamerorna har. Väljer du en avancerad kompaktkamera kommer denna att vara dyrare än en enklare modell.

Varumärket kan faktiskt vara det som får priserna att skilja sig med flera tusenlappar. Även om alla de mest kända tillverkarna håller ungeför en lika hög kvalitet, så kan själva namnet på kameran göra att priset skiljer sig med tusenlappar.

Av denna orsak tycker vi inte att du bör fokusera på varken varumärket eller priset speciellt mycket, utan titta istället på egenskaperna som kameran besitter.

Tittar man på marknaden kan man dock se att du på ett enkelt sätt kan få en kompaktkamera för 500 kronor, men du kan också behöva lägga ut 30.000 på den. Att säga ett exakt pris för hur mycket kamerorna kostar är därför nästintill omöjligt om det är inte är så att man är ute efter priset på en specifik modell. I dessa fall är det betydligt enklare att kunna sätta ett fast pris.

Vad betyder orden?

I vår bäst i test för bästa kompaktkameran kommer du att stöta på en hel del olika begrepp och termer som används för att beskriva de olika delarna och egenskaperna hos en kompaktkamera.

Dessa ord kommer du också att hitta i majoriteten av alla produktbeskrivningar och därför är det viktigt att du vet vad de vanligaste begreppen betyder.

  • Sensor – Sensor är ett ord som beskriver den ljuskänsliga yta som finns i kameran. Det är denna yta som ser till att ljuset kan registreras och att du tack vare detta kan titta på och spara ner dina bilder.
  • Bländare – I kamerans objektiv kommer du att hitta ett hål. Det är detta hål som kallas för bländaren. Hela syftet med bländaren är att den ska se till att släppa in ljus, men hur mycket ljus som kommer att släppas in beror på hur stort detta hål är. Ju större bländare (hål) din kamera har, desto mer ljus kommer den också att kunna ta in.
  • Slutare – Med hjälp av slutaren kommer du att kunna ställa in hur lång tid det ska ta för ljuset att släppas igenom till sensorn i kameran. Om du väljer att ha en slutartid som är längre då kommer mer ljus att hinna komma in och dina bilder blir mer detaljerade och skarpa.
  • ISO – ISO är ett ord som man använder sig av för att mäta hur ljuskänslig sensorn är. ISO brukar benämnas genom ett nummer och ju högre ISO-nummer din kamera har, desto känsligare för ljus är den också. Om du ska fotografera mycket i skymning eller i svagt ljus är ett högt ISO-nummer något att satsa på.
  • FPS – FPS är en förkortning som används med jämna mellanrum och kort och gott betyder förkortningen ”Frames Per Second”. Detta förklarar hur många bilder som din kamera kommer att kunna ta i sekunden, samt hur många bilder som visas i sekunder. Ett högt FPS-nummer är bra för den som vill kunna göra riktigt vackra videofilmer. Ju högre antal FPS som finns, desto jämnare blir också videofilmerna och du kommer att kunna använda slow motion.

Vilken kompaktkamera är bäst för nybörjaren?

Har du precis börjat med fotografering eller har du kanske nyligen insett att fotografering är något som du är intresserad att lära dig mer om? Då vill du antagligen också hitta en kamera som är så bra för nybörjaren som möjligt.

Frågan är bara vilken kamera som du ska använda dig av? Finns det en specifik modell som är den bästa kompaktkameran för nybörjaren eller är det något annat som kommer att vara avgörande i frågan?

Frågar du oss skulle vi säga att en av våra vinnare i budgetprisklassen är ett av de bästa alternativen för nybörjare. Orsaken till detta är helt enkelt att kamerorna i denna klass är högkvalitativa och samtidigt lite billigare i pris.

Som nybörjare är det långt ifrån troligt att du har hittat den modell eller det varumärke som du kommer att vilja använda dig av livet ut. De mer avancerade kamerorna kan dock vara värda att satsa på om du vet med dig att du kommer att vilja utveckla dig i framtiden.

Genom att investera i en dyrare och mer komplicerad modell direkt slipper du kasta pengarna i sjön. Det negativa med detta tillvägagångssätt är att du inte kan garantera att du kommer att bli nöjd med kameran. Ska du väljer en dyrare kamera som nybörjare bör du se till att testa den ordentligt innan du betalar för den.

Just vinnarna i vår budgetklass tycker vi är lite extra intressanta och bra. De är prisvärda, tar högkvalitativa bilder och fungerar i de allra flesta situationerna.

