Videokamera bäst i test

Videokamera bäst i test 2022 – Hitta bästa videokameran här!

1. Sony FDR-AX100  2. Sony FDR-AX53 3. Sony FDR-AX43
Sony FDR-AX100 videokamera bäst i test Sony FDR-AX53

Sony FDR-AX43

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Det har aldrig varit enklare att ladda upp sina videor på nätet. Du har bland annat YouTube där du kan lägga upp allt från dina egna minnen till professionellt producerade videor. Om du är seriös med ditt filmande vill du också investera i en riktig videokamera. Vi har därför skapat en lista där du kan hitta den bästa videokameran för just dig och dina behov.

Nedan hittar du information om de olika modellerna som har goda omdömen och som rekommenderas av experter. Det här är med andra ord en lista där du kan hitta en videokamera bäst i test som passar dig och din budget.

Topp 5 videokamera bäst i test 2020

1. Sony FDR-AX100

Sony FDR-AX100 videokamera bäst i test

Den första kameran i vår lista är Sony FDR-AX100, en relativt dyr filmkamera som ändå är den bästa videokameran för priset. Den kommer med en otrolig prestanda och har mycket att erbjuda, inte minst gällande upplösning.

Med den här videokameran kan du filma vad du vill i 4K, det senaste inom video- och fototeknik. Det här innebär att dina filmer kommer att se helt fantastiska ut och det är även 4K som de flesta konsumenter idag förvänta sig när de ska titta på en video, som du till exempel har lagt upp på YouTube. Det är också ett tecken på professionalitet att man laddar upp i den här upplösningen. Själva sensorn är på 14,2 megapixel.

Det är däremot inte det enda man får med en AX100. Du får också en pekskärm som du kan använda för att kontrollera din kamera. Den har en god upplösning och är på 3,5 tum. Självklart är det en LCD-skärm för den bästa möjliga skärpan.

Kameran har en god batteritid och bör klara av cirka två timmar av konstant filmande. Det här är i nivå med de flesta lite dyrare videokameror. Det här är perfekt för när du ska ge dig ut och filma någonstans där du inte har åtkomst till elektricitet.

Kameran är byggd väldigt kompakt och får bra plats i din hand. Det här är viktigt för att du inte ska oroa dig för att tappa den, samt att det hjälper dig med att hålla kameran still när du filmar utan ett stöd. Det är däremot inte den bästa videokameran för den som vill ha något riktigt kompakt, för det kan du istället kolla in Sony FDR-AX53.

Den här modellen är perfekt för både amatörer och mer professionella filmare. Den har som sagt en hög prestanda och med inspelningar i 4K kommer allt att se utmärkt ut. Det är däremot en lite dyrare modell, så även om det är en videokamera bäst i test kan det hända att den är över din budget.

Se priset här!

2. Sony FDR-AX53

Sony FDR-AX53

Om du är ute efter en väldigt lätt modell så är AX53 den bästa videokameran för dig. Det är en mer kompakt variant men kan i övrigt jämföras med AX100 som vi gick igenom ovanför. Det här är också en lite billigare modell, framförallt om man tittar på all funktionalitet som den kommer med. Priset ligger på en medelhög nivå och är inte den billigaste i listan, men den är däremot billigare än exempelvis en AX100.

Även denna modell har 4K, vilket gör det här till en lite billigare kamera som ändå har den prestanda som man förväntar sig med dyrare modeller. Pekskärmen på den här är såklart lite mindre än på AX100 och är på endast 3 tum. Storleken är fortfarande tillräcklig för att man ska kunna kontrollera sin kamera, och passar även storleken på kameran.

En av huvudanledningarna till att många gillar AX53 är på grund av BOSS, Balanced Optical SteadyShot. Det här är en funktion som ger dig en helt otrolig stabilisering som justerar linsen när du använder kameran. Vidare är det här en väldigt användarvänlig modell och även en amatör kan lära sig att använda den här videokameran.

Sensorn är såklart mindre än på större kameror och har 8,28 megapixel. Den har även jack för mikrofon, hörlurar, USB-laddning och du kan ansluta den till WiFi. Den har med andra ord allt du behöver och är därför en videokamera bäst i test.

Även den här modellen fungerar till många olika ändamål. Det kan däremot hända att den är lite väl avancerad för nybörjare. För vana filmare och dig som ska ta dina videor till en lite mer professionell nivå kan det här däremot vara en bra uppgradering.

Se priset här!

3. Sony FDR-AX43

Sony FDR-AX43

Om du är ute efter den bästa videokameran för ett lågt pris behöver du inte titta längre än FDR-AX43. Det är en ganska överkomlig videokamera som samtidigt kommer med hög prestanda och med många bra funktioner. Det är också en av de billigaste modellerna i vår lista.

Till att börja med så har du inspelning i 4K, så du offrar inte upplösningen för ett lägre pris. Du får alltså en otrolig kvalitet på dina videor och behöver inte oroa dig för att videon ska se dålig ut. Videon du spelat in kan också visas i 1080p, vilket kan vara bra om man inte har tekniken för att kunna titta på 4K.

Den är samtidigt lätt och ganska kompakt med sin vikt på 625 gram. Det här gör det enkelt att bära runt på den när du filmar och låter dig hålla den stadigt utan några som helst bekymmer. Dess inbyggda mikrofon är också av bra kvalitet, men för mer professionella projekt kan en separat mikrofon vara nödvändig.

Den har en Exmor R CMOS sensor och klarar av att filma skarpa videor. Det som däremot måste påpekas är att den har begränsad prestanda i dåligt ljus. För att lösa detta kan du behöva en extern ljuskälla. Trots den bristen så är det här en videokamera bäst i test för dig som har en begränsad budget.

Priset ligger på en lägre nivå men kommer med en prestanda som går att jämföra med lite dyrare modeller. Den är inte riktigt lika stark som en AX53, men den är däremot en bra videokamera för nybörjare eller för den som är helt ny till att filma. Fördelen är då också att du inte måste uppgradera på bra länge, eftersom även mer vana filmare kan vara nöjda med en Sony FDR-AX43.

Se priset här!

4. Panasonic HC-X1500E

Panasonic HC-X1500E

Panasonic HC-X1500E är en väldigt professionell videokamera, men det finns inget som hindrar en amatör från att använda den. Funktionerna är enkla men prestandan är ändå väldigt bra. Självklart har du inspelning i 4K för de absolut snyggaste videorna.

Designen är ganska kompakt om man tänker på att det här är en professionell modell som är ämnad även för seriösa och mer professionella filmningar. Den har en avancerad bildstabilisering och har även en funktion för snabb ansiktsigenkänning, vilket är användbart om det är flera personer som filmas i din video.

Med kameran har du också en pekskärm på 3,5 tum. Den är lättanvänd och snabb när du navigerar i de olika menyerna. Om du tycker att skärmen är svår att använda kan du istället navigera menyn med hjälp av det praktiska hjulet som finns bakom linsen. Du har även fem smidiga knappar som du kan binda olika funktioner till, vilket gör att du snabbare kan använda dessa funktioner när du filmar.

Kameran har också inbyggda filter som gör det möjligt att filma utomhus utan att ha några tillbehör. Det här är med andra ord en praktisk kamera om du ska filma något mer professionellt under dagen i ljuset. Modellen har också en inbyggd mikrofon som duger för de allra flesta projekt. Allt det här gör det här till den bästa videokameran för proffsen eller för dig som siktar på att börja filma mer seriöst.

Se priset här!

5. Canon LEGRIA HF R806

Canon LEGRIA HF R806

Om du vill ha en praktisk videokamera som ryms i handen är R806 en perfekt modell. Det här är den näst billigaste videokameran i vår lista och är bland annat den bästa videokameran för privata hushåll, amatörfilmare och vloggare.

Det här är en väldigt billig videokamera och det saknas därför en del funktioner om du jämför med andra modeller i vår lista, men det behöver inte nödvändigtvis vara ett stort problem beroende lite på vilka krav du har. Eftersom kameran i första hand riktar sig till hushåll och inte seriösa projekt så kommer de allra flesta uppoffringarna inte vara något särskilt illa.

Till att börja med filmar den här kameran i 1080p, vilket är Full HD. Du har däremot ingen 4K i den här modellen. För privatpersoner är det här troligtvis inte jätteallvarligt, inte minst då de allra flesta fortfarande är van vid att titta på Full HD på exempelvis YouTube och TV.

En fördel med modellen är att den kommer med 16 GB internt minne. Du kan vidare expandera det här minnet med hjälp av ett minneskort om du känner att det inte räcker. Något som också är ovanligt med den här modellen är dess 57x digitala zoom, vilket är mer än många andra modeller erbjuder.

Se priset här!

6. Sony HDR-CX405

Sony HDR-CX405

Sony har troligtvis den bästa videokameran för dig som har en väldigt liten budget. Det är listans billigaste modell och har samtidigt både prestanda och funktioner som räcker för hobbyfilmaren. Det här är med andra ord en perfekt nybörjarmodell som lämpar sig för den som är helt ny, alternativt till unga personer som vill lära sig mer.