Dessa kompaktkameror kan du använda för att ta fina bilder på dopet, på familjesemestern eller när du ska minnas häftiga äventyr från resan. De är enkla att använda sig av och eftersom du inte behöver oroa dig för svåra inställningar kan de allra flesta i familjen använda sig av dem.

Bör man köpa kameran online eller i butik?

Många frågar sig om det är bäst att köpa en kompaktkamera på internet eller om man hellre ska besöka en fysisk butik. Det finns både fördelar och nackdelar med båda alternativen.

Idag väljer majoriteten av alla människor att köpa sina kameror online, just för att utbudet är mycket större och att priserna är betydligt lägre. På internet kommer du att kunna jämföra priser mellan olika butiker och du kan även hitta erbjudanden och rabattkoder som du kan använda.

Nackdelen med att beställa över nätet är att du inte kommer att kunna titta och känna på kameran i det ”verkliga livet”. Det betyder att du inte kommer att kunna känna efter om kameran är bekväm i din hand eller inte eller hur mycket den väger.

Att beställa online är således lite av en gissning och om du inte har testat kameran tidigare kan du inte vara helt säker på att du blir 100 % nöjd.

Att gå till en fysisk butik och välja ut en kamera har också sina för- och nackdelar. Fördelen här är naturligtvis att du kan känna och hålla i kameran. I många fall kommer du också att kunna testa att fotografera med den i butiken, eftersom det finns visningsexemplar som du kan använda dig av.

Nackdelen är att du inte får tillgång till samma stora utbud och att du inte kommer att kunna göra någon jämförelse när det kommer till pris. Du får helt enkelt nöja dig med de modeller som butiken erbjuder.

Vi rekommenderar att du kombinerar det bästa från två världar, vilket betyder att du både handlar i en fysisk butik och på nätet. Nu undrar du säkerligen hur detta ska gå till. Enkelt förklarat kan man säga att du helt enkelt åker runt till olika kamerabutiker och tittar, känner och testar olika modeller. Här har du också möjlighet att prata och få rådgivning av kunniga försäljare som kan hjälpa dig att välja rätt.

När du väl har hittat en kamera som du är redo att betala för skriver du upp namnet och modellnumret. Därefter går du hem och loggar in på nätet för att se om du kan beställa den till ett billigare pris online.

Visst är det lite meckigt att göra på detta sätt, men då kompaktkameror kan vara riktigt dyra kan det vara värt besväret. Om du kan hitta samma modell för en tusenlapp billigare på nätet har du ändå gjort ett riktigt kap.

Köpa kompaktkamera från utlandet

Många tycker att det finns lite extra bra alternativ om man vänder sig till e-butiker som befinner sig i andra länder. Visst kan det vara så. På utländska e-butiker kan du kanske få tillgång till ännu fler varumärken än vad du kan hitta på svenska sajter och i många fall kan du få ner priserna ännu mer.

Att beställa från utlandet innebär dock en risk, speciellt om du väljer att handla från ett land som ligger utanför EU.

Riskerna med att handla sin kontaktkamera från utlandet är att du inte kan vara helt säker på att hemsidan är trygg att använda sig av. Det kan även vara så att de köpvillkor som finns kan avvika väldigt mycket från de som vi är vana vid. Utanför EU finns andra konsumentköplagar och vill det sig illa kan detta innebär att du till exempel inte får lämna tillbaka en produkt som du ångrar.

Vill du beställa från utlandet är det dock extra viktigt att du läser igenom vilka köpvillkor och vilken ångerrätt som gäller. Denna information ska finnas tydlig på hemsidan och det ska också finnas en kundsupport som du kan använda dig av.

Sammanfattning

Nu är det dags att börja avrunda och förhoppningsvis har du nu fått mycket och bra information om hur kompaktkameror fungerar och i vilka situationer som de lämpar sig som bäst. I detta bäst i test finns det mängder med bra kompaktkameror som lämpar sig både för professionella arbeten och för privat bruk.

Vill du veta vilken den bästa kompaktkameran är eller vad de olika kameraorden betyder kan du med fördel läsa igenom vår köpguide. Egentligen rekommenderar vi att du tar dig genom köpsguiden i vilket fall eftersom den gör att din beslutsprocess blir mycket enklare.

Huruvida du vill ha en dyr eller billig kamera är helt upp till dig att bestämma, men kom ihåg att en kamera inte behöver vara riktigt dyr för att den ska vara bra. Som vårt sista tips på vägen vill vi återigen påminna om att det bästa är att välja en kamera som uppfyller så många av dina behov som möjligt. Vilket märke kameran har är av mindre betydelse.