Det här är därför en utmärkt modell för den unga personen i hushållet som vill börja med YouTube-videor. Den klarar av att spela in i Full HD och erbjuder 30x optisk zoom, 60x bildzoom, vidvinkel och har andra smarta funktioner för att ge skenet av att vara en professionell kamera. Du behöver alltså inte lägga ned en förmögenhet för att få snygga videor, och samtidigt kommer resultatet att se mycket bättre ut än du kanske förväntar dig för ett så lågt pris.

En sådan cool funktion är förmågan att kunna redigera dina videor direkt i kameran. Du kan bland annat klippa i den, applicera olika visuella filter och liknande enkla åtgärder. Om du gör minimalt med redigeringar i dina videor är det här alltså en utmärkt modell, och det skadar knappast att du slipper hålla på med program för videoredigering.

Kameran har Optical SteadyShot, en teknik som försöker att motverka skakandet som du ofta får i videor när du håller i kameran. Det här löser inte problemet till 100% men kan minska på skakandet till viss del. Skulle det inte räcka får du istället ställa ned den när du ska filma din video.

Självklart kommer kameran också med en inbyggd mikrofon. Den håller inte riktigt samma nivå som mer professionella modeller i listan, men den räcker gott och väl för amatörfilmandet. Vidare har du även en USB-kabel för laddning och överföring utan att du måste ta ut ditt minneskort. Något som också bör nämnas är att kameran endast väger 190 gram, vilket gör det till en av de enklare modellerna i vår lista.

Det här blir med andra ord en videokamera bäst i test om du inte har någon större budget, eller helt enkelt inte känner för att lägga ut en större summa på en videokamera. Den klarar fortfarande av väldigt mycket och producerar snygga videor.

Se priset här!

7. Sony FDR-X3000R

Sony FDR-X3000R

Om du sysslar med mer intensiva videor så är det snarare aktuellt med en actionkamera. Då kan en Sony FDR-X3000R vara aktuell, då det är den bästa videokameran för dig som sysslar med snabba och actionfyllda videor.

Det är en ganska otrolig kamera som klarar av att spela in i 4K samt Full HD. Den är specifikt designad för att klara av mer påfrestande situationer och du kan därför filma ända ned till 60m vattendjup med undervattenshöljet. Det här är djupare än många andra actionkameror klarar av och gör X3000R ganska unik på marknaden.

Det betyder däremot inte att du absolut måste springa ut i naturen och slänga dig själv i första bästa sjö för att få full nytta av kameran. Den kan även användas när du är ute på äventyr i skogen, grottor eller varför inte bara använda den för att filma matcher eller evenemang. Poängen med den här kameran är att den klarar av stötar och är designad för att filma mer intensiva videor, oavsett om det är på sjöbottnen eller om det är din lokala fotbollsmatch.

Den har även en inbyggd GPS och det går också att ansluta den till WiFi eller NFC. Det kanske bästa med den här modellen är att den har en funktion för live streaming. Då kan du alltså filma live för dina tittare när du gör något spännande eller har något att prata om.

Kameran kan också fota i ultravidvinkel upp till 170 grader, vilket gör det möjligt för dig att många mer. Det här kan du ha användning av framförallt om du filmar på en rink, fotbollsbana eller ett stort fält.

Se priset här!

Köpguide för videokamera bäst i test

Innan du tar ett beslut om vilken videokamera bäst i test som du ska köpa, är det bäst att du först funderar på vilken modell som passar dig bäst. Även om du köper den billigaste i listan, LEGRIA HF R806, kommer du fortfarande att spendera ett par tusen på din nya kamera. Det är därför viktigt att du sätter dig in i vad som gäller, annars sitter du där med en kamera som du är missnöjd med.

Det första du bör fundera över är vad du ska använda den till. Det här kommer att vara avgörande eftersom en del modeller kan vara för enkla, medan andra kanske är onödigt avancerade. För många är det aktuellt att filma vloggar eller enklare videor som ska laddas upp på YouTube.

För det här behöver du inte en professionell videokamera som en Panasonic HC-X1500E. Har du budgeten för den kan det såklart vara ett prisvärt köp, men för många är det en onödigt dyr kamera som man inte använder till fullo.

Enkelt sagt kan man säga att en R806 är perfekt för enklare ändamål, exempelvis vanliga vloggar. Kameran räcker gott för enklare ändamål och erbjuder dig chansen att filma i Full HD, vilket räcker gott och väl för vanliga amatörvloggar.

Om du senare ska gå över till mer professionella videor kan du istället fundera på om du ska köpa en som klarar av att filma i 4K, exempelvis en Sony FDR-AX100 eller en Sony FDR-AX53. Det här är lite dyrare modeller men som erbjuder en mycket högre prestanda och som även kommer med fler smarta funktioner för dina inspelningar.

Något du också bör fundera över är var du ser dig själv om ett par år. Om du bara vill kunna filma lite på fritiden måste du knappast investera i den dyraste och bästa videokameran som går på över tiotusen kronor. Det blir lite av en överdrift och du kommer inte att få full användning sett till pengarna du lagt på den. Då kan du istället hålla dig till något lite billigare.

Om du däremot ser en framtid där du jobbar heltid med YouTube eller filmar professionella filmprojekt måste du antagligen investera i en mer professionell modell. Då kan det vara värt att titta på en Panasonic HC-X1500E.

Det är en mycket mer professionell kamera som kommer med en otroligt hög prestanda. Den liknar också professionella filmkameror, även om den såklart också kan användas för hobbyfilmande om man har budgeten för det.

Du måste också fundera på priset, den bästa videokameran är trots allt inte billig. Det finns visserligen billigare modeller i vår lista, men även dessa är en investering som går på ett par tusen. Du måste därför hitta en bra balans som passar både dina krav och din budget. Samtidigt ska du inte blint köpa den billigaste videokameran, eftersom risken finns att du blir missnöjd med den.

Om du har större planer för din videokamera kan det istället vara värt att investera i en lite dyrare modell. På så vis får du ut mer av den i framtiden och kostnaden kan då ses som en äkta investering. Likaså är det bättre att köpa en billig videokamera bäst i test om du inte har några speciella planer för din kamera. Då finns annars risken att du slösar bort dina pengar, vilket också kan göra dig väldigt missnöjd med ditt köp.

Det kan också vara bra om du funderar över live streaming. Det blir allt vanligare med det och det är ett bra sätt att dela med dig av ditt innehåll till dina tittare. Det är inte alla kameror på marknaden som kan anslutas till WiFi. Det här är alltså något du absolut bör fundera över innan du köper en kamera.

Det vore ganska illa om du upptäcker att du vill sända något i realtid, och sedan har din kamera inte WiFi. Det här kan inte ångras heller eftersom det är inbyggt, eller inte inbyggt, i din videokamera.

Om du tror att du vill syssla med live streaming kan du till exempel titta på en Sony FDR-X3000R. Det är en otrolig actionkamera som har inbyggt WiFi. Vidare är det också en kamera som klarar av vattendjup på 60m om du har höljet för det.

Det finns ingen definitiv modell som är den bästa videokameran. Allt handlar i slutändan om vad du själv vill göra med din kamera och hur höga dina krav är. Det är därför viktigt att du går igenom vår lista och funderar över vilka som fungerar för dig och dina behov. Du kan antagligen stryka flera modeller på en gång genom att gå igenom deras funktioner och jämföra med dina egna.

Känner du dig väldigt osäker kan det vara värt att skriva ned vilka dina krav är. Du kan även sätta dessa i ordning efter hur viktiga de är. Det finns antagligen bara en eller två modeller som uppfyller dina krav, och som samtidigt ligger inom din budget. Då blir det mycket enklare för dig att ta ett beslut och du kan sedan köpa hem den bästa videokameran för dig.

Sammanfattningsvis om den bästa videokameran

Det finns ingen brist på videokameror och dessa kommer i många olika prisklasser. Idag har du fått lära dig om modeller som bara kostar någon tusenlapp, och modeller som kostar närmare tolvtusen kronor. Det finns någon kamera för alla där ute och det gäller bara att du hittar den bästa videokameran för dig.

I vår lista har vi, utöver priset, också funderat över funktioner som 4K. Det är inte alla kameror som har den möjligheten, inte minst när du går ned till de absolut billigaste modellerna. Det här kan däremot gå bra ändå, eftersom du fortfarande kan filma i Full HD. Det här räcker gott och väl för de allra flesta amatörfilmare och du kommer troligtvis inte att sakna något. Det duger också gott och väl för YouTube och andra videoplattformar.

Andra funktioner som kan vara värda att titta på är live streaming, WiFi och liknande funktioner. Det här är smådetaljer men kan vara viktiga för vissa personer. Det är bra att fundera över det här innan du faktiskt köper något, annars blir du bara missnöjd med din nya kamera. Med vår lista finns det en videokamera bäst i test även för dig